Ωστόσο, υποδηλώνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αντικαθιστούν τέλεια τη ζάχαρη, έρχονται με τους δικούς τους πιθανούς κινδύνους, όπως και η ζάχαρη. Η ιδανική απάντηση είναι πιθανώς να απομακρυνθείτε και από τα δύο, ωστόσο, κάτι που μπορεί να μην είναι ελκυστικό για πολλούς που τους αρέσει λίγη γλυκύτητα στη ζωή τους, επομένως η απομάκρυνση του κανονικού ή διαιτητικού αναψυκτικού (σόδα) για νερό μπορεί να μην είναι ένα ευρέως αποδεκτό μήνυμα υγείας. .
Τεχνητά γλυκαντικά: Άτομα με υψηλότερη (πάνω από τη διάμεση) κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών – ιδιαίτερα ασπαρτάμη και ακεσουλφάμη-κάλιο (ακεσουλφάμη-Κ) – είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο για συνολικό καρκίνο σε διάστημα 8 ετών από εκείνους που δεν κατανάλωναν αυτές τις γλυκαντικές ουσίες. Η υψηλότερη κατανάλωση ασπαρτάμης συσχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο για συνολικό καρκίνο και 15% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση οποιουδήποτε από αυτά τα γλυκαντικά. Αυτά τα ευρήματα από τη μελέτη παρατήρησης με βάση τον πληθυσμό Nutri-Santé στη Γαλλία δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 24 Μαρτίου στο PLoS Medicine.
«Τα ευρήματά μας δεν υποστηρίζουν τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών ως ασφαλών εναλλακτικών λύσεων για τη ζάχαρη σε τρόφιμα ή ποτά και παρέχουν σημαντικές και νέες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των διαφωνιών σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία», γράφουν η Charlotte Debras στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, Γαλλία, και οι συνεργάτες της.
“Τα αποτελέσματα από την κοόρτη NutriNet-Santé (n = 102.865) υποδηλώνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται σε πολλές μάρκες τροφίμων και ποτών παγκοσμίως μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με αρκετές πειραματικές μελέτες in vivo/in vitro.
Αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέες πληροφορίες για την επαναξιολόγηση αυτών των προσθέτων τροφίμων από υγειονομικούς φορείς», συνεχίζουν. Σχολιάζοντας το UK Science Media Center, ο Duane Mellor, PhD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και ανώτερος καθηγητής, Aston Medical School, Aston University, UK, είπε:
«Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ούτε καν προτείνει ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη ζάχαρη και να ανατρέψουμε την πλάτη σε τεχνητά γλυκαντικά ή ποτά διαίτης».
Ωστόσο, υποδηλώνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν αντικαθιστούν τέλεια τη ζάχαρη, έρχονται με τους δικούς τους πιθανούς κινδύνους, όπως και η ζάχαρη. Η ιδανική απάντηση είναι πιθανώς να απομακρυνθείτε και από τα δύο, ωστόσο, κάτι που μπορεί να μην είναι ελκυστικό για πολλούς που τους αρέσει λίγη γλυκύτητα στη ζωή τους, επομένως η απομάκρυνση του κανονικού ή διαιτητικού αναψυκτικού (σόδα) για νερό μπορεί να μην είναι ένα ευρέως αποδεκτό μήνυμα υγείας. .
“Σημαντική ανάλυση, ερμηνεύστε με προσοχή” “Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική ανάλυση, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή”, ένας άλλος ειδικός, ο John L. Sievenpiper, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Οντάριο, Καναδάς , είπε στο Medscape Medical News σε ένα email. «Μεγάλες μελέτες παρατήρησης όπως αυτή που αξιολογεί την έκθεση σε γλυκαντικά χαμηλών και καθόλου θερμίδων με χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία διατρέχουν κίνδυνο αντίστροφης αιτιότητας», εξήγησε.
Αυτή είναι “μια προειδοποίηση που αναγνωρίζεται καλά από τους ερευνητές σε αυτόν τον τομέα…και τις κατευθυντήριες γραμμές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής”, πρόσθεσε.
Η αντίστροφη αιτιότητα είναι μια πιθανότητα επειδή «είναι πιθανό ότι πολλοί καταναλωτές γλυκαντικών χαμηλών και χωρίς θερμίδες (από τις οποίες η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ είναι τα πιο κοινά) θα καταναλώνουν αυτά τα γλυκαντικά ως στρατηγική απώλειας βάρους», πρόσθεσε, σε αντίθεση με αυτά τα γλυκαντικά που προκαλούν παχυσαρκία και τις επιπλοκές της (συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων).» Η ομάδα του δημοσίευσε πρόσφατα μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 17 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που ανέθεσε η Ομάδα Μελέτης Διαβήτη και Διατροφής (DNSG).
Τα ευρήματά τους «υποδεικνύουν ότι με μέτρια διάρκεια τα ζαχαρούχα ποτά με χαμηλές και χωρίς θερμίδες είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο νερό ως στρατηγική αντικατάστασης σε ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους που κινδυνεύουν ή έχουν διαβήτη», δηλώνει μία από τις δύο συνθέσεις, (η άλλη είναι υπό έκδοση στο Diabetes Care) για την ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη που έρχεται αυτό το φθινόπωρο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube