"Νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου και οι πρωτεΐνες που παράγουν κυκλώνουν με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του ύπνου και του φαγητού", δήλωσε η ίδια. "Αυτό μπορεί να επηρεάσει διαδικασίες όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων και ενδεχομένως, τουλάχιστον στα ποντίκια, την ικανότητα αντίδρασης στις λοιμώξεις".
Πεπτικό Σύστημα Υποστήριξη: Η υγεία του πεπτικού μας συστήματος έχει τεράστια επίδραση στην ευημερία μας, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, το σωματικό μας βάρος και πολλά άλλα, λέει ο Avlin Imaeda, MD, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής (πεπτικές παθήσεις), ειδικός στη μεταβολική υγεία και την απώλεια βάρους. Αυτές οι επιπτώσεις μόλις αρχίζουν να γίνονται κατανοητές, λέει. Παρακάτω, η Imaeda μοιράζεται τις τελευταίες έρευνες σχετικά με τρεις τρόπους βελτίωσης της υγείας του εντέρου.
Τρώτε τα τρόφιμα στην πλήρη, φυσική τους μορφή
Η κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά, βοηθά στην καλλιέργεια ενός υγιούς μικροβιώματος – βακτήρια, μύκητες και ιοί που ζουν στο έντερό μας, κυρίως στο παχύ έντερο – το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία, είτε μηχανικά είτε χημικά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με την Imaeda. Για παράδειγμα, λέει η Imaeda, η κατανάλωση ενός smoothie φρούτων αντί να φάτε ολόκληρα φρούτα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επειδή το υγρό είναι πιο εύκολο στην πέψη. Αυτή η αιχμή, η οποία απαιτεί από το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, έχει αποτελέσματα ανταμοιβής σαν ναρκωτικό στον εγκέφαλό σας, οδηγώντας σας να θέλετε περισσότερο, λέει η Imaeda. Τέλος, επειδή το υγρό περνάει γρήγορα, πεινάμε ξανά νωρίτερα παρά την υψηλή θερμιδική αξία του smoothie, το οποίο πιθανότατα περιέχει περισσότερα φρούτα από όσα θα τρώγαμε ανεπεξέργαστα ή ολόκληρα. Οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα, όπως τα συντηρητικά και τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, μπορεί να έχουν και άλλες δυσπρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προσθέτει η Imaeda.
Ασκηθείτε για τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα σε πολλαπλές συνεδρίες και συμπεριλάβετε την ένταση της δύναμης δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα
“Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση οδηγεί σε ένα πιο υγιές, πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα και αυξάνει το βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας που παράγεται από τα βακτήρια από τις φυτικές ίνες που προσλαμβάνονται με τη διατροφή αλλά δεν μπορούν να διασπαστούν χωρίς βακτήρια”, δήλωσε η Imaeda. “Το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα βασικά καύσιμα που χρειάζονται τα κύτταρα που επενδύουν το παχύ έντερο για να αναπτυχθούν, να διαιρεθούν και να παραμείνουν υγιή”. Επιπλέον, λέει ο Imaeda, τα αυξημένα επίπεδα βουτυρικού οξέος φαίνεται να είναι ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής, την πρόληψη και τη μείωση της σοβαρότητας της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κοιμηθείτε επτά με οκτώ ώρες τη νύχτα και τηρήστε ένα κανονικό πρόγραμμα
Μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος έχει σημαντική επίδραση στις ψυχιατρικές καταστάσεις, τη συστηματική φλεγμονή, τη μάθηση, τη γονιμότητα, το βάρος και άλλες πτυχές της υγείας, λέει η Imaeda. “Νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου και οι πρωτεΐνες που παράγουν κυκλώνουν με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του ύπνου και του φαγητού”, δήλωσε η ίδια. “Αυτό μπορεί να επηρεάσει διαδικασίες όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων και ενδεχομένως, τουλάχιστον στα ποντίκια, την ικανότητα αντίδρασης στις λοιμώξεις”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube