Από τα δείγματα στη Λαμία που στάλθηκαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.
Ο σταφυλόκοκκος είναι το βακτήριο που εντοπίστηκε στα σχολικά γεύματα τα οποία προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε αρκετούς μαθητές στη Λαμία. Από τα δείγματα στη Λαμία που στάλθηκαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.
Το βακτήριο βρέθηκε σε δέκα δείγματα τροφίμων, οπότε η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη που παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική έρευνα συνεχίζεται. Η μόλυνση προέρχεται συνήθως από ανθυγιεινούς τρόπους χειρισμού των τροφίμων, καθώς κάποιος υπάλληλος είχε τον ιό και άγγιξε το φαγητό με γυμνά χέρια.
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καταστρέφεται εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος. Επιπλέον, πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί είναι έντονος πόνος στην κοιλιά, εμετός, ναυτία και διάρροια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube