Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ κανέλα: 1 στα 3 δείγματα κανέλας έχει αυξημένα επίπεδα μολύβδου

ΗΠΑ κανέλα: 1 στα 3 δείγματα κανέλας έχει αυξημένα επίπεδα μολύβδου
ΗΠΑ κανέλα: Ο μόλυβδος μπορεί να εισχωρήσει στον φλοιό της κανέλας όταν τα δέντρα αναπτύσσονται σε μολυσμένο έδαφος ή όταν το μπαχαρικό υποβάλλεται σε επεξεργασία με μηχανήματα γήρανσης.

Το ένα τρίτο των προϊόντων κανέλας που δοκιμάστηκαν από την Consumer Reports περιείχαν αυξημένα επίπεδα μολύβδου, προειδοποίησε την Πέμπτη η υπηρεσία παρακολούθησης. Το εύρημα ακολουθεί τις ανησυχίες σχετικά με τα μέταλλα στα τρόφιμα, αφού η μολυσμένη σάλτσα μήλου κανέλας δηλητηρίασε εκατοντάδες σε 44 πολιτείες πέρυσι, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παιδιά.

Στη νέα μελέτη, η Consumer Reports εξέτασε 36 προϊόντα κανέλας και ανακάλυψε υψηλά επίπεδα μολύβδου σε 12 είδη κανέλας που πωλούνται σε εκπτωτικά καταστήματα και έθνικ αγορές. Μερικές φορές, τα επίπεδα μολύβδου μερικές φορές έφταναν τα 3,5 μέρη ανά εκατομμύριο.

Πόσος μόλυβδος είναι πάρα πολύ; Το Codex Alimentarius, ένα διεθνές συμβούλιο που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, «εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα μέγιστο επίπεδο 2,5 ppm για τον μόλυβδο στα μπαχαρικά του φλοιού, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, το 2024», σύμφωνα με την FDA.

Η Badia, μια κοινή μάρκα, πούλησε κανέλα με ένα μέρος ανά εκατομμύριο μολύβδου, σύμφωνα με την έκθεση. Η Consumer Reports συμβούλευσε τους ανθρώπους να απορρίψουν οποιαδήποτε είδη που περιέχουν αυτή την ποσότητα μολύβδου ή περισσότερο. Μόλις ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού οποιουδήποτε από αυτά τα προϊόντα έχει περισσότερο μόλυβδο από ό,τι θα έπρεπε να καταναλώνετε σε μια ολόκληρη μέρα, δήλωσε ο James Rogers, διευθυντής έρευνας και δοκιμών για την ασφάλεια των τροφίμων στο Consumer Reports.

«Εάν έχετε ένα από αυτά τα προϊόντα, πιστεύουμε ότι πρέπει να το πετάξετε», είπε σε δελτίο τύπου του Consumer Reports. «Ακόμη και μικρές ποσότητες μολύβδου αποτελούν κίνδυνο γιατί, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να παραμείνει εκεί για χρόνια, βλάπτοντας σοβαρά την υγεία», πρόσθεσε ο Rogers. Όμως οι ποσότητες μολύβδου που βρέθηκαν στην έκθεση δεν ήταν μικρές, σημείωσαν οι ειδικοί.

Ενώ τα επίπεδα στη σάλτσα μήλου κανέλας που ανακλήθηκαν πέρυσι ήταν «αστρονομικά», αυτά στη νέα έκθεση εξακολουθούσαν να είναι 1.000 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που απασχολούν τους ειδικούς, είπε στο New ο Tomás Guilarte, καθηγητής νευροεπιστήμης και περιβαλλοντικής υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. York Times. «Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μολύβδου», είπε. «Σαφώς δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν».

Ωστόσο, το Consumer Reports βρήκε επίσης πολύ χαμηλότερα επίπεδα μολύβδου σε ορισμένα προϊόντα κανέλας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εμπορικών σημάτων που έλεγε ότι ήταν ασφαλή στη χρήση: Whole Foods 365, McCormick, Penzeys και Morton & Bassett. «Αυτά τα προϊόντα αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να παραχθεί κανέλα χωρίς μόλυβδο ή εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», σημείωσε ο Rogers.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι ο μόλυβδος μπορεί να εισχωρήσει στον φλοιό της κανέλας όταν τα δέντρα αναπτύσσονται σε μολυσμένο έδαφος ή όταν το μπαχαρικό υποβάλλεται σε επεξεργασία με μηχανήματα γήρανσης, ανέφεραν οι Times. Η κανέλα αναπτύσσεται κυρίως στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ, αναφέρει η έκθεση, και στη συνέχεια αποστέλλεται σε όλο τον κόσμο.

Στην ανάκληση του 2023, ο FDA είπε ότι υποπτεύεται ότι η κανέλα είχε νοθευθεί σκόπιμα με χρωμικό μόλυβδο, μια σκόνη που χρησιμοποιείται για να τεντώσει το πολύτιμο εμπόρευμα και να ενισχύσει τα κέρδη. Ο Brian Ronholm, διευθυντής της πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων στην Consumer Reports, είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει μια εθνική πολιτική για την ποσότητα μολύβδου που επιτρέπεται στα βότανα και τα μπαχαρικά, κάτι που κάνει ήδη η Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Τελικά, θέλουμε ο FDA να αναπτύξει μια προληπτική στρατηγική για τη μείωση της έκθεσης σε μόλυβδο σε όλα τα τρόφιμα», πρόσθεσε σε δελτίο τύπου του Consumer Reports. «Αυτή τη στιγμή, απλώς δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό, επειδή υποχρηματοδοτούνται χρόνια και είναι για δεκαετίες, ιδιαίτερα από την πλευρά των τροφίμων, και αυτό τους καθιστά πολύ δύσκολο να επικεντρωθούν σε αυτό. .”