Ρεπορτάζ Υγείας

Ασπαρτάμη: Είναι πράγματι πιθανώς καρκινογόνο το γλυκαντικό;

Ασπαρτάμη: Είναι πράγματι πιθανώς καρκινογόνο το γλυκαντικό;
Ασπαρτάμη: Ο ΠΟΥ έχει μετακινήσει την ασπαρτάμη στην κατηγορία "πιθανώς καρκινογόνα" μαζί με άλλες ουσίες όπως η αλόη βέρα και ο μόλυβδος.

Δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επανεξέτασαν χιλιάδες επιστημονικές μελέτες. Η ετικέτα “πιθανώς καρκινογόνα” προκαλεί συχνά φόβο και σύγχυση, αλλά απλώς σημαίνει ότι τα στοιχεία δεν είναι πειστικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερη από τα ασφαλή ανώτερα όρια ασπαρτάμης, αλλά ο ΠΟΥ συνιστά στους καταναλωτές να περιορίσουν τη δόση. Η ασπαρτάμη βρίσκεται σε διαιτητικές και χωρίς ζάχαρη εκδόσεις τροφίμων, καθώς η χημική ουσία δίνει μια γεύση 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη για λίγες θερμίδες.

Πολλές διάσημες μάρκες αναψυκτικών που περιέχουν το γλυκαντικό, αλλά η ασπαρτάμη περιέχεται σε περίπου 6.000 προϊόντα που κυμαίνονται από οδοντόκρεμες και τσίχλες μέχρι γιαούρτια και γλυκά για τον βήχα. Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο διαδεδομένο, η ασφάλεια της χημικής ουσίας υπήρξε πηγή διαμάχης από τότε που εισήχθη στη δεκαετία του 1980.

Ποια ήταν η πιο υγιεινή επιλογή: ζάχαρη ή γλυκαντικό;

Το πρώτο όργανο που αξιολόγησε τα στοιχεία ήταν οι ειδικοί στον καρκίνο του ΠΟΥ – ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο. Το IARC χρησιμοποιεί τέσσερις πιθανές ταξινομήσεις:

  • Καρκινογόνες ουσίες
  • Μάλλον καρκινογόνες ουσίες
  • Πιθανώς καρκινογόνες ουσίες
  • Χωρίς αρκετά στοιχεία ότι προκαλούν καρκίνο

 

Ο ΠΟΥ έχει μετακινήσει την ασπαρτάμη στην κατηγορία “πιθανώς καρκινογόνα” μαζί με άλλες ουσίες όπως η αλόη βέρα και ο μόλυβδος. Αυτή η απόφαση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε τρεις μελέτες που υποδηλώνουν σύνδεση με έναν τύπο καρκίνου του ήπατος. Ωστόσο, το “πιθανώς” αναφέρεται μόνο στην ισχύ των επιστημονικών στοιχείων. Εάν τα στοιχεία ήταν ισχυρά, τότε η ασπαρτάμη θα ήταν σε υψηλότερη κατηγορία.

Η Δρ Mary Schubauer-Berigan, του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, είπε ότι “τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας ή αρκετά πειστικά” και “αυτό είναι πραγματικά περισσότερο ένα κάλεσμα προς την ερευνητική κοινότητα” να μελετήσει περισσότερο το γλυκαντικό. Οι ταξινομήσεις του καρκίνου συχνά οδηγούν σε παραπλανητικούς τίτλους. Το αλκοόλ και το πλουτώνιο ανήκουν στην ίδια κατηγορία (και τα δύο είναι αποδεδειγμένα ότι προκαλούν καρκίνο), αλλά το ένα είναι σοβαρά πιο επικίνδυνο από το άλλο.

Έτσι, ένα ξεχωριστό όργανο – ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα Πρόσθετα Τροφίμων – έχει το καθήκον να επεξεργάζεται ασφαλείς δόσεις. Ανέλυσε τον κίνδυνο καρκίνου καθώς και άλλα ζητήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά δεν βρήκε «δεν υπάρχει επαρκής λόγος» για να αλλάξει τις συμβουλές που είχε από το 1981. Έτσι τα ασφαλή όρια παραμένουν στα 40 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό του σωματικού σας βάρους, ανά ημέρα.