Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σαλμονέλωση: Έξαρση στην Ευρώπη από κατανάλωση κοτόπουλου σε έντεκα χώρες

Σαλμονέλωση: Έξαρση στην Ευρώπη από κατανάλωση κοτόπουλου σε έντεκα χώρες

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλας είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.



Σαλμονέλωση: Η σαλμονέλα παρουσιάζει έξαρση στην Ευρώπη καθώς 11 χώρες έχουν αυξημένα κρούσματα που συνδέονται με την κατανάλωση κοτόπουλου. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έως τις 25 Αυγούστου 2023, 97 περιπτώσεις που συνδέονταν αναφέρθηκαν στην Αυστρία (6), το Βέλγιο (6), τη Δανία (22), τη Φινλανδία (5), τη Γαλλία (19), Γερμανία (1), Ιρλανδία (12), Ολλανδία (12), Νορβηγία (9), Σλοβενία (3) και Σουηδία (2). Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.


Πώς μεταδίδεται

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλας είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι ο καθένας μπορεί να νοσήσει με σαλμονέλα, αλλά τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν νόσημα με σοβαρότερα συμπτώματα.

Σαλμονέλα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται – Ποια είναι τα συμπτώματα

H σαλμονέλα εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό πόνο, πόνο στους μύες, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετούς. Τα συμπτώματα έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Τρόποι προστασίας

Η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία από τη νόσο. Συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς είναι:

  1. σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό
  • μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας μωρού
  • πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού
  • μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή κρέατος
  • μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα και πτηνά
  • μετά το χειρισμό κοπράνων ζώων και την επίσκεψη σε ζωολογικούς κήπους / καταστήματα πώλησης ζώων
  • μετά την εργασία σε κήπο

  1. αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών ή κρέατος, καθώς και φαγητών που περιέχουν ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο αυγό (π.χ. τιραμισού, σπιτική μαγιονέζα, σπιτικό παγωτό). Σημειώνεται ότι ο μικροοργανισμός καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70°C (για τουλάχιστον 2 λεπτά).
  1. αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων ή μη χλωριωμένου νερού (νερό από πηγάδια, ρυάκια, λίμνες κ.ά.)

4. τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στο χώρο της κουζίνας

  • διατήρηση μαγειρεμένων τροφίμων ξεχωριστά από τα ωμά
  • σχολαστικό πλύσιμο ωμών φρούτων και λαχανικών
  • διατήρηση των τροφίμων σε κατάλληλες θερμοκρασίες ψύξης
  • απομάκρυνση των κατοικίδιων ζώων από τους χώρους παρασκευής τροφίμων
  • χρήση διαφορετικών μαχαιριών, μαγειρικών σκευών, επιφανειών κοπής, για ωμά και ψημένα τρόφιμα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή όχι;

Σαλμονέλα βρέθηκε σε κατεψυγμένο σουβλάκι κοτόπουλο

Σαλμονέλα - Επείγουσα προειδοποίηση προς τους τουρίστες από την υγειονομική υπηρεσία της Βρετανίας

Τα βακτήρια στην κουζίνα μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο νομίζετε

Ποιες τροφές αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Αυστραλία: Περίπου το 75% των καταναλωτών πιστεύει σε παραπλανητικές ετικέτες αλκοόλ

Αυστραλία: Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 75% των Αυστραλών παραπλανούνται από τους ισχυρισμούς υγείας που αναγράφονται στις ετικέτες αλκοολούχων ποτών, προκαλώντας ανησυχία για την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχει η βιομηχανία αλκοόλ.

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Κινητοποίηση για τους εργαζομένους στις προνοιακές μονάδες

ΠΟΕΔΗΝ 26/11: Οι Δημόσιες Μονάδες Πρόνοιας παρέχουν στήριξη και φροντίδα σε άτομα με αναπηρία, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζονται συνεχή φροντίδα. 

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν οι γιατροί να ρωτούν για την ψυχική υγεία

ΗΠΑ: Τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ (66%) αναφέρουν ότι ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας τους ρώτησε για την ψυχική τους υγεία, ενώ το 32% λέει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Χοληστερόλη: Η κρυφή απειλή για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να παρακολουθείτε

Χοληστερόλη: Η χοληστερόλη είναι μια απαραίτητη ουσία για τη λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική ποσότητα ή η ακατάλληλη αναλογία της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Close Icon