Ρεπορτάζ Υγείας

Όταν το βούτυρο είναι απαγορευτικό για κάποιον λόγο

Όταν το βούτυρο είναι απαγορευτικό για κάποιον λόγο
Το βούτυρο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και διαδεδομένα υλικά στην κουζίνα μας εδώ και χρόνια. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αποφεύγουν για διάφορους λόγους. Κι όμως, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με διάφορους τρόπους χωρίς να χρειαζόμαστε το βούτυρο. Γιατί μπορεί να χρειάζεται να αντικαταστήσουμε το βούτυρο – […]

Το βούτυρο είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και διαδεδομένα υλικά στην κουζίνα μας εδώ και χρόνια. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αποφεύγουν για διάφορους λόγους. Κι όμως, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με διάφορους τρόπους χωρίς να χρειαζόμαστε το βούτυρο.

Γιατί μπορεί να χρειάζεται να αντικαταστήσουμε το βούτυρο

– Αλλεργία στο γάλα: Αν και το βούτυρο περιέχει ελάχιστη πρωτεΐνη, και πάλι βρίσκουμε ένα ποσοστό καζεΐνης, στο οποίο κάποιοι είναι αλλεργικοί.

– Δυσανεξία στη λακτόζη: Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν έντονη σωματική δυσφορία μετά την κατανάλωση λακτόζης.

– Προβλήματα υγείας: Υπάρχουν κι εκείνοι που αποφεύγουν το βούτυρο επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά.

Λιπαρά και έλαια που μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο στο ψήσιμο

– Λάδι καρύδας: Μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο στο ψήσιμο σε αναλογία 1:1, αν και αλλάζει ελαφριά η γεύση. Οι πιο επεξεργασμένες μορφές έχουν λιγότερο έντονη γεύση, όμως δεν είναι τόσο υγιεινές.

– Βούτυρο ghee: Είναι μια πιο επεξεργασμένη «καθαρισμένη» μορφή βουτύρου, το οποίο έχει παραχθεί από αργό βράσιμο του βουτύρου αγελάδας και έχουν αφαιρεθεί μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και σακχάρων. Ιδανικό για το τηγάνισμα.

– Στις περισσότερες συνταγές, το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε αναλογία 3:4. Για παράδειγμα, αν η συνταγή αναφέρει 1 φλιτζάνι βουτύρου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδου. Καθώς το ελαιόλαδο είναι σε υγρή μορφή, δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για περιπτώσεις όπου χρειάζεται το φαγητό να στερεοποιηθεί.

Άλλα υποκατάστατα του βουτύρου για το ψήσιμο

– Αβοκάντο: Τα αβοκάντο προσθέτουν θρεπτικά συστατικά και υγιεινά λιπαρά στις συνταγές σας.

– Λιωμένη μπανάνα: Με αυτό τον τρόπο παρέχετε έξτρα θρεπτικά συστατικά και μειώνετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά.

– Γιαούρτι: Αν το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι προσθέτει πρωτεΐνες στις συνταγές σας και ισορροπεί την πολύ γλυκιά γεύση.

– Φυστικοβούτυρο: Είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για γλυκά, καθώς κάνει πιο έντονη και πυκνή τη γεύση των αρτοσκευασμάτων. Έχετε όμως υπόψη σας ότι περιέχει περισσότερες θερμίδες.