Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Γιατί αυξάνονται οι τροφικές αλλεργίες των παιδιών;

Ηνωμένο Βασίλειο: Γιατί αυξάνονται οι τροφικές αλλεργίες των παιδιών;

Ηνωμένο Βασίλειο: Η τάση του αυξημένου ποσοστού αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια.

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Αγγλία με τροφικές αλλεργίες έχει υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2008 και 2018, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές, από το Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των παιδιών προσχολικής ηλικίας, με το 4% να έχει «πιθανή» τροφική αλλεργία. Διαπίστωσαν επίσης ότι το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων που κινδυνεύουν από αναφυλαξία – μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση – δεν φέρουν “στυλό” αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης.


Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων με τροφικές αλλεργίες ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ κάτω του 1% και άνω του 9% των παιδιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι για την εκτίμηση της συχνότητας των τροφικών αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης είτε του αριθμού συνταγών με στυλό αδρεναλίνης, της αυτοαναφοράς ή των εξετάσεων αίματος για τον εντοπισμό ενδεικτικών αντισωμάτων.

Η αυτοαναφορά είναι η λιγότερο αξιόπιστη μέθοδος, επειδή πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την τροφική δυσανεξία με την αλλεργία, όπως φαίνεται από μια πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το πάνω από 30% των ενηλίκων που ανέφεραν ανεπιθύμητη αντίδραση σε τρόφιμα, μόνο το 6% επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια ότι είχε πραγματική τροφική αλλεργία. Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα στην κατανόηση του πόσο συχνές είναι οι τροφικές αλλεργίες, η νέα μελέτη από το Imperial College υιοθέτησε μια πολύ ευρύτερη προσέγγιση για να εκτιμήσει καλύτερα τη συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών.

Δεδομένα πληθυσμιακής υγειονομικής περίθαλψης από πάνω από 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία και ένας συνδυασμός κλινικών κριτηρίων χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό ατόμων με τροφικές αλλεργίες σε αυτά τα αρχεία υγείας. Οι άνθρωποι θεωρούνταν ότι είχαν αλλεργία εάν οι γιατροί υπέδειξαν ότι είχαν είτε μια πιθανή αλλεργία, είτε εάν τους είχαν συνταγογραφηθεί στυλό αδρεναλίνης ή και τα δύο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον συνδυασμό, ο αριθμός των ατόμων με τροφικές αλλεργίες αποδείχθηκε ότι διπλασιάστηκε μέσα σε μια δεκαετία. Περιέργως, από το 2018, τα επίπεδα έχουν αυξηθεί κάπως σε περίπου 4% στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, 2,4% στα παιδιά σχολικής ηλικίας και κάτω από 1% στους ενήλικες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health, χρησιμοποίησε ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων για τον εντοπισμό ατόμων με τροφικές αλλεργίες. Δεν επιβεβαιώθηκαν όλες οι περιπτώσεις από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου χρησιμοποιώντας πρόσθετες δοκιμές, όπως η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα ή δοκιμές τροφικής πρόκλησης όπου δίνονται στους ανθρώπους αυξανόμενες ποσότητες ορισμένων τροφών για να διαπιστωθεί εάν εμφανίζεται αλλεργική αντίδραση.

Μερικοί τύποι τροφικής αλλεργίας μπορεί να έχουν χαθεί, όπως το σύνδρομο τροφικής αλλεργίας στη γύρη. Αυτό συμβαίνει όταν άτομα με συγκεκριμένες αλλεργίες στη γύρη τρώνε ορισμένες ωμές τροφές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων με κουκούτσια, που προκαλούν ήπια ερεθιστικά συμπτώματα, όπως φαγούρα στο στόμα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται και γιατί μπορεί τώρα να είναι οροπέδιο.

Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες;

Η τάση του αυξημένου ποσοστού αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια. Η «υπόθεση του παλιού φίλου» είναι μια θεωρία που μπορεί να εξηγήσει την αυξανόμενη συχνότητα χρόνιων παθήσεων όπως οι αλλεργίες. Αυτή η υπόθεση εξετάζει το ρόλο του μικροβιώματος (η συλλογή από βοηθητικά βακτήρια, μύκητες και ιούς που ζουν μέσα και πάνω μας), οι λοιμώξεις και το περιβάλλον στη διαμόρφωση της ανοσολογικής μας απόκρισης και στην πρόκληση αστοχίας της.

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία συσσωρεύονται. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή χρήση αντιβιοτικών στην πρώιμη παιδική ηλικία καθώς αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα και το μικροβίωμα συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα αλλεργίας στη μετέπειτα ζωή. Η έκθεση στη ρύπανση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργίας και να επιδεινώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Η τροφή στην οποία ήμασταν εκτεθειμένοι στην πρώιμη ζωή μπορεί να είναι σημαντική για τον προσδιορισμό του εάν αναπτύξουμε αλλεργία. Προηγούμενες συμβουλές από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αποφυγή της πρώιμης έκθεσης στα φιστίκια και τα αυγά μπορεί ακούσια να συνδέονται με την αύξηση της τροφικής αλλεργίας στα φιστίκια και τα αυγά. Αντίθετα, μελέτες δείχνουν ότι η πρώιμη έκθεση σε φιστίκια και αυγά πριν από την ηλικία των πέντε ετών συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας.

Η συμβουλή στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποφυγή των φιστικιών και των αυγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας άλλαξε το 2009, αλλά οι δοκιμές που έδειχναν τα θετικά αποτελέσματα της πρώιμης έκθεσης σε αυγά και φιστίκια δημοσιεύτηκαν μόλις το 2015 και το 2016. Ωστόσο, είναι πιθανό το οροπέδιο Η συχνότητα εμφάνισης περιπτώσεων τροφικής αλλεργίας συνδέεται με αλλαγές στις συμβουλές και τις δημοσιευμένες δοκιμές έκθεσης σε βρεφική τροφή.

Η διάγνωση είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την κατάστασή τους. Αυτό απαιτεί οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις σωστές συμβουλές και υποστήριξη από ειδικούς, όπως διαιτολόγους, καθώς και στα φάρμακα που χρειάζονται για να σταματήσει μια αναφυλακτική κρίση.

Για τα μωρά που έχουν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία, υπάρχουν πλέον καλά στοιχεία) ότι η σταδιακή επανεισαγωγή της τροφής που προκαλεί την αλλεργία μπορεί να επανεκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει την αλλεργία του. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται μόνο υπό την καθοδήγηση ιατρικής ομάδας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να την ακολουθήσετε ακόμη κι όταν τρώτε εκτός σπιτιού

Τι μπορεί να ευθύνεται για ένα ανακατωμένο στομάχι;

Συμβουλές αυτοφροντίδας πριν ξεκινήσετε μια νέα διατροφή

Ο διαβήτης και ο ρόλος των ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξή του

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Ποιότητα ύπνου: Πως οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να την ενισχύσουν

Ποιότητα ύπνου: Η καθημερινή έκθεση σε έντονο κρύο μπορεί να ακούγεται παράδοξη ως μέθοδος βελτίωσης του ύπνου, όμως πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ψυχρότερη θερμοκρασία μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας.

Ακραίοι καύσωνες: Επιβαρύνουν την υγεία των ασθενών με απινιδωτή;

Ακραίοι καύσωνες: Οι καύσωνες με θερμοκρασίες τριψήφιες, που γίνονται ολοένα πιο συχνοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων, αλλά ιδιαίτερα για άτομα με εμφυτευμένους απινιδωτές.

Εγκαινιάστηκε η πρώτη Οικογενειακή Αίθουσα Ronald McDonald στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Παίδων Αγία Σοφία: Στην εκδήλωση των εγκαινίων παραβρέθηκαν πολλοί μεγάλοι χορηγοί, δωρητές και υποστηρικτές του έργου, χάρις στη συμβολή των οποίων ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η πρώτη Οικογενειακή Αίθουσα Ronald McDonald.

Προσωπικός γιατρός: Ποιες επιλογές έχουν οι πολίτες που θα επιλέξουν τον δικό τους

Προσωπικός γιατρός: Το νέο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, που συζητείται στη Βουλή και σύντομα θα τεθεί σε ψηφοφορία, εισάγει τρεις σημαντικές αλλαγές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα.

Διοικητές νοσοκομείων: Προσωρινοί πίνακες υποψήφιων για τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

Διοικητές νοσοκομείων: Το Α.Σ.Ε.Π. γνωστοποιεί ότι για την κάλυψη θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, καταρτίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών οι προσωρινοί πίνακες.

Δυσθρεψία: Το «σιωπηλό» διατροφικό πρόβλημα που μας αφορά όλους

Δυσθρεψία: Η δυσθρεψία αποτελεί ένα σημαντικό διατροφικό πρόβλημα, που αναφέρεται στην κατάσταση κακής ή ανεπαρκούς θρέψης. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή της, όπως μία οξεία ή χρόνια νόσος.

Close Icon