Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια είναι εστίες μόλυνσης από COVID μέχρι γαστρεντερίτιδα;

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια είναι εστίες μόλυνσης από COVID μέχρι γαστρεντερίτιδα;

Πάνω από το 90% των γαστρικών εστιών σε κρουαζιερόπλοια προκαλούνται από νοροϊό, ο οποίος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, και μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 


Οι λοιμώδεις εστίες του αναπνευστικού σε κρουαζιερόπλοια μπορεί να προκληθούν από μια σειρά παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί COVID) και των ιών της γρίπης. Αυτά μπορούν να μεταδοθούν από αναπνευστικά σταγονίδια και αερολύματα που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι αναπνέουν, μιλάνε, γελούν, βήχουν και φτερνίζονται. Ιστορικά, τα πλοία μεταφοράς στρατευμάτων βοήθησαν επίσης στη διάδοση του θανατηφόρου ιού της γρίπης του 1918 μεταξύ των ηπείρων.

Τα γαστρικά ξεσπάσματα σε κρουαζιερόπλοια είναι εξίσου καλά τεκμηριωμένα. Πάνω από το 90% των γαστρικών εστιών σε κρουαζιερόπλοια προκαλούνται από νοροϊό, ο οποίος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, και μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα παθογόνα, όπως βακτήρια σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Το 2020, περίπου το 19% των επιβατών και του πληρώματος του Diamond Princess που ελλιμενίστηκαν στην Ιαπωνία βρέθηκαν θετικοί στην COVID. Τελικά, σχεδόν ένας στους τέσσερις επιβάτες και το πλήρωμα του Ruby Princess που ελλιμενίστηκαν στο Σίδνεϊ βρέθηκαν θετικοί.

Ωστόσο, η COVID γενικά παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο στις μέρες μας, με τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν κάποιο επίπεδο ανοσίας από εμβολιασμό ή προηγούμενη μόλυνση. Το ξέσπασμα στο Grand Princess φαίνεται να ήταν πολύ μικρότερο σε κλίμακα.

Μια τριετής μελέτη πριν από την COVID για τη γρίπη (που περιλαμβάνει πυρετό), την οξεία αναπνευστική νόσο (που δεν απαιτεί πυρετό) και τη γαστρονομία σε κρουαζιερόπλοια διαπίστωσε ότι αυτά διαγνώστηκαν σε 32,7%, 15,9% και 17% άρρωστων επιβατών, και 10,9%, 80% και 0,2% του άρρωστου πληρώματος, αντίστοιχα.

Μια ανάλυση δεδομένων από 252 κρουαζιερόπλοια που εισήλθαν σε αμερικανικά λιμάνια έδειξε ότι η συνολική επίπτωση της οξείας γαστρεντερικής νόσου μειώθηκε στο μισό μεταξύ 2006 και 2019. Τα κρούσματα επιβατών μειώθηκαν από 32,5 ανά 100.000 ημέρες ταξιδιού σε 16,9 και τα κρούσματα πληρώματος από 13,5 ανά 100 ημέρες σε .5.00. Αυτή η μείωση μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό βελτιωμένων προτύπων υγιεινής και υγιεινής.

Ο κίνδυνος να αρρωστήσετε με γαστρεντερίτιδα ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μεγαλύτερα πλοία και μεγαλύτερα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερο είστε σε στενή επαφή με άλλους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα έκθεσης σε μολυσματική δόση ιών ή βακτηρίων.

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια είναι εστίες μόλυνσης;

Στα κρουαζιερόπλοια, οι άνθρωποι τείνουν να συνωστίζονται σε περιορισμένους χώρους για παρατεταμένες περιόδους. Αυτά περιλαμβάνουν τραπεζαρίες και κατά τη διάρκεια κοινωνικών δραστηριοτήτων σε καζίνο, μπαρ και θέατρα. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το περιβάλλον είναι θορυβώδες, καθώς περισσότερα σταγονίδια και αερολύματα ρίχνονται όταν οι άνθρωποι γελούν, φωνάζουν ή μιλούν δυνατά.

Οι επιβάτες μπορεί να προέρχονται από πολλές χώρες, φέρνοντας ενδεχομένως παραλλαγές από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η γρίπη, η οποία είναι συνήθως εποχική (από τέλη φθινοπώρου έως αρχές άνοιξης) στην ξηρά, μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή σε ένα κρουαζιερόπλοιο εάν έχει διεθνείς επιβάτες ή καταπλέει σε διεθνή λιμάνια.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά συμβάλλει επίσης στον κίνδυνο. Μερικοί επιβάτες που ερωτήθηκαν μετά από γαστρονομικές επιδημίες κρουαζιερόπλοιων ανέφεραν ότι ήταν άρρωστοι όταν επιβιβάστηκαν στο πλοίο ή αρρώστησαν, αλλά δεν το αποκάλυψαν επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν για γιατρό ή να τους αναγκάσουν να απομονωθούν ή νόμιζαν ότι δεν ήταν δεν είμαι σοβαρός.

Όσοι αρρώστησαν ήταν πιο πιθανό από εκείνους που δεν πίστευαν ότι η υγιεινή των χεριών και η απομόνωση δεν ήταν αποτελεσματικές στην πρόληψη της μετάδοσης της μόλυνσης και ήταν λιγότερο πιθανό να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας. Δεδομένου ότι η μόλυνση με τα κόπρανα είναι μια σημαντική πηγή μετάδοσης νοροϊού, αυτό είναι ανησυχητικό.

Ενώ συνήθως υπάρχουν επιλογές φαγητού a la carte στο πλοίο, πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν έναν μπουφέ. Από προσωπική εμπειρία, οι λαβίδες τροφίμων χειρίζονται πολλά άτομα, μερικά από τα οποία μπορεί να μην έχουν καθαρίσει τα χέρια τους.

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Το Υπουργείο Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων συνιστά οι εταιρείες κρουαζιέρας να ενθαρρύνουν το πλήρωμα και τους επιβάτες να είναι ενημερωμένοι με τα εμβόλια κατά της γρίπης και της COVID και ενθαρρύνουν όποιον αρρωστήσει να παραμείνει στην καμπίνα του ή τουλάχιστον να αποφεύγει τους πολυσύχναστους χώρους και να φορά μάσκα στο δημόσιο.

Συνιστούν επίσης τα κρουαζιερόπλοια να έχουν ένα σχέδιο για τον εντοπισμό και τον περιορισμό τυχόν κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας δοκιμών και θεραπείας, και να κοινοποιούν στους επιβάτες και το πλήρωμα πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν σημάδια μολυσματικής ασθένειας, να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική εθιμοτυπία, όπως να καλύπτουν το στόμα τους εάν βήχουν ή φτερνίζονται, να πετάτε χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και να πλένουν ή να απολυμαίνουν τα χέρια τους αφού αγγίξουν το στόμα ή τη μύτη τους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παρουσιάσεις από την ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας

Πώς ο κουρκουμάς βελτιώνει το πεπτικό σύστημα;

Πόνος στον αφαλό - Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Θεσσαλία: 46 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - 104 λοιμώξεις του αναπνευστικού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Καρδιολογική Εταιρεία στην Βουλή

Τις θέσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και την επέκταση των σεμιναρίων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στους αθλητικούς χώρους με στόχο την ασφαλή άθληση, ανάδειξε ο Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας.

Ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει την εφαρμογή των DRGs

Θεανώ Καρποδίνη : ‘’Η επιτυχής εφαρμογή των DRGs αποτελεί μονόδρομο για ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύεται να υποστηρίξει πλήρως αυτή τη μεταρρύθμιση, διασφαλίζοντας ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην υγεία αποδίδει τη μέγιστη δυνατή αξία στους ασθενείς και το σύστημα περίθαλψης.’’

Παράνομα και επιβλαβή προϊόντα στο διαδίκτυο

Παράνομα και δυνητικά επιβλαβή προϊόντα στο διαδίκτυο - Διαλεύκανση υπόθεσης προώθησης και πώλησης μέσω διαδικτύου - Συνεργασία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ΕΟΦ – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Αύξηση διαρρήξεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

ΦΣΘ: Αύξηση διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης-Απροστάτευτοι οι φαρμακοποιοί.Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αύξησης των διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών στα φαρμακεία της πόλης.

Νέα μέλη στις Υγειονομικές Επιτροπές της 6ης ΥΠΕ

Ορίστηκαν τα μέλη στις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Υ.Ε. και Β.Υ.Ε) της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Δικαιώματα Υγείας της Τρίτης Ηλικίας

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μελετών Καινοτομίας και Ανάπτυξης, διοργανώνω εκδήλωση με θέμα: Δικαιώματα Υγείας της Τρίτης Ηλικίας.

Close Icon