Ρεπορτάζ Υγείας

Σαλμονέλωση: Έξαρση στην Ευρώπη από κατανάλωση κοτόπουλου σε έντεκα χώρες

Σαλμονέλωση: Έξαρση στην Ευρώπη από κατανάλωση κοτόπουλου σε έντεκα χώρες
Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλας είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σαλμονέλωση: Η σαλμονέλα παρουσιάζει έξαρση στην Ευρώπη καθώς 11 χώρες έχουν αυξημένα κρούσματα που συνδέονται με την κατανάλωση κοτόπουλου. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έως τις 25 Αυγούστου 2023, 97 περιπτώσεις που συνδέονταν αναφέρθηκαν στην Αυστρία (6), το Βέλγιο (6), τη Δανία (22), τη Φινλανδία (5), τη Γαλλία (19), Γερμανία (1), Ιρλανδία (12), Ολλανδία (12), Νορβηγία (9), Σλοβενία (3) και Σουηδία (2). Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.


Πώς μεταδίδεται

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλας είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι ο καθένας μπορεί να νοσήσει με σαλμονέλα, αλλά τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν νόσημα με σοβαρότερα συμπτώματα.

Σαλμονέλα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται – Ποια είναι τα συμπτώματα

H σαλμονέλα εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό πόνο, πόνο στους μύες, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετούς. Τα συμπτώματα έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Τρόποι προστασίας

Η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία από τη νόσο. Συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς είναι:

  1. σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό
  • μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας μωρού
  • πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού
  • μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή κρέατος
  • μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά
  • μετά το χειρισμό κοπράνων ζώων και την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους / καταστήματα πώλησης ζώων
  • μετά την εργασία σε κήπο

  1. αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών ή κρέατος, καθώς και φαγητών που περιέχουν ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο αυγό (π.χ. τιραμισού, σπιτική μαγιονέζα, σπιτικό παγωτό). Σημειώνεται ότι ο μικροοργανισμός καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70°C (για τουλάχιστον 2 λεπτά).
  1. αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων ή μη χλωριωμένου νερού (νερό από πηγάδια, ρυάκια, λίμνες κ.ά.)

4. τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στο χώρο της κουζίνας

  • διατήρηση μαγειρεμένων τροφίμων ξεχωριστά από τα ωμά
  • σχολαστικό πλύσιμο ωμών φρούτων και λαχανικών
  • διατήρηση των τροφίμων σε κατάλληλες θερμοκρασίες ψύξης
  • απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από τους χώρους παρασκευής τροφίμων
  • χρήση διαφορετικών μαχαιριών, μαγειρικών σκευών, επιφανειών κοπής, για ωμά και ψημένα τρόφιμα