Ιθαγενείς: Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων που έχουν αναφερθεί ποτέ από την επιστήμη βρίσκονται μεταξύ των ιθαγενών κοινοτήτων που κατοικούν στα τροπικά δάση της πεδινής Βολιβίας. Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνιας USC σε δύο από αυτές τις κοινωνίες, τους Tsimané και Mosetén, υποδηλώνει ότι υπάρχουν βέλτιστα επίπεδα κατανάλωσης τροφής και άσκησης που μεγιστοποιούν την υγιή γήρανση του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Χάρη στην εκβιομηχάνιση, οι άνθρωποι απολαμβάνουν πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση σε τρόφιμα, λιγότερο σωματικό μόχθο και καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη από ποτέ. Ωστόσο, έχουμε συνηθίσει να τρώμε περισσότερο και να ασκούμαστε λιγότερο. Η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συνδέονται με μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ταχύτερη γνωστική έκπτωση. Για να κατανοήσουν καλύτερα το σημείο καμπής όπου η αφθονία και η ευκολία αρχίζουν να υπονομεύουν την υγεία, οι ερευνητές έγραψαν 1.165 ενήλικες Tsimané και Mosetén, ηλικίας 40-94 ετών, και παρείχαν μεταφορά στους συμμετέχοντες από τα απομακρυσμένα χωριά τους στο πλησιέστερο νοσοκομείο με εξοπλισμό αξονικής σάρωσης. Η ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να μετρήσει τον όγκο του εγκεφάλου ανά ηλικία. Επίσης, μέτρησαν τον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων, την αρτηριακή πίεση, τη συνολική χοληστερόλη και άλλους δείκτες ενέργειας και γενικής υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Tsimané και Mosetén παρουσιάζουν λιγότερη ατροφία του εγκεφάλου και βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με τους βιομηχανοποιημένους πληθυσμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα ποσοστά εγκεφαλικής ατροφίας που σχετίζεται με την ηλικία, ή συρρίκνωσης του εγκεφάλου συσχετίζονται με κινδύνους εκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. «Οι ζωές των προ-βιομηχανικών προγόνων μας παρακωλύθηκαν από την περιορισμένη διαθεσιμότητα τροφίμων», δήλωσε ο Andrei Irimia, επίκουρος καθηγητής γεροντολογίας, βιοϊατρικής μηχανικής, ποσοτικής/υπολογιστικής βιολογίας και νευροεπιστήμης στη Σχολή Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Leonard Davis (USC Leonard Davis School of Gerontology). «Οι άνθρωποι πέρασαν ιστορικά πολύ χρόνο ασκούμενοι από ανάγκη για να βρουν τροφή και τα προφίλ γήρανσης του εγκεφάλου τους αντανακλούσαν αυτόν τον τρόπο ζωής».
The Mosetén: Μια γέφυρα μεταξύ προ- και μεταβιομηχανοποιημένων κοινωνιών
Τα ευρήματα κατέδειξαν επίσης βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτόχθονων κοινωνιών. Οι Mosetén είναι ένας «αδελφός» πληθυσμός με τους Tsimané καθώς μοιράζονται παρόμοιες γλώσσες, προγονική ιστορία και έναν τρόπο ζωής. Ωστόσο, οι Mosetén έχουν μεγαλύτερη έκθεση στη σύγχρονη τεχνολογία, την ιατρική, τις υποδομές και την εκπαίδευση. “Οι Mosetén χρησιμεύουν ως ένας σημαντικός ενδιάμεσος πληθυσμός που μας επιτρέπει να συγκρίνουμε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων τρόπου ζωής και υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό είναι πιο πλεονεκτικό από μια ευθεία σύγκριση μεταξύ του Tsimané και του βιομηχανοποιημένου κόσμου”, είπε η Irimia. Η Ιρίμια είπε ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της συνέχειας, οι Mosetén έδειξαν καλύτερη υγεία από τους σύγχρονους πληθυσμούς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική — αλλά όχι τόσο καλή όσο αυτή των Tsimané. Μεταξύ των Tsimané, παραδόξως, ο ΔΜΣ και τα κάπως υψηλότερα επίπεδα «κακής χοληστερόλης» συνδέθηκαν με μεγαλύτερους όγκους εγκεφάλου για την ηλικία. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να οφείλεται στο ότι τα άτομα είναι πιο μυώδη, κατά μέσον όρο από τα άτομα σε βιομηχανικές χώρες που έχουν συγκρίσιμο ΔΜΣ. Ωστόσο, τόσο το Tsimané όσο και το Mosetén έρχονται πιο κοντά στο «γλυκό σημείο», ή στην ισορροπία μεταξύ της καθημερινής προσπάθειας και της αφθονίας φαγητού, που οι συγγραφείς πιστεύουν ότι μπορεί να είναι το κλειδί για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου. Το μέλλον της προληπτικής ιατρικής βασίζεται στην κατανόηση του εξελικτικού παρελθόντος των ανθρώπων
Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν ότι οι άνθρωποι που ζουν σε κοινωνίες με άφθονη τροφή και ελάχιστες απαιτήσεις για σωματική δραστηριότητα αντιμετωπίζουν μια σύγκρουση μεταξύ αυτού που συνειδητά γνωρίζουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία τους και των πόθων ή ορμών που προέρχονται από το εξελικτικό μας παρελθόν. «Κατά τη διάρκεια του εξελικτικού μας παρελθόντος, περισσότερη τροφή και λιγότερες θερμίδες που ξοδεύαμε για την απόκτησή τους είχαν ως αποτέλεσμα βελτίωση της υγείας, ευεξίας και τελικά υψηλότερη αναπαραγωγική επιτυχία ή Δαρβινική φυσική κατάσταση», σημειώνει ο Hillard Kaplan, καθηγητής οικονομικών και ανθρωπολογίας υγείας στο Πανεπιστήμιο Chapman που έχει σπουδάσει το Tsimané για σχεδόν δύο δεκαετίες. «Αυτή η εξελικτική ιστορία επιλέχθηκε για ψυχολογικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά που μας έκαναν να επιθυμούμε επιπλέον φαγητό και λιγότερη σωματική εργασία, και με την εκβιομηχάνιση, αυτά τα χαρακτηριστικά μας οδηγούν να ξεπεράσουμε το σημάδι». Σύμφωνα με την Irimia, το καλύτερο μέρος για να βρίσκεσαι όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου και τον κίνδυνο για ασθένειες είναι το «γλυκό σημείο» όπου ο εγκέφαλος δεν τροφοδοτείται ούτε με πολύ μικρή ούτε πολύ μεγάλη τροφή και θρεπτικά συστατικά και όπου κάνεις έντονη άσκηση. «Αυτό το ιδανικό σύνολο συνθηκών για την πρόληψη ασθενειών μας ωθεί να σκεφτούμε εάν ο βιομηχανοποιημένος τρόπος ζωής μας αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών», είπε.