Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος: Σπάζοντας τον κώδικα – Πώς αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσησης

Καρκίνος: Σπάζοντας τον κώδικα – Πώς αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσησης

Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καρκίνος: Υπάρχει μια ανεπίλυτη συζήτηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο το περιβάλλον συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου. Αν και επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή μπορούν σίγουρα να συμβάλουν, ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν είναι γνωστό πώς οι διατροφικοί παράγοντες θα μπορούσαν να γείρουν την κλίμακα υπέρ του καρκίνου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Research Communications, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor αποκαλύπτει έναν μηχανισμό με τον οποίο το διατροφικό φυλλικό οξύ ενισχύει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα ζωικό μοντέλο. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν, επίσης, την ανάγκη παρακολούθησης της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του εμπλουτισμού των τροφίμων με φυλλικό οξύ και των συνακόλουθων επιδράσεων που προάγουν τον καρκίνο, ιδιαίτερα δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε μια μηχανιστική οδό από τη διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ένα ζωικό μοντέλο», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Δρ. Lanlan Shen, καθηγητής παιδιατρικής-διατροφής στο Baylor και μέλος του Κέντρου Ολοκληρωμένης Καρκίνου Dan L Duncan. «Ερευνήσαμε εάν αυτή η οδός περιελάμβανε επιγενετική, ένα σύστημα σελιδοδείκτη του DNA που καθορίζει ποια γονίδια θα εκφραστούν ή δεν θα εκφραστούν σε ένα κύτταρο. Η επιγενετική είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα μπορούν να ελέγχουν τις δραστηριότητες των γονιδίων τους χωρίς να αλλάζουν την αλληλουχία του DNA και συνδέεται στενά με το περιβάλλον.” Τα κύτταρα σημειώνουν σελιδοδείκτες γονιδίων προσθέτοντας μικρές χημικές τροποποιήσεις στο DNA. Οι ομάδες μεθυλίου είναι μία από αυτές τις χημικές τροποποιήσεις και το φυλλικό οξύ και άλλα σχετικά θρεπτικά συστατικά εμπλέκονται άμεσα στη μεταβολική οδό που οδηγεί στη μεθυλίωση του DNA. “Η κατανόηση αυτής της σχέσης μεταξύ των γευμάτων μας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδιά μας είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι σαν να βρούμε ένα κομμάτι του παζλ που λείπει, το οποίο πλησιάζουμε να λύσουμε για το πώς να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές”, είπε ο Shen. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του διατροφικού φυλλικού οξέος στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου στο ζωικό τους μοντέλο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ζώα που ακολουθούσαν δίαιτα με συμπλήρωμα φυλλικού οξέος είχαν μειώσει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και είχαν περισσότερους όγκους καθώς και μεγαλύτερους όγκους σε σύγκριση με τα ζώα στη δίαιτα χωρίς συμπλήρωμα. Μια πιο προσεκτική ματιά στους όγκους αποκάλυψε την παρουσία μακροφάγων που σχετίζονται με όγκους, έναν τύπο διήθησης ανοσοκυττάρων που σχετίζεται κλινικά με ανοσοκαταστολή και κακή πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι όγκοι ήταν επίσης εξαιρετικά πολλαπλασιαστικοί. «Είναι σημαντικό ότι παρατηρήσαμε σημαντικά αυξημένη επιγενετική μεθυλίωση του γονιδίου p16 -ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου- σε ζώα που ακολουθούσαν συμπληρωματική δίαιτα σε σύγκριση με τους ελέγχους», είπε ο Shen. «Αυτά τα ευρήματα φωτίζουν μια άμεση σχέση μεταξύ του διατροφικού φυλλικού οξέος και της επιταχυνόμενης ανάπτυξης όγκου στο παχύ έντερο». Αυτή η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς το περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το αβοκάντο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Πώς να ελέγξετε το στόμα σας για καρκίνο όταν πηγαίνετε σε έναν οδοντίατρο

H υγεία του εντέρου και ο καρκίνος του στομάχου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πανδημία: Η παγκόσμια μείωση στους παιδικούς εμβολιασμούς δεν έχει αναστραφεί

Πανδημία: Οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19 στα συστήματα υγείας αύξησαν τα υπάρχοντα κενά και εισήγαγαν νέα κενά στην κάλυψη ανοσοποίησης παγκοσμίως.

Πώς οι υψηλές δαπάνες νοσηλείας απειλούν τους ηλικιωμένους;

Κόστος υγείας: Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί ηλικιωμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά όσον αφορά το κόστος των νοσηλειών.

Αλλάζουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής από σήμερα - 10 Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία

Οι αλλαγές στις εφημερίες έχουν δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν περαιτέρω χωρίς ουσιαστική λύση στα προβλήματα. 

Γρίπη ιώσεις: Τι στοιχεία παρέχουν νοσοκομεία και κλινικές για τη χώρα μας;

Γρίπη ιώσεις: Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η μετάδοση των εποχικών ιώσεων παρουσιάζει αύξηση, φθάνοντας τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τις αναλύσεις των 7 ιδιωτικών κλινικών.

Επικίνδυνοι καύσωνες: Γιατί οι ανεμιστήρες δεν είναι αρκούν για τους ηλικιωμένους;

Επικίνδυνοι καύσωνες: Μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα: οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες μπορεί να είναι αναποτελεσματικοί στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια καυσώνων.

Close Icon