Ρεπορτάζ Υγείας

Νοροϊός και Ηπατίτιδα Ε κορυφαίες παγκόσμιες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών

Νοροϊός και Ηπατίτιδα Ε κορυφαίες παγκόσμιες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων διεξήγαγε μια συνολική ανασκόπηση, εξετάζοντας τη συχνότητα και την κλινική βαρύτητα των ιών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες στους ανθρώπους.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι τροφιμογενείς ιοί αποτελούν παγκόσμια ανησυχία για την υγεία, με τους τύπους, τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της ασθένειας να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών.


Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων διεξήγαγε μια συνολική ανασκόπηση, εξετάζοντας τη συχνότητα και την κλινική βαρύτητα των ιών που σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες στους ανθρώπους. Τόνισαν ότι ο νοροϊός ήταν η κύρια αιτία ιογενών τροφιμογενών ασθενειών, ακολουθούμενος από την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Ε.

Ο Νοροϊός δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτικός, αλλά μπορείς να αρρωστήσεις και από πολύ μικρή ποσότητα. Τα δεδομένα από το 2010 μάς είπαν ότι υπάρχουν περίπου 125 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο παγκοσμίως, με 35.000 θανάτους. Η Ομάδα Αναφοράς Επιδημιολογίας του Φορτίου Τροφίμων Ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εργάζεται τώρα για την ενημέρωση αυτών των εκτιμήσεων με δεδομένα από πιο πρόσφατα χρόνια. Όταν εξετάζεται μόνο η κλινική βαρύτητα, η ηπατίτιδα Α και Ε κατατάσσονται υψηλότερα.

Η ηπατίτιδα Ε δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα στον Καναδά όσο σε ορισμένες άλλες χώρες. Ο ιός που προκαλεί τις περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες θα ποικίλλει ανά χώρα και με την πάροδο του χρόνου. Τόσο ο νοροϊός όσο και η ηπατίτιδα Α μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό που έχουν μολυνθεί με μολυσμένα κόπρανα. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα με τον υψηλότερο παγκόσμιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με αυτούς τους δύο ιούς περιλαμβάνουν παρασκευασμένα τρόφιμα, κατεψυγμένα μούρα και οστρακοειδή, με σημαντικές διαφορές ανά περιοχή.

Τα γράμματα του FAO, σε εξωτερικούς χώρους, στη Ρώμη η Ηπατίτιδα Ε διαφέρει στο ότι είναι ζωονοσογόνος παθογόνος παράγοντας, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού, συνδέεται επίσης με ζωικά προϊόντα. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα με τον τρέχοντα υψηλότερο παγκόσμιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από ηπατίτιδα Ε είναι το χοιρινό και τα άγρια θηράματα.

Αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια για την ηπατίτιδα Ε ή τον νοροϊό στον Καναδά, η ηπατίτιδα Α μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α. Η επιτροπή συνιστά σε όλα τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να υιοθετούν μεθόδους για την ανίχνευση ιών στα τρόφιμα με την ελπίδα να βελτιωθούν οι γνώσεις σχετικά με την απόδοση και τους κινδύνους των τροφίμων.