ΠΟΥ ασπαρτάμη: Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα
Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό υγείας, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της διαδικασίας, που το φέρνουν ενάντια στη βιομηχανία τροφίμων και ρυθμιστικές αρχές. Η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης Coca-Cola έως τσίχλες, θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως “πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο” για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). ερευνητικό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, ανέφεραν οι πηγές.
Η απόφαση της IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει σκοπό να αξιολογήσει εάν κάτι είναι πιθανός κίνδυνος ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία. Δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτή η συμβουλή για τα άτομα προέρχεται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων), μαζί με προσδιορισμούς από εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διαφορετικές ουσίες έχουν εγείρει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και πίεσαν τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να αλλάξουν με εναλλακτικές. Αυτό οδήγησε σε κριτική ότι οι εκτιμήσεις της IARC μπορεί να προκαλούν σύγχυση στο κοινό.
Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τα πρόσθετα, εξετάζει επίσης τη χρήση της ασπαρτάμης φέτος. Η συνεδρίασή της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και πρόκειται να ανακοινώσει τα ευρήματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της στις 14 Ιουλίου. Από το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά (132 λίβρες) θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Η άποψή του έχει ευρέως συμμεριστεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Ένας εκπρόσωπος της IARC είπε ότι τα ευρήματα τόσο των επιτροπών IARC όσο και της JECFA ήταν εμπιστευτικά μέχρι τον Ιούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν “συμπληρωματικά”, με το συμπέρασμα της IARC να αντιπροσωπεύει “το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης”. Η επιτροπή πρόσθετων “διενεργεί αξιολόγηση κινδύνου, η οποία καθορίζει την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένου τύπου βλάβης (π.χ. καρκίνος) υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης.” Ωστόσο, η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι η συγκράτηση και των δύο διαδικασιών περίπου την ίδια στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, σύμφωνα με επιστολές ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που είδε το Reuters.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube