Ρεπορτάζ Υγείας

Νοροϊός: Αύξηση του νοροϊού στην Αγγλία με 66% περισσότερες περιπτώσεις

Νοροϊός: Αύξηση του νοροϊού στην Αγγλία με 66% περισσότερες περιπτώσεις
Νοροϊός: Οι εργαστηριακές αναφορές για τον ιό στην Αγγλία είναι 66% υψηλότερες από τον μέσο όρο αυτή τη στιγμή του έτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προειδοποιήσει για απότομη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νοροϊού. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαστηριακές αναφορές για τον ιό στην Αγγλία είναι 66% υψηλότερες από τον μέσο όρο αυτή τη στιγμή του έτους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Οι συνολικές εργαστηριακές αναφορές κατά τη διάρκεια των εβδομάδων 3 και 4 της σεζόν 2022-2023 νοροϊού ήταν 527, οι οποίες είναι αυξημένες από τον μέσο όρο των 318 αναφορών 5 σεζόν για την ίδια περίοδο δύο εβδομάδων.


Η μεγαλύτερη αύξηση στον εργαστηριακά επιβεβαιωμένο νοροϊό σημειώνεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Τέτοια υψηλά επίπεδα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δήλωσε το UKHSA. Τα κρούσματα που προκαλούνται από νοροϊό έχουν αυξηθεί σε νοσοκομεία, σχολεία και οίκους φροντίδας, με την πλειονότητα να αναφέρεται σε χώρους φροντίδας. Μέχρι την εβδομάδα 4 της σεζόν 2022-2023, 78 κρούσματα σε νοσοκομεία επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ως νοροϊός.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης

Το UKHSA υπενθυμίζει στους ανθρώπους τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο του νοροϊού. Ο ιός είναι εξαιρετικά μολυσματικός και μεταδίδεται εύκολα μέσω της επαφής με άτομο με τη μόλυνση ή μολυσμένες επιφάνειες. Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης είναι η καλή υγιεινή των χεριών. Εάν είστε άρρωστος, αποφύγετε το μαγείρεμα και την προετοιμασία γευμάτων για άλλους μέχρι 48 ώρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων, καθώς ο νοροϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφών που έχουν μολυνθεί από τον ιό όταν τον χειρίζονται άτομα με συμπτώματα ή μολυσμένα άτομα.

«Παρακαλούμε μείνετε στο σπίτι εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα νοροϊού και μην επιστρέψετε στη δουλειά, ιδιαίτερα εάν εργάζεστε με ευάλωτα άτομα ή φαγητό ή στέλνετε άρρωστα παιδιά στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο μέχρι 48 ώρες μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Εάν έχετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σε οίκο φροντίδας ή νοσοκομείο, αποφύγετε την επίσκεψη μέχρι 48 ώρες μετά την εκκαθάριση των συμπτωμάτων», δήλωσε η Lesley Larkin, επικεφαλής επιτήρησης για το τμήμα γαστρεντερικών λοιμώξεων και ασφάλειας τροφίμων (One Health) στο UKHSA.

«Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό για να σταματήσει η εξάπλωση αυτού του μικροβίου, αλλά να θυμάστε ότι τα τζελ με αλκοόλ δεν σκοτώνουν τον νοροϊό, επομένως το σαπούνι και το ζεστό νερό είναι το καλύτερο». Τα συμπτώματα του νοροϊού περιλαμβάνουν σοβαρό έμετο και διάρροια που συνήθως ξεκινούν εντός 48 ωρών από την έκθεση στον ιό. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναρρώσουν πλήρως μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες.

Εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) έδειξαν ότι το 2018, τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που προκλήθηκαν από νοροϊό επέβαλαν τη μεγαλύτερη κοινωνική επιβάρυνση με ετήσιο κόστος 1,68 δισεκατομμυρίων λιρών (2 δισεκατομμύρια δολάρια) και τις περισσότερες ασθένειες με περίπου 383.000. Ο νοροϊός μπορεί να παραμείνει μολυσματικός στα τρόφιμα και στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά μπορεί να επιβιώσει κάτω από σκληρότερες συνθήκες από τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών θερμοκρασιών.