Ο φόρος στα αναψυκτικά με ζάχαρη (SSB), γνωστός ως Εισφορά Προαγωγής Υγείας (HPL), ήταν αναποτελεσματικός στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και των επιπέδων παχυσαρκίας στη χώρα.
Ο φόρος στα αναψυκτικά με ζάχαρη (SSB), γνωστός ως Εισφορά Προαγωγής Υγείας (HPL), ήταν αναποτελεσματικός στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και των επιπέδων παχυσαρκίας στη χώρα. Σύμφωνα με το Division of Human Nutrition και το Center for Statistical Consultation στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο φόρος, ο οποίος εισήχθη το 2018, θα είναι αρκετός για τη μείωση της παχυσαρκίας, η οποία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs) όπως καρδιακές παθήσεις.
Η έρευνα εξέτασε διαιτολόγους και βασικούς παράγοντες του κλάδου σχετικά με την ευαισθητοποίηση και τις απόψεις τους για το HPL, οι οποίοι είπαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διορθωθούν και να μειωθούν τα επίπεδα παχυσαρκίας στη χώρα. «Οι διαιτολόγοι και οι KIR ήταν θετικοί σχετικά με το HPL, αν και η πλειονότητα συμφώνησε ότι η εφαρμογή ενός φόρου ζάχαρης από μόνη της δεν θα κάνει τη διαφορά, επειδή πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στα NCD και την παχυσαρκία. Πίστευαν ότι το HPL του 11% ήταν πολύ μικρό για να έχει αντίκτυπο στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών».
«Οι διαιτολόγοι ανέφεραν μια αντιληπτή μείωση στις καθημερινές αγορές SSB από τους πελάτες τους προς όφελος κυρίως των ποτών χωρίς ζάχαρη και του νερού από την εφαρμογή του HPL. Ορισμένοι διαιτολόγοι ανησυχούσαν ότι τα SSBs αντικαταστάθηκαν με άλλα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη». Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό αντιστοιχεί με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες δυσμενείς αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως η αυξημένη κατανάλωση άλλων ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών.
Αν και η βιομηχανία τροφίμων είπε ότι κατανοούσε γιατί η κυβέρνηση εισήγαγε το HPL, είπαν επίσης ότι οι καταναλωτές δεν είχαν γνώση για το θέμα. «Η έλλειψη γνώσης των καταναλωτών καθώς και η συνήθης αγορά ποτών με ζάχαρη θεωρήθηκαν ως βασικοί φραγμοί για την επιτυχή εφαρμογή του HPL». Η εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τον φόρο ζάχαρης θεωρήθηκε βασικός παράγοντας για την επιτυχή εφαρμογή του HPL.
«Μερικοί διαιτολόγοι επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιούν το HPL ως κίνητρο για να ενθαρρύνουν τη μειωμένη κατανάλωση SSB, ενώ άλλοι δίδαξαν στους πελάτες τους να διαβάζουν τον πίνακα διατροφικών πληροφοριών με έμφαση στη συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στους γλυκαιμικούς υδατάνθρακες και πώς να κατανοούν τα λογότυπα έγκρισης». Υπήρχαν επίσης ερωτηματικά από διαιτολόγους και KIR σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που προέρχονται από το HPL.
«Είπαν την άποψη ότι τα έσοδα θα πρέπει να διατεθούν για τη θεραπεία και την πρόληψη των ΜΜΝ και για την προαγωγή της υγείας, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να διευκολύνουν την αλλαγή. Ωστόσο, ήταν δύσπιστοι και πίστευαν ότι τα χρήματα θα ωφελήσουν μόνο την κυβέρνηση». Υπήρχαν επίσης ανησυχίες ότι ο φόρος ζάχαρης θα μπορούσε να θεωρηθεί παρεμβατικός από τους καταναλωτές και ακατάλληλος για εκείνους που δεν κινδυνεύουν να αναπτύξουν παχυσαρκία ή ΜΚΠ.
Τι πρέπει να αλλάξει
Ο ερευνητής είπε ότι απαιτούνται ολοκληρωμένες στρατηγικές παρέμβασης που απαιτούσαν πολυτομεακή δέσμευση για τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών. «Το HPL θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας πολύπλευρης προσέγγισης που περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα, εκπαίδευση των καταναλωτών και ελεγχόμενο μάρκετινγκ SSB για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο οποίο οι καταναλωτές κάνουν υγιεινές επιλογές, για παράδειγμα, συνδυασμό εκπαίδευσης, αποτελεσματικής επισήμανσης των τροφίμων και απαγόρευσης μάρκετινγκ SSBs σε παιδιά».
«Οι πολιτικοί, η βιομηχανία SSB, οι καταναλωτές, οι εκπαιδευμένοι διαιτολόγοι και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν όλοι ρόλο να παίξουν. Οι επαγγελματίες υγείας, ειδικότερα, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση της αλλαγής συμπεριφοράς και στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την υποστήριξη της επιτυχούς εφαρμογής του φόρου ζάχαρης, ειδικά εάν χρησιμοποιούν την πείρα τους για να επηρεάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα μέσα ενημέρωσης».
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης τη σημασία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα υγιεινών διατροφικών επιλογών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού HPL. Πρέπει επίσης να γίνουν περισσότερα για την εκπαίδευση των Νοτιοαφρικανών σχετικά με τον φόρο ζάχαρης και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης υγείας και διατροφής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube