Φλεγμονές Ανοσοποιητικό: Το τσάι και ο καφές έχουν συνδεθεί με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία μέσω διαφόρων μελετών. Μια νέα μελέτη συνέχισε τη διερεύνηση του καφέ και πρόσθεσε τον πρόσθετο παράγοντα της προσθήκης γάλακτος στο φλιτζάνι. Αυτό γίνεται σε σχέση με τον καφέ με γάλα που ενδεχομένως έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Σχολή Θετικών Επιστημών) διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών διπλασιάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε εργαστηριακά μοντέλα- οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να μελετήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση αναφέρεται ως φλεγμονή. Ενώ αυτή η αντίδραση είναι συχνά αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών, εμφανίζεται επίσης κάθε φορά που ένα άτομο υπερφορτώνει τους τένοντες και τους μυς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της φλεγμονής, οι γιατροί διερευνούν εδώ και πολλά χρόνια τις επιδράσεις των πολυφαινολών. Αυτές οι χημικές ουσίες φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα που προκαλεί φλεγμονή. Ένα ερευνητικό σκέλος έχει εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες αντιδρούν με άλλα μόρια, όπως οι πρωτεΐνες που αναμειγνύονται στα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουν οι άνθρωποι. Μια πρόσφατη έρευνα εξετάζει πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών).
Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών που είναι σημαντικά για τον άνθρωπο. Αποτρέπουν και καθυστερούν την οξείδωση των υγιών χημικών ουσιών και οργάνων στο σώμα μας, προστατεύοντάς τα έτσι από βλάβες ή καταστροφές. Σε πρώτη φάση της έρευνας, οι επιστήμονες εφάρμοσαν τεχνητή φλεγμονή σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτό το πείραμα, ορισμένα από τα κύτταρα έλαβαν διάφορες δόσεις πολυφαινολών που είχαν αντιδράσει με ένα αμινοξύ και άλλα έλαβαν πολυφαινόλες στις ίδιες δόσεις. Μια ομάδα ελέγχου δεν έλαβε τίποτα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στα οποία χορηγήθηκε ο συνδυασμός πολυφαινολών και αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από τα κύτταρα στα οποία προστέθηκαν μόνο πολυφαινόλες.
Πώς σχετίζεται αυτό με τον καφέ; Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες του γάλακτος και το κάνουν αποτελεσματικά σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. Σε αυτό το σενάριο, οι κόκκοι καφέ είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες και το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Αυτό οδηγεί σε προβληματισμούς σχετικά με το αν η προσθήκη των σωστών ποσοτήτων πολυφαινολών στα τρόφιμα θα βοηθήσει τη συνολική υγεία; Αυτό αφορά ιδιαίτερα την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της απορρόφησης των πολυφαινολών στον οργανισμό.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Περιοδικό Γεωργικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων, με τίτλο “Τα προσδέματα φαινολικών οξέων-αμινοξέων ασκούν διαφορετικές ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις στα μακροφάγα σε σύγκριση με τα μητρικά φαινολικά οξέα” και στη δημοσίευση Χημεία Τροφίμων, με τίτλο “Ομοιοπολικός δεσμός μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών: Σύνθεση των προσθετικών προϊόντων καφεϊκού οξέος-κυστεΐνης και χλωρογενικού οξέος-κυστεΐνης και ποσοτικοποίησή τους σε γαλακτοκομικά ποτά”.