Ρεπορτάζ Υγείας

Ινδία: 27 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν λόγω έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος

Ινδία: 27 στα 1.000 παιδιά πεθαίνουν λόγω έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος
Ινδία:  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μαγειρεύει φαγητό σε ανοιχτή φωτιά ή σε σόμπες που τροφοδοτούνται από βιομάζα, συμβάλλοντας σε περίπου 3,2 εκατ. θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

Έως και 27 στα 1.000 μωρά και παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας της έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος στην Ινδία, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από διακεκριμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Στην έκθεση με τίτλο «Cooking Fuel Choice and Child Mortality in India», οι συγγραφείς της, συμπεριλαμβανομένου του Arnab Basu, καθηγητή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Διοίκησης Charles H. Dyson στο Πανεπιστήμιο Cornell, χρησιμοποίησαν δεδομένα έρευνας σε νοικοκυριά της Ινδίας από το 1992 έως το 2016 και διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη επίδραση εμφανίστηκε σε βρέφη κάτω του ενός μηνός.

Αυτή είναι μια ηλικιακή ομάδα, λέει ο Basu, όπου οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και όταν τα βρέφη είναι πιο στενά κολλημένα με τις μητέρες τους, οι οποίες είναι συχνά οι βασικές μαγείρισσες στο σπίτι. Σύμφωνα με την έκθεση, 27 στα 1.000 μωρά και παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας της έκθεσης σε βρώμικα καύσιμα μαγειρέματος στην Ινδία.

Η θνησιμότητα στα κορίτσια υψηλότερη

Ο Basu είπε ότι το αποτέλεσμα θνησιμότητας είναι πολύ υψηλότερο για τα νεαρά κορίτσια από τα αγόρια στα ινδικά νοικοκυριά. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι τα κορίτσια είναι πιο εύθραυστα ή ευαίσθητα σε αναπνευστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση, αλλά μάλλον ότι στην Ινδία υπάρχει μεγάλη προτίμηση γιου και οι οικογένειες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν θεραπεία όταν μια μικρή κόρη αρρωστήσει ή αρχίσει να βήχει, είπε.

«Η μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα όχι μόνο θα είχε θετικό αντίκτυπο στη γενική υγεία της παιδικής ηλικίας, αλλά θα αντιμετώπιζε επίσης αυτή την παραμέληση των κοριτσιών», δήλωσε ο Basu σε ένα πανεπιστημιακό δελτίο τύπου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μαγειρεύει φαγητό σε ανοιχτή φωτιά ή σε σόμπες που τροφοδοτούνται από βιομάζα (ξύλο, κοπριά ζώων και υπολείμματα καλλιεργειών) – συμβάλλοντας σε περίπου 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως.

Αλλά η υποχρεωτική αλλαγή είναι δύσκολη. «Μεγάλη εστίαση δίνεται στη ρύπανση του εξωτερικού αέρα και στο πώς καίγονται τα απόβλητα των καλλιεργειών», είπε ο Basu. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να θεσπίσουν νόμους κατά της καύσης των καλλιεργειών και μπορούν να δώσουν προκαταβολές στους αγρότες για να τους δώσουν κίνητρο να μην καούν». Το έγγραφο προτείνει ότι η εξέταση της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων είναι εξίσου σημαντική, με την κατανόηση ότι η περιφερειακή ιδιοκτησία γεωργικής γης και η δασική κάλυψη, τα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού και η οικογενειακή δομή, μεταξύ άλλων παραγόντων, παίζουν ρόλο.