Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».
Εξαιρετικά Επεξεργασμένα Τρόφιμα: Οι έφηβοι καταναλώνουν περίπου τα δύο τρίτα των ημερήσιων θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), σύμφωνα με νέα έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Μπρίστολ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων UPF ήταν η υψηλότερη μεταξύ των εφήβων από υποβαθμισμένα υπόβαθρα, εκείνων της λευκής εθνότητας και των νεότερων εφήβων.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα UPF είναι τρόφιμα που κατασκευάζονται από βιομηχανικές ουσίες και περιέχουν πρόσθετα, όπως, συντηρητικά, γλυκαντικά, χρωστικές αρωματικές ύλες και γαλακτωματοποιητές. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα UPF ποικίλλουν πολύ, αλλά τείνουν να υποδηλώνουν κακή διατροφική ποιότητα, με υψηλότερα επίπεδα πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου, καθώς και μειωμένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Έχουν προταθεί ως ένας από τους βασικούς μοχλούς της παγκόσμιας αύξησης σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαθεσιμότητα και οι πωλήσεις των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων UPF έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση μεταξύ των εφήβων. Για να εξετάσουν τις τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητές από το Κέμπριτζ και το Μπρίστολ ανέλυσαν δεδομένα από τετραήμερα ημερολόγια τροφίμων σχεδόν 3.000 εφήβων στην Εθνική Έρευνα Διατροφής και Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2008/09 και 2018/19.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο European Journal of Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσον όρο το 66% της ενεργειακής πρόσληψης των εφήβων προήλθε από την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων UPF κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και υπήρξε μια ελαφρά πτώση από 68% σε 63% μεταξύ 2008/09 και 2018/2019. Το επάγγελμα των γονέων, η εθνική ομάδα και η περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου επηρέασαν το ποσοστό της πρόσληψης θερμίδων από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα UPF: Οι έφηβοι από μειονεκτούντα περιβάλλοντα κατανάλωναν υψηλότερο ποσοστό της πρόσληψης θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα UPF σε σύγκριση με τους έφηβους από λιγότερο μειονεκτικά περιβάλλοντα (68,4% σε σύγκριση με 63,8%). Οι έφηβοι από μια μη λευκή εθνότητα κατανάλωναν χαμηλότερο ποσοστό της πρόσληψης θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα UPF (59,0% σε σύγκριση με 67,3%).
Οι έφηβοι που ζούσαν στη Βόρεια Αγγλία κατανάλωναν υψηλότερο ποσοστό της πρόσληψης θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα UPF σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν στη Νότια Αγγλία και στο Λονδίνο (67,4% έναντι 64,1%). Οι 18χρονοι κατανάλωναν μικρότερο ποσοστό της πρόσληψης θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα UPF σε σύγκριση με τους 11χρονους (63,4% έναντι 65,6%). Η Δρ Yanaina Chavez-Ugalde από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Τα πρότυπα διατροφής και οι πρακτικές των εφήβων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του σπιτιού τους, του μάρκετινγκ που εκτίθενται και της επιρροής των φίλων και των συνομηλίκων τους, αλλά η εφηβεία είναι επίσης μια σημαντική περίοδος στη ζωή μας, όπου οι συμπεριφορές αρχίζουν να εδραιώνονται.
«Είναι ξεκάθαρο από τα ευρήματά μας ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν την πλειοψηφία της δίαιτας των εφήβων και η κατανάλωσή τους είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το ιδανικό, δεδομένων των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παρατηρούμενη μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων UPF πριν από την πανδημία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από την αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και τις ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης, τις κυβερνητικές εκστρατείες, τους φόρους ζάχαρης σε άλλες χώρες και την αναμόρφωση των ζαχαρούχων ποτών για τη μείωση της ζάχαρης στο περιεχόμενό τους. Η Δρ Esther van Sluijs από τη Μονάδα Επιδημιολογίας MRC στο Κέμπριτζ, από κοινού ανώτερη συγγραφέας, είπε: «Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προσφέρουν βολικές και συχνά φθηνότερες λύσεις σε φτωχές με χρόνο και εισόδημα οικογένειες, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν επίσης κακή θρεπτική αξία
Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στις ανισότητες στην υγεία που βλέπουμε να εμφανίζονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία». Η Δρ Ζωή Τουμπακάρη από το Κέντρο Άσκησης, Διατροφής και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, από κοινού ανώτερη συγγραφέας, πρόσθεσε: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι διαφορές στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν οφείλονται μόνο σε ατομικές επιλογές. Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube