Το Cryptosporidium ανακαλύφθηκε σε προπλυμένα λαχανικά από μεγάλα σούπερ μάρκετ στο Κεντ από ερευνητές της Σχολής Βιοεπιστημών. Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Παρουσία Cryptosporidium parvum σε προπλυμένα λαχανικά από διαφορετικά σούπερ μάρκετ στη Νοτιοανατολική Αγγλία: Μια πιλοτική μελέτη” δημοσιεύεται από την Parasitology Research. Το υδατογενές και τροφιμογενές παράσιτο κρυπτοσπορίδιο, το οποίο έχει εντοπιστεί πιο πρόσφατα για τη μόλυνση του πόσιμου νερού σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, βρέθηκε σε πάνω από το 50% των δειγμάτων προπλυμένων λαχανικών που αναλύθηκαν από τους επιστήμονες.
Το Cryptosporidium είναι ένα παράσιτο που προκαλεί μια λοίμωξη που ονομάζεται κρυπτοσποριδίωση, προσβάλλοντας ανθρώπους και ζώα εκτροφής με συμπτώματα όπως τροφική δηλητηρίαση με διάρροια, έμετος, πόνους στο στομάχι και πυρετό. Το Cryptosporidium βρίσκεται συνήθως σε λίμνες, ρυάκια, ποτάμια και μη επεξεργασμένο πόσιμο νερό. Η κρυπτοσποριδίωση είναι μεταδοτική και κυρίως μεταδίδεται από άλλο άτομο ή ζώο αγγίζοντας τα κόπρανα ή κολυμπώντας ή πίνοντας μολυσμένο νερό. Ενώ περιστασιακά οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν τρώγοντας και πίνοντας μολυσμένα τρόφιμα όπως:
- μη παστεριωμένο γάλα,
- sous vide κρέας και παραπροϊόντα σφαγίων (συκώτι, νεφρά και καρδιά),
υπήρξε περιορισμένη έρευνα για την παρουσία του Cryptosporidium σε προπλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση λαχανικά σε το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Δρ. Αναστάσιος Τσαούσης, Αναγνώστης στη Μοριακή και Εξελικτική Παρασιτολογία ηγήθηκε της έρευνας και διαπίστωσε ότι το 58% των προπλυμένων δειγμάτων συσκευασίας σαλάτας ήταν θετικά στην PCR για το Cryptosporidium.
Ενώ τα προπλυμένα και έτοιμα για κατανάλωση λαχανικά υφίστανται πιο ενδελεχή πλύση με νερό που περιέχει απολυμαντικά χλωρίου σε σύγκριση με τα μη συσκευασμένα λαχανικά, τα σωματίδια Cryptosporidium (ωοκύστεις) είναι στην πραγματικότητα ανθεκτικά στην απολύμανση με χλώριο και μπορούν να αφαιρεθούν αξιόπιστα μόνο με βραστό νερό ή διήθηση. Έτσι, αναμένεται να είναι απαλλαγμένα από παράσιτα και έτοιμα για κατανάλωση κατευθείαν από τη συσκευασία, αλλά ορισμένες ωοκύστεις παραμένουν και είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθένεια.
Ο Δρ Τσαούσης είπε, «Η παρουσία του Cryptosporidium στα προπλυμένα λαχανικά θα μπορούσε να σημαίνει επανεξέταση των μεθόδων υγιεινής που εφαρμόζουν οι προμηθευτές κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής, όπως βελτιωμένα μέτρα υγιεινής κατά τη συγκομιδή, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά και την αποθήκευση. «Υπάρχει επίσης ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την επαρκή αποθήκευση των λαχανικών και το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό».