Το γαλακτικό οξύ, που παράγεται κατά τη διάρκεια ορισμένων μεταβολικών διεργασιών, μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία μας, αλλά σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να γίνει επιβλαβές. Ενώ το γαλακτικό οξύ είναι συνήθως γνωστό για τη συμβολή του στην κόπωση των μυών μετά από έντονη άσκηση, είναι επίσης σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Όταν όμως τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος ανεβαίνουν υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως η γαλακτική οξέωση, μια σοβαρή κατάσταση όπου το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται στο αίμα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των οργάνων.
Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα μικρόβια στο έντερό μας παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων γαλακτικού οξέος, διατηρώντας τα υπό έλεγχο και αποτρέποντας πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Η εντερική μικροχλωρίδα, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερό μας, βοηθούν στην πέψη, την ανοσολογική άμυνα και τη γενική υγεία. Ορισμένα από αυτά τα βακτήρια εμπλέκονται στην παραγωγή γαλακτικού οξέος κατά την πέψη των φυτικών ινών και των υδατανθράκων, ενώ άλλα βακτήρια, γνωστά ως καταναλωτές γαλακτικού, το διασπούν και αποτρέπουν την υπερβολική του συσσώρευση.
Βακτήρια όπως τα είδη Lactobacillus και Bifidobacterium παράγουν γαλακτικό οξύ κατά τη ζύμωση των διαιτητικών ινών, αλλά η ισορροπία αποκαθίσταται από άλλα βακτήρια που το καταναλώνουν, μετατρέποντας το γαλακτικό σε λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι ευεργετικό για την υγεία του παχέος εντέρου και παρέχει ενέργεια στα εντερικά κύτταρα.
Όταν η ισορροπία αυτών των βακτηρίων διαταράσσεται, το γαλακτικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί σε επίπεδα που το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλες εντερικές φλεγμονές.
Η υγιής και ισορροπημένη εντερική μικροχλωρίδα είναι κλειδί για τον έλεγχο του γαλακτικού οξέος. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των βακτηρίων που διατηρούν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος υπό έλεγχο, μειώνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης και επιπλοκών.