Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Έρευνα Αναψυκτικά: Πώς συνδέονται με θνησιμότητα από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Έρευνα Αναψυκτικά: Πώς συνδέονται με θνησιμότητα από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση από άνδρες και γυναίκες περισσότερων από δύο αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα, δεν συσχετίστηκε με θνησιμότητα από κάθε καρκίνο, αλλά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία», αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.



Έρευνα Αναψυκτικά: Δεν αποτελεί μυστικό ότι τα αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία και το πώς συνδέονται όμως με τον καρκίνο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι οι «κυριότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων» για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν πώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τη θνησιμότητα από καρκίνο.


Η ομάδα εξέτασε δεδομένα για 934.777 άνδρες και γυναίκες χωρίς καρκίνο από το 1982 έως το 2016, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες για την ποσότητα αναψυκτικών και των δύο κατηγοριών που κατανάλωναν.

Η ανάλυση έδειξε ότι 135.093 από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει από καρκίνο μέχρι το 2016. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνους του παχέος εντέρου και των νεφρών. Ο κίνδυνος παρέμενε και μετά την προσαρμογή του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση από άνδρες και γυναίκες περισσότερων από δύο αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα, δεν συσχετίστηκε με θνησιμότητα από κάθε καρκίνο, αλλά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία», αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

«Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, εν μέρει λόγω της παχυσαρκίας», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η συσχέτιση της κατανάλωσης αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, χρήζουν περαιτέρω μελέτης» τονίζουν.

Τα ευρήματα συσχετίζουν τον υψηλότερο ΔΜΣ με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο ΔΜΣ θεωρείται «αξιόπιστος δείκτης σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους», αν και δεν «διαγιγνώσκει» το σωματικό λίπος ενός ατόμου ούτε καθορίζει την υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, η ουρική αρθρίτιδα, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2 και η τερηδόνα.

«Δυστυχώς, οι Αμερικανοί υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης ζάχαρης με βάση τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ και τα ροφήματα με ζάχαρη είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αύξηση βάρους, υπέρβαρο και παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marjorie McCullough.

Και δεν είναι μόνο τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων που εμπίπτουν στην κατηγορία των ροφημάτων με ζάχαρη. Τα ενεργειακά και αθλητικά ποτά, το τσάι, ο καφές και τα αρωματισμένα νερά, πρέπει επίσης να θεωρούνται ροφήματα με ζάχαρη.

«Ο περιορισμός της πρόσληψης ροφημάτων με ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους και υγιών διατροφικών προτύπων», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Καρκίνος, Επιδημιολογία, Βιοδείκτες & Πρόληψη Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ξεκινά την εφαρμογή του φόρου στη ζάχαρη

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες για γυναικείο καρκίνο του ήπατος

Ποιες τροφές συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου

Νέα έρευνα για την κατανάλωση αναψυκτικών

Ευρωπαϊκός “δάκτυλος” αφαιρεί τη ζάχαρη από τα αναψυκτικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν οι γιατροί να ρωτούν για την ψυχική υγεία

ΗΠΑ: Τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ (66%) αναφέρουν ότι ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας τους ρώτησε για την ψυχική τους υγεία, ενώ το 32% λέει ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Χοληστερόλη: Η κρυφή απειλή για την υγεία της καρδιάς που πρέπει να παρακολουθείτε

Χοληστερόλη: Η χοληστερόλη είναι μια απαραίτητη ουσία για τη λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική ποσότητα ή η ακατάλληλη αναλογία της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Royal Sugar: Ανακλήθηκε λευκή και καστανή ζάχαρη από τον ΕΦΕΤ

Royal Sugar: Η ανάκληση αυτή έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ καταναλωτών, επιχειρήσεων και αρμόδιων αρχών για τη διατήρηση υψηλών προτύπων ποιότητας στα τρόφιμα που φτάνουν στα τραπέζια μας.

Κόστος ζωής: Εξακολουθεί να επηρεάζει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Κόστος ζωής: Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία το 28% των ανθρώπων είπε ότι περίμεναν περισσότερο από όσο θεωρούσαν αποδεκτό για ένα ραντεβού για γενικό γιατρό, ελαφρώς μειωμένο από 29,6% πέρυσι.

Καρδιοαναπνευστική ικανότητα: Μειώνει τον κίνδυνο για άνοια και γνωστική έκπτωση;

Καρδιοαναπνευστική ικανότητα: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υψηλής καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Close Icon