Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Φόρος ζάχαρης: Είναι αποτελεσματικός ο φόρος ζάχαρης του Ηνωμένου Βασιλείου;

Φόρος ζάχαρης: Είναι αποτελεσματικός ο φόρος ζάχαρης του Ηνωμένου Βασιλείου;

Φόρος ζάχαρης: Το βασικό εύρημα είναι ότι οι ενήλικες μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης κατά περίπου δυόμισι κουταλάκια του γλυκού.

Ο φόρος της βιομηχανίας αναψυκτικών τέθηκε σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2018. Η πρώτη μελέτη για τη διερεύνηση της επίδρασης αυτού του «φόρου ζάχαρης» στην κατανάλωση σε ατομικό επίπεδο μόλις δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health. Το βασικό εύρημα είναι ότι οι ενήλικες μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης κατά περίπου δυόμισι κουταλάκια του γλυκού.


Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ετήσια Εθνική Έρευνα Διατροφής και Διατροφής, η μελέτη συνόψισε την ποσότητα της «δωρεάν ζάχαρης» στη διατροφή των ανθρώπων μεταξύ 2008 και 2019. (Η δωρεάν ζάχαρη είναι προστιθέμενη ζάχαρη – η ζάχαρη που περιέχεται στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων.) Τα δεδομένα περιελάμβανε διατροφικές πληροφορίες από σχεδόν 8.000 ενήλικες, οι οποίοι ανέφεραν όλα τα τρόφιμα που κατανάλωναν για τέσσερις ημέρες χρησιμοποιώντας ημερολόγια τροφίμων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του φόρου ζάχαρης, οι ενήλικες μείωσαν την ημερήσια δωρεάν πρόσληψη ζάχαρης κατά περίπου 10,9 γραμμάρια και η μείωση στα αναψυκτικά αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ αυτής της μείωσης. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση περίπου 40 θερμίδων ημερησίως, η οποία εάν διατηρηθεί, και υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους 1,5 κιλό σε ένα χρόνο.

Αν και αυτό ακούγεται εντυπωσιακό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενες μετρήσεις της διαιτητικής πρόσληψης και των ζαχαρούχων ποτών. Είναι ευρέως γνωστό ότι οι άνθρωποι συχνά υποδηλώνουν την πρόσληψη τροφής, ιδιαίτερα τα τρόφιμα που θεωρούνται ανθυγιεινά, όπως αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η μελέτη προσπάθησε να εξηγήσει αυτό εξετάζοντας επίσης τις αλλαγές στη διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών κατά την ίδια περίοδο. Αυτό συνέβη επειδή η πρόσληψη πρωτεΐνης δεν θα έπρεπε να επηρεαστεί από την εισφορά, αλλά θα μπορούσε να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, όπως οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν και η κατανάλωση ζάχαρης μειώθηκε, η πρόσληψη πρωτεΐνης παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μοτίβο αλλαγής

Για να ελέγξουν εάν οι μειώσεις στην πρόσληψη ζάχαρης οφείλονταν στον φόρο, οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από σενάρια. Αρχικά, εξετάστηκαν οι αλλαγές στη συνολική πρόσληψη ζάχαρης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έδειξαν πτωτική τάση στην κατανάλωση ζάχαρης ξεκινώντας πριν από την επιβολή του φόρου, αλλά μια πιο απότομη πτώση από την αναμενόμενη συνέπεσε με την επιβολή της εισφοράς.

Έτσι, άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην ήδη μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης την περίοδο πριν από την επιβολή του φόρου. Αλλά είναι αδύνατο να αποδοθεί πλήρως η ταχύτερη πτώση στη νέα εισφορά. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αλλαγές στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη ολόκληρης της δίαιτας (συμπεριλαμβανομένων όλων των τροφών και ποτών), καθώς και εκείνων που προέρχονται μόνο από αναψυκτικά.

Η ανάλυση έδειξε ότι μόνο το ήμισυ περίπου της συνολικής μείωσης της πρόσληψης ελεύθερης ζάχαρης στους ενήλικες αποδόθηκε στην περιεκτικότητα σε αναψυκτικά. Το υπόλοιπο προήλθε από τη μείωση της ζάχαρης σε άλλα τρόφιμα. Επομένως, η αναφερόμενη μείωση κατά δυόμισι κουταλάκια του γλυκού στην πρόσληψη ζάχαρης δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως απευθείας στον φόρο ζάχαρης.

Μια εξήγηση είναι ότι άλλες κοινωνικές επιρροές, όπως η αυξημένη επίγνωση των κινδύνων για την υγεία ή η αλλαγή κοινωνικών κανόνων και προτιμήσεων, συμβάλλουν στη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι επιρροές μπορεί επίσης να αλλάζουν τις συνήθειες των αναψυκτικών, ανεξάρτητα από τον φόρο ζάχαρης. Εναλλακτικά, η θέσπιση του φόρου ζάχαρης μπορεί έμμεσα να ευθύνεται για την αλλαγή των κοινωνικών κανόνων.

Ευρύτερο πλαίσιο

Για να κατανοήσουμε αυτά τα ευρήματα, είναι χρήσιμο να τα εξετάσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Περίπου 50 χώρες έχουν θεσπίσει κάποια μορφή φόρου στα αναψυκτικά. Υπάρχουν σταθερά πρότυπα φορολογίας σε αυτές τις χώρες που οδηγούν σε λιγότερα αναψυκτικά που αγοράζονται και οι κατασκευαστές αναψυκτικών αναδιατυπώνουν τα προϊόντα τους για να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη – αποφεύγοντας έτσι την εισφορά.

Αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει επίσης ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη στα αναψυκτικά δεν οδηγεί τους ανθρώπους να υποκαθιστούν με υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης σε άλλες πτυχές της διατροφής τους. Ο φόρος ζάχαρης πιθανότατα συνέβαλε άμεσα -και ενδεχομένως έμμεσα- στη μείωση της διατροφικής πρόσληψης ζάχαρης. Η ακρίβεια του εκτιμώμενου αποτελέσματος είναι αβέβαιη. Πρέπει επίσης να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική αλληλεπιδρά με άλλες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία και κοινωνικές επιρροές.

Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε εάν η μείωση της κατανάλωσης ελεύθερης ζάχαρης διατηρείται μετά τον πρώτο χρόνο ή εάν έχει κάποια επίδραση σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Η μελέτη δεν μπόρεσε επίσης να εξετάσει τις επιπτώσεις του φόρου σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές ομάδες ή φύλα – επομένως η επίδρασή του στις ανισότητες στην υγεία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους κινδύνους υγείας από τη χρήση γλυκαντικών

Χουρμάδες εγκυμοσύνη: Θρεπτική υποστήριξη και οφέλη για τον τοκετό

Ισορροπία ορμονών: Πώς να διατηρήσετε τη φυσική ικανότητα του σώματος;

Η απαγόρευση των ναρκωτικών τροφοδοτεί την κρίση της υπερβολικής δόσης: Η ρύθμιση των ναρκωτικών είναι η διέξοδος

svg%3E svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δυσθρεψία: Το «σιωπηλό» διατροφικό πρόβλημα που μας αφορά όλους

Δυσθρεψία: Η δυσθρεψία αποτελεί ένα σημαντικό διατροφικό πρόβλημα, που αναφέρεται στην κατάσταση κακής ή ανεπαρκούς θρέψης. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή της, όπως μία οξεία ή χρόνια νόσος.

Αυξάνονται οι καρδιακοί θάνατοι που συνδέονται με την παχυσαρκία στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Η παχυσαρκία είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ισχαιμική καρδιακή νόσο και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό μαζί με τον αυξανόμενο επιπολασμό της παχυσαρκίας.

Διοικητές νοσοκομείων: Η λίστα με τους υποψήφιους Διοικητές νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής περιφέρειας Αττικής

Διοικητές νοσοκομείων: Μετά τις συνεντεύξεις των 7, θα δημιουργηθούν λίστες με τους 3 επικρατέστερους υποψήφιους, από τους οποίους ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα κάνει την τελική επιλογή.

Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ με τον Υπουργό Υγείας

ΠΦΥ: Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τη δυσλειτουργία του συστήματος συνταγογράφησης, η οποία επιφέρει μεγάλα προβλήματα στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, γεγονός για το οποίο θα υπάρξει επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του συστήματος.

Νοσοκομείο Μεταξά: Έναρξη πρωτοποριακής θεραπείας με ραδιοφάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη

Νοσοκομείο Μεταξά: Όλοι οι ασθενείς που χρήζουν αυτής της ραδιοϊσοτοπικής θεραπείας, έχουν τη δυνατότητα να τη λάβουν ΔΩΡΕΑΝ, καθώς συνταγογραφείται και αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. 

Διοικητές νοσοκομείων: Προφορικές συνεντεύξεις για τους επικρατέστερους σε 2 ΥΠΕ

Διοικητές νοσοκομείων: Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τους πίνακες με τις ομάδες των 15 υποψηφίων, όπως διαμορφώθηκαν μετά τον έλεγχο των απαραίτητων προσόντων, βάσει της κατάταξης από τις γραπτές εξετάσεις για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της 3ης και της 7ης ΥΠΕ, δηλαδή σε Μακεδονία και Κρήτη.

Close Icon