Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Φλεγμονές Ανοσοποιητικό: Ο καφές με γάλα ασκεί “αντιφλεγμονώδη δράση”

Φλεγμονές Ανοσοποιητικό: Ο καφές με γάλα ασκεί “αντιφλεγμονώδη δράση”

Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών που είναι σημαντικά για τον άνθρωπο. Αποτρέπουν και καθυστερούν την οξείδωση των υγιών χημικών ουσιών και οργάνων στο σώμα μας, προστατεύοντάς τα έτσι από βλάβες ή καταστροφές.


Φλεγμονές Ανοσοποιητικό: Το τσάι και ο καφές έχουν συνδεθεί με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία μέσω διαφόρων μελετών. Μια νέα μελέτη συνέχισε τη διερεύνηση του καφέ και πρόσθεσε τον πρόσθετο παράγοντα της προσθήκης γάλακτος στο φλιτζάνι. Αυτό γίνεται σε σχέση με τον καφέ με γάλα που ενδεχομένως έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Σχολή Θετικών Επιστημών) διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών διπλασιάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε εργαστηριακά μοντέλα- οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να μελετήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση αναφέρεται ως φλεγμονή. Ενώ αυτή η αντίδραση είναι συχνά αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών, εμφανίζεται επίσης κάθε φορά που ένα άτομο υπερφορτώνει τους τένοντες και τους μυς. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της φλεγμονής, οι γιατροί διερευνούν εδώ και πολλά χρόνια τις επιδράσεις των πολυφαινολών. Αυτές οι χημικές ουσίες φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα που προκαλεί φλεγμονή. Ένα ερευνητικό σκέλος έχει εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες αντιδρούν με άλλα μόρια, όπως οι πρωτεΐνες που αναμειγνύονται στα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουν οι άνθρωποι. Μια πρόσφατη έρευνα εξετάζει πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών).

Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών που είναι σημαντικά για τον άνθρωπο. Αποτρέπουν και καθυστερούν την οξείδωση των υγιών χημικών ουσιών και οργάνων στο σώμα μας, προστατεύοντάς τα έτσι από βλάβες ή καταστροφές. Σε πρώτη φάση της έρευνας, οι επιστήμονες εφάρμοσαν τεχνητή φλεγμονή σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτό το πείραμα, ορισμένα από τα κύτταρα έλαβαν διάφορες δόσεις πολυφαινολών που είχαν αντιδράσει με ένα αμινοξύ και άλλα έλαβαν πολυφαινόλες στις ίδιες δόσεις. Μια ομάδα ελέγχου δεν έλαβε τίποτα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στα οποία χορηγήθηκε ο συνδυασμός πολυφαινολών και αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από τα κύτταρα στα οποία προστέθηκαν μόνο πολυφαινόλες.

Πώς σχετίζεται αυτό με τον καφέ; Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες του γάλακτος και το κάνουν αποτελεσματικά σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. Σε αυτό το σενάριο, οι κόκκοι καφέ είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες και το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Αυτό οδηγεί σε προβληματισμούς σχετικά με το αν η προσθήκη των σωστών ποσοτήτων πολυφαινολών στα τρόφιμα θα βοηθήσει τη συνολική υγεία; Αυτό αφορά ιδιαίτερα την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της απορρόφησης των πολυφαινολών στον οργανισμό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο Περιοδικό Γεωργικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων, με τίτλο “Τα προσδέματα φαινολικών οξέων-αμινοξέων ασκούν διαφορετικές ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις στα μακροφάγα σε σύγκριση με τα μητρικά φαινολικά οξέα” και στη δημοσίευση Χημεία Τροφίμων, με τίτλο “Ομοιοπολικός δεσμός μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών: Σύνθεση των προσθετικών προϊόντων καφεϊκού οξέος-κυστεΐνης και χλωρογενικού οξέος-κυστεΐνης και ποσοτικοποίησή τους σε γαλακτοκομικά ποτά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καφές με γάλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση για τον άνθρωπο

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία

Διατροφή φλεγμονές: η αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Καρδιολογική Εταιρεία στην Βουλή

Τις θέσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και την επέκταση των σεμιναρίων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στους αθλητικούς χώρους με στόχο την ασφαλή άθληση, ανάδειξε ο Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας.

Ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει την εφαρμογή των DRGs

Θεανώ Καρποδίνη : ‘’Η επιτυχής εφαρμογή των DRGs αποτελεί μονόδρομο για ένα σύγχρονο και δίκαιο σύστημα υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύεται να υποστηρίξει πλήρως αυτή τη μεταρρύθμιση, διασφαλίζοντας ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην υγεία αποδίδει τη μέγιστη δυνατή αξία στους ασθενείς και το σύστημα περίθαλψης.’’

Παράνομα και επιβλαβή προϊόντα στο διαδίκτυο

Παράνομα και δυνητικά επιβλαβή προϊόντα στο διαδίκτυο - Διαλεύκανση υπόθεσης προώθησης και πώλησης μέσω διαδικτύου - Συνεργασία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ΕΟΦ – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές.

Αύξηση διαρρήξεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

ΦΣΘ: Αύξηση διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης-Απροστάτευτοι οι φαρμακοποιοί.Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αύξησης των διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών στα φαρμακεία της πόλης.

Νέα μέλη στις Υγειονομικές Επιτροπές της 6ης ΥΠΕ

Ορίστηκαν τα μέλη στις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές (Α.Υ.Ε. και Β.Υ.Ε) της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Δικαιώματα Υγείας της Τρίτης Ηλικίας

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μελετών Καινοτομίας και Ανάπτυξης, διοργανώνω εκδήλωση με θέμα: Δικαιώματα Υγείας της Τρίτης Ηλικίας.

Close Icon