Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σουηδία: Γιατί βλέπει αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά;

Σουηδία: Γιατί βλέπει αύξηση του διαβήτη στα μικρά παιδιά;

Σουηδία: Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 μειώνεται στην ηλικία. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, τόσο στην έρευνα όσο και στην υγειονομική περίθαλψη.



Οι διαγνώσεις διαβήτη σε παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, δήλωσε την Τρίτη μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει την έρευνα για τον διαβήτη, προσθέτοντας ότι η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση. Μια νέα έκθεση του Barndiabetesfonden (The Child Diabetes Fund) ανέφερε ότι 460 παιδιά στη Σουηδία υποβλήθηκαν σε θεραπεία για διαβήτη τύπου 1 το 2022, από 283 το 2018, σημειώνοντας αύξηση 62%.


Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών χρειάστηκαν εντατική φροντίδα όταν αρρώστησαν, ανέφερε ο Barndiabetesfonden σε μια δήλωση. Ο διαβήτης τύπου 1, που προηγουμένως αναφερόταν ως νεανικός διαβήτης, είναι μια χρόνια αυτοάνοση κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ ο πιο κοινός διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.

“Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ο διαβήτης τύπου 1 μειώνεται στην ηλικία. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, τόσο στην έρευνα όσο και στην υγειονομική περίθαλψη”, δήλωσε ο ερευνητής Ake Lernmark σε μια έκθεση που δημοσίευσε η φιλανθρωπική οργάνωση. Ο οργανισμός είπε ότι ήταν γνωστό ότι οι ιογενείς ασθένειες προηγούνται συχνά του διαβήτη τύπου 1 και σημείωσε ότι η τρέχουσα αύξηση στη Σουηδία συνέπεσε με την πανδημία COVID-19.

Είπε επίσης ότι μελέτες είχαν δείξει ότι τα μικρά παιδιά που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 εάν η μητέρα δεν είχε ποτέ COVID-19 πριν από τη γέννηση του παιδιού. Εάν η μητέρα είχε τη μόλυνση ή είχε εμβολιαστεί, οι κίνδυνοι ήταν μικρότεροι. «Σε μερικά από τα παιδιά, ο COVID-19 πιθανότατα πυροδότησε την ανάπτυξη ενός πρώτου αντισώματος», είπε ο Lernmark στην έκθεση.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι ακόμη και πριν από την πανδημία, ο αριθμός των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1 αυξανόταν και η αργή αύξηση που μπορούσε να παρατηρηθεί τις δεκαετίες που προηγήθηκαν της πανδημίας πιστεύεται ότι σχετίζεται με άλλους ιούς του κρυολογήματος. Είπε ότι η σχέση μεταξύ των περιπτώσεων διαβήτη και του COVID-19 πιθανότατα θα υποχωρήσει καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ανοσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 ζουν περισσότερο, αλλά οι παγκόσμιες ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν

Υψηλότερh τεστοστερόνη συνδέetαι με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άνδρες κάτω των 65 ετών

Η φυλή και η κοινωνική ευπάθεια επηρεάζουν τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη

Προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με τον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Κινητοποίηση για τους εργαζομένους στις προνοιακές μονάδες

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Οι Δημόσιες Μονάδες Πρόνοιας παρέχουν στήριξη και φροντίδα σε άτομα με αναπηρία, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζονται συνεχή φροντίδα. 

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν οι γιατροί να ρωτούν για την ψυχική υγεία

ΗΠΑ: Τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ (66%) αναφέρουν ότι ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας τους ρώτησε για την ψυχική τους υγεία, ενώ το 32% λέει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Χοληστερόλη: Η κρυφή απειλή για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να παρακολουθείτε

Χοληστερόλη: Η χοληστερόλη είναι μια απαραίτητη ουσία για τη λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική ποσότητα ή η ακατάλληλη αναλογία της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Royal Sugar: Ανακλήθηκε λευκή και καστανή ζάχαρη από τον ΕΦΕΤ

Royal Sugar: Η ανάκληση αυτή έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ καταναλωτών, επιχειρήσεων και αρμόδιων αρχών για τη διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας στα τρόφιμα που φτάνουν στα τραπέζια μας.

Close Icon