Ρεπορτάζ Υγείας

Το φολικό οξύ «επιβάλλεται» στην εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ «επιβάλλεται» στην εγκυμοσύνη
Your browser does not support the video tag. Οι Βρετανοί επιστήμονες ζητούν (ξανά και ξανά) από τη χώρα τους να θωρακίσει τις εγκύους με φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), παίρνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, καθώς έτσι θα αποτραπούν γεννήσεις με νεογνά που θα έχουν προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Περίπου 2.000 μωρά γεννήθηκαν με προβλήματα στην Βρετανία […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι Βρετανοί επιστήμονες ζητούν (ξανά και ξανά) από τη χώρα τους να θωρακίσει τις εγκύους με φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), παίρνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, καθώς έτσι θα αποτραπούν γεννήσεις με νεογνά που θα έχουν προβλήματα στο νευρικό σύστημα. Περίπου 2.000 μωρά γεννήθηκαν με προβλήματα στην Βρετανία από το 1998 έως και το 2012.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι σημαντικό οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη να λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ καθώς η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη και σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, μειώνοντας τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη (γενετική ατέλεια της σπονδυλική στήλης, μια δυσμορφίας που αναπτύσσεται στα έμβρυα κατά τη διάρκεια της κύησης) και ανεγκεφαλία (βλάβη του νευρικού σωλήνα στην οποία ο ιστός του κρανίου και του εγκεφάλου απουσιάζει).


Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, περίπου 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος. Κι επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του φολικό οξύ, πρέπει να τα προσλαμβάνει από τις τροφές (συκώτι, αυγά, πράσινα λαχανικά, όσπρια, ρύζι, πορτοκάλια και σπόροι σιταριού) κι όταν αυτό δεν συμβαίνει είναι απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων φολικού οξέος.

Έτσι, λοιπόν, το 1998 η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποχρέωσε όλες τις εταιρίες που παρήγαν και πουλούσαν αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά και άλλα παρεμφερή προϊόντα, να τα εμπλουτίσουν με φολικό οξύ. Έτσι, έδιναν την ευκαιρία στους καταναλωτές και στις εγκύους να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 200 μικρογραμμάρια φολικού οξέος ημερησίως. Το ίδιο συνέβη σε ακόμα 77 χώρες (και στην Ελλάδα το κάνουν αρκετές εταιρίες), αλλά όχι στο Νησί.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις κυήσεις στην Μεγάλη Βρετανία από το 1991 έως και το 2012 και είδαν πως 1,28 νεογνά στις 1.000 γεννήσεις αντιμετώπιζαν πρόβλημα στον νευρικό σωλήνα, ενώ στην Αμερική, από το 1998 που έγινε υποχρεωτική η χορήγηση φολικού οξέος, υπήρξε μείωση 23% στα νεογνά που είχαν πρόβλημα. Επίσης, στον Καναδά ο αριθμός των νεογνών που γεννιούνται με βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος μειώθηκε κατά 48% μετά τον υποχρεωτικό εμπλουτισμό το 2000 των αλεύρων με φολικό οξύ. Οι μελετητές διαπίστωσαν πως στη Βρετανία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 2.014 γεννήσεις με προβλήματα αν είχαν υιοθετήσει την τακτική των ΗΠΑ.