Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η διαιτητική θεραπεία βρέθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η διαιτητική θεραπεία βρέθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα

«Χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις για το πώς να εξατομικεύσουμε καλύτερα τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS στο μέλλον και θα διερευνήσουμε περαιτέρω εάν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν εάν τα άτομα θα ανταποκριθούν καλύτερα σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές», καταλήγει.



Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ διαπίστωσε ότι με τις διατροφικές προσαρμογές, περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είχαν σημαντικά μειωμένα συμπτώματα, σε σύγκριση με τα φάρμακα. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS κατά κοινή διάγνωση προκαλεί κοιλιακό άλγος, αέρια και κοιλιακό φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα, σε διάφορους συνδυασμούς και με διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Η θεραπεία συχνά αποτελείται από διατροφικές συμβουλές, όπως η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και η αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης τροφών, όπως ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.


Στους ασθενείς μπορεί επίσης να χορηγηθούν φάρμακα για τη βελτίωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως αέρια ή δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος. Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS. Η μελέτη συνέκρινε τρεις θεραπείες: δύο διαιτητικές και μία με βάση τη χρήση φαρμάκων. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες ασθενείς με σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ.

Περισσότερη ανακούφιση από τα συμπτώματα μετά από προσαρμογή της διατροφής

Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS, εστιάζοντας στη διατροφική συμπεριφορά σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη ζυμώσιμων υδατανθράκων, γνωστών ως FODMAPs. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα με λακτόζη, όσπρια, κρεμμύδια και δημητριακά, τα οποία ζυμώνονται στο παχύ έντερο και μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS. Η δεύτερη ομάδα έλαβε μια διατροφική θεραπεία χαμηλή σε υδατάνθρακες και αναλογικά υψηλή σε πρωτεΐνες και λίπος. Στην τρίτη ομάδα, χορηγήθηκε η καλύτερη δυνατή φαρμακευτική αγωγή με βάση τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS του ασθενούς. Κάθε ομάδα περιελάμβανε περίπου 100 συμμετέχοντες και οι περίοδοι θεραπείας διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια πόσο καλά ανταποκρίθηκαν οι συμμετέχοντες στις θεραπείες, χρησιμοποιώντας μια καθιερωμένη κλίμακα βαθμολόγησης συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS, τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Από εκείνους που έλαβαν παραδοσιακές διατροφικές συμβουλές για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου IBS και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμους υδατάνθρακες FODMAPs, το 76% είχε σημαντικά μειωμένα συμπτώματα. Στην ομάδα που λάμβανε χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, το ποσοστό ήταν 71%, και στην ομάδα φαρμάκων 58%. Όλες οι ομάδες ανέφεραν σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής, λιγότερα σωματικά συμπτώματα και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Η σημασία της εξατομίκευσης

Σε μια παρακολούθηση έξι μηνών, όταν οι συμμετέχοντες στις διατροφικές ομάδες είχαν επιστρέψει εν μέρει στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες, ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθούσε να έχει κλινικά σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα. 68% στην ομάδα παραδοσιακών διατροφικών συμβουλών και χαμηλών ζυμώσιμων υδατανθράκων FODMAP, και 60% στην ομάδα δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Sanna Nybacka, Ερευνήτρια και Διαιτολόγος, ο Stine Störsrud, Αναπληρωτής Καθηγητής, και ο Magnus Simrén, Καθηγητής και Ανώτερος Σύμβουλος, όλοι στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. «Με αυτή τη μελέτη, μπορούμε να δείξουμε ότι η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS, αλλά ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές θεραπείες που είναι αποτελεσματικές», λέει η Sanna Nybacka. «Χρειαζόμαστε περισσότερες γνώσεις για το πώς να εξατομικεύσουμε καλύτερα τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS στο μέλλον και θα διερευνήσουμε περαιτέρω εάν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν εάν τα άτομα θα ανταποκριθούν καλύτερα σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές», καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Πρόληψη και διαχείριση κοινών πεπτικών προβλημάτων

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα;

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Διάγνωση και Αντιμετώπιση  

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Κινητοποίηση για τους εργαζομένους στις προνοιακές μονάδες

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Οι Δημόσιες Μονάδες Πρόνοιας παρέχουν στήριξη και φροντίδα σε άτομα με αναπηρία, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζονται συνεχή φροντίδα. 

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν οι γιατροί να ρωτούν για την ψυχική υγεία

ΗΠΑ: Τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ (66%) αναφέρουν ότι ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας τους ρώτησε για την ψυχική τους υγεία, ενώ το 32% λέει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Χοληστερόλη: Η κρυφή απειλή για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να παρακολουθείτε

Χοληστερόλη: Η χοληστερόλη είναι μια απαραίτητη ουσία για τη λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική ποσότητα ή η ακατάλληλη αναλογία της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Royal Sugar: Ανακλήθηκε λευκή και καστανή ζάχαρη από τον ΕΦΕΤ

Royal Sugar: Η ανάκληση αυτή έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ καταναλωτών, επιχειρήσεων και αρμόδιων αρχών για τη διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας στα τρόφιμα που φτάνουν στα τραπέζια μας.

Close Icon