Ρεπορτάζ Υγείας

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο
Υπολόγισαν την κατανάλωση τροφής σε κάθε ομάδα με βάση το μέγεθος της μερίδας και την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF ως ποσοστό της συνολικής πρόσληψης δίαιτας (ως γραμμάρια την ημέρα) χρησιμοποιώντας δεδομένα από συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον δύο διατροφικούς κύκλους. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν το περιστατικό του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), με σημαντική σχέση δόσης-απόκρισης.


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF και της εμφάνισης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητική, αλλά υπάρχει έλλειψη επιδημιολογικών στοιχείων σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF και του κινδύνου ανάπτυξης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε 178.711 συμμετέχοντες χωρίς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κοιλιοκάκη ή καρκίνο (μέση ηλικία, 55,8 έτη, 53,1% γυναίκες) από τη UK Biobank που είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο ανάκλησης δίαιτας 24 ωρών σε πέντε κύκλους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύστημα NOVA για να κατηγοριοποιήσουν τα τρόφιμα σε τέσσερις ομάδες, που κυμαίνονται από μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα έως υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα UPF. Υπολόγισαν την κατανάλωση τροφής σε κάθε ομάδα με βάση το μέγεθος της μερίδας και την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF ως ποσοστό της συνολικής πρόσληψης δίαιτας (ως γραμμάρια την ημέρα) χρησιμοποιώντας δεδομένα από συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον δύο διατροφικούς κύκλους. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν το περιστατικό του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS.

Σε ένα διάμεσο διάστημα 11,3 ετών παρακολούθησης, αναφέρθηκαν 2690 περιστατικά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS. Η μέση κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF ήταν 21% της συνολικής δίαιτας. Για κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF, ο κίνδυνος για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS αυξήθηκε επίσης κατά 8%. Τα άτομα στο υψηλότερο τεταρτημόριο κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF είχαν περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS από εκείνα στο χαμηλότερο τεταρτημόριο.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αποφυγή ή η μείωση της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πιθανή στρατηγική για τη μείωση του αυξανόμενου φόρτου του το συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS», έγραψαν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: Η μελέτη, με επικεφαλής τον Shanshan Wu, PhD, Νοσοκομείο Φιλίας του Πεκίνου, Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Πρωτεύουσας, Εθνικό Κέντρο Κλινικών Ερευνών για Πεπτικές Ασθένειες, Πεκίνο, Κίνα, δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Κλινική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ: Τα δεδομένα που βασίζονται σε ερωτηματολόγια θα μπορούσαν να εισάγουν εσφαλμένη ταξινόμηση και μεροληψία ανάκλησης. Παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. κάπνισμα) ή διατροφικοί παράγοντες (π.χ. συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων) που μπορεί να συγχέουν τη συσχέτιση δεν ελήφθησαν υπόψη. Ο σχεδιασμός της μελέτης παρατήρησης έχει εγγενή προκατάληψη.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Beijing Nova, το Εθνικό Πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας και το Πρόγραμμα Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.