Η διασφάλιση ότι τα δημόσια προγράμματα γευμάτων που είναι ευρέως διαθέσιμα στα παιδιά, όπως τα σχολικά μεσημεριανά γεύματα, προσφέρουν θρεπτικά ισορροπημένα γεύματα είναι επίσης βασική, πρόσθεσε.
Λιπώδης Νόσος του Ήπατος: Για τα παιδιά Latinx, η αναξιόπιστη πρόσβαση στο φαγητό στην ηλικία των 4 αυξάνει σχεδόν τέσσερις φορές τις πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου αργότερα στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του UC San Francisco. Περίπου το 5% έως 10% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, γεγονός που τοποθετεί τον επιπολασμό της στο ίδιο επίπεδο με το άσθμα. Τα παιδιατρικά κρούσματα έχουν εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία, με εκατομμύρια να έχουν προσβληθεί από μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από πόνο, κόπωση και ίκτερο που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, καρκίνο και μεταμόσχευση οργάνων.
Τα παιδιά και οι ενήλικες Λατίνοι έχουν υψηλότερο επιπολασμό λιπώδους ηπατικής νόσου από τους λευκούς ή τους μαύρους και η πάθηση είναι ο νούμερο ένα δείκτης για μεταμόσχευση ήπατος ως ενήλικες. Το 2022, το 13,2% των παιδιών των ισπανόφωνων νοικοκυριών είχαν αναξιόπιστη πρόσβαση σε τρόφιμα (διατροφική ανασφάλεια), από 9,7% το 2021. Σχεδόν το 16% των παιδιών σε νοικοκυριά μαύρων είχαν αναξιόπιστη πρόσβαση σε τρόφιμα το 2022, από 12% το 2021, σε σύγκριση με το 5,5% των παιδιών σε νοικοκυριά λευκών το 2022, από 3,4% το 2021. «Έχουμε δει μελέτες σε ενήλικες που συσχετίζουν την επισιτιστική ανασφάλεια με τη λιπώδη ηπατική νόσο και την ηπατική ίνωση, αλλά πολύ λίγες μελέτες εξέτασαν παιδιά», είπε η Sarah Maxwell, MD, παιδίατρος που ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο την υποτροφία της για την παιδιατρική μεταμόσχευση ηπατολογίας στο UCSF Benioff Children’s Hospitals και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά Latinx, που έχουν τόσο υψηλά ποσοστά οικιακής επισιτιστικής ανασφάλειας όσο και λιπώδους ηπατικής νόσου.” Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Pediatric Obesity. Τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται νωρίτερα Οι ερευνητές στρατολόγησαν δύο ομάδες μητέρων Latinx στο Σαν Φρανσίσκο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παρακολούθησαν αυτές και τα παιδιά τους μέχρι τη μέση της παιδικής ηλικίας, η μία ομάδα από το 2006-07 και η άλλη από το 2011-13. Μέτρησαν την επισιτιστική ανασφάλεια στην ηλικία των 4 ετών χρησιμοποιώντας την Ενότητα Τροφίμων για την Ασφάλεια Οικιακών Τροφίμων Η.Π.Α. και αξιολόγησαν τη λιπώδη ηπατική νόσο—επίσημα αποκαλούμενη στεατική νόσο του ήπατος που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD)— μεταξύ 5 και 12 ετών. Τα 136 παιδιά παρακολουθήθηκαν με ετήσιες επισκέψεις από τη γέννηση έως το 2021. Το 29% των παιδιών είχαν οικιακή επισιτιστική ανασφάλεια στην ηλικία των 4 ετών και το 27% είχε λιπώδη ηπατική νόσο από την πρώιμη έως τη μέση παιδική ηλικία. Τα παιδιά με λιπώδη ηπατική νόσο είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν σε νοικοκυριά με επισιτιστική ανασφάλεια (49%) στην ηλικία των 4 ετών από τα παιδιά χωρίς λιπώδη ηπατική νόσο (21%). Η διατροφική ανασφάλεια στην ηλικία των 4 αύξησε σχεδόν τέσσερις φορές τις πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου στην ηλικία των 12 ετών.
Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδη ηπατική νόσο σε μεταγενέστερη παιδική ηλικία. Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς η διατροφική ανασφάλεια οδηγεί σε λιπώδη ηπατική νόσο. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά με ανασφάλεια τροφίμων μπορεί να έχουν δίαιτες φτωχότερης διατροφικής ποιότητας, με λιγότερα προϊόντα και περισσότερα ποτά με ζάχαρη που αυξάνουν άμεσα το λίπος στο συκώτι. Η διατροφική ανασφάλεια του νοικοκυριού μπορεί επίσης να προκαλέσει ακανόνιστα διατροφικά πρότυπα που διαταράσσουν τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε υψηλότερο στρες και μεγαλύτερη φλεγμονή, καθώς και επιδείνωση της σχέσης μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και του ήπατος. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και τον τρόπο με τον οποίο οι νεαροί ασθενείς παρουσιάζουν την πάθηση στις ηπατικές κλινικές μας, πιστεύουμε ότι ο έλεγχος για μεταβολική δυσλειτουργία MASLD θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι συνιστούν οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, που είναι η ηλικία 9-11 ετών για παιδιά με παχυσαρκία και η ηλικία 2-9 ετών για αυτά με σοβαρή παχυσαρκία», είπε ο Maxwell. «Ο έλεγχος τροφικής ανασφάλειας είναι επίσης σημαντικός από νωρίς, ειδικά για τα παιδιά Latinx που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο υγιεινούς πόρους τροφίμων στις κοινότητές τους». Η διασφάλιση ότι τα δημόσια προγράμματα γευμάτων που είναι ευρέως διαθέσιμα στα παιδιά, όπως τα σχολικά μεσημεριανά γεύματα, προσφέρουν θρεπτικά ισορροπημένα γεύματα είναι επίσης βασική, πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube