Κάποιες δημοφιλείς καραμέλες και σνακ μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Η Καλιφόρνια ίσως γίνει η πρώτη πολιτεία από τις ΗΠΑ που θα απαγορεύσει την πώληση, την παραγωγή και τη διανομή τροφίμων που περιέχουν πέντε χημικές ουσίες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου, την αναπαραγωγική βλάβη και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.
Το μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης Jesse Gabriel από το Woodland Hills είναι συν-χορηγός του AB 418, το οποίο θα απαγορεύσει:
- τη χρήση της κόκκινης βαφής Νο. 3
- διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλές καραμέλες.
- βρωμικό κάλιο, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα ψωμιά;
- βρωμιούχο φυτικό έλαιο,
- και προπυλοπαραμπέν.
Ο Γκάμπριελ αποκαλεί τα πρόσθετα «το χειρότερο από τα χειρότερα». Όλα αυτά τα πρόσθετα έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Το βρωμικό κάλιο, ένα ύποπτο καρκινογόνο, είναι επίσης απαγορευμένο για ανθρώπινη κατανάλωση στην Κίνα και την Ινδία. Η κόκκινη βαφή Νο. 3 έχει απαγορευτεί στα καλλυντικά στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990.
Χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να ενισχύσουν τη φρεσκάδα, τη γεύση και το χρώμα. Στις ΗΠΑ, το βρωμικό κάλιο χρησιμοποιείται από ορισμένους παρασκευαστές τροφίμων, συνήθως με τη μορφή λεπτών κρυστάλλων ή σκόνης, για την ενίσχυση της ζύμης. Υπολογίζεται ότι υπάρχει σε περισσότερα από 100 προϊόντα. «Όταν συνειδητοποίησα ότι το 99% αυτών των χημικών ουσιών δεν εξετάζονται από τον FDA, αυτή ήταν η στιγμή μου», είπε ο Γκάμπριελ.
Η Dana Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο UCLA, πιστεύει ότι ο αριθμός των προσθέτων στα τρόφιμα μας είναι ανησυχητικός. «Όσο περισσότερο καταναλώνουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε αρνητικές παρενέργειες στο σώμα μας», είπε. Η βιομηχανία τροφίμων πιέζει πίσω. Σχεδόν 12 επιχειρηματικές ενώσεις απάντησαν σε αντίθεση με την προτεινόμενη νομοθεσία, λέγοντας ότι “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια ολοκληρωμένη διαδικασία ασφάλειας τροφίμων… και τα πέντε πρόσθετα έχουν εξεταστεί διεξοδικά… και συνεχίζουν να θεωρούνται ασφαλή”.
Σε μια δήλωση νωρίτερα αυτό το έτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είπε ότι όλα τα πρόσθετα τροφίμων απαιτούν “αξιολόγηση πριν από την αγορά” και “οι κανονισμοί απαιτούν στοιχεία ότι κάθε ουσία είναι ασφαλής στο προβλεπόμενο επίπεδο χρήσης της προτού προστεθεί στα τρόφιμα.” «Μετά την έγκριση, οι επιστήμονές μας συνεχίζουν να εξετάζουν τις σχετικές νέες πληροφορίες για να καθορίσουν εάν υπάρχουν ερωτήματα ασφάλειας και εάν η χρήση μιας τέτοιας ουσίας δεν είναι πλέον ασφαλής», πρόσθεσε ο οργανισμός.
Για παράδειγμα, ο FDA είπε ότι όταν χρησιμοποιείται σωστά, το βρωμικό κάλιο μετατρέπεται σε αβλαβή ουσία κατά την παραγωγή τροφίμων. Ο οργανισμός αναγνώρισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να μετατραπεί όλη η ένωση που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε συνταγή κατά τη διαδικασία παραγωγής, αλλά ότι χρησιμοποιήθηκαν μέτρα ελέγχου για την ελαχιστοποίηση της ποσότητας στα τελικά προϊόντα. Η Ashley και ο Jermaine Rawlings προσέχουν τι ταΐζουν τα δύο μικρά παιδιά τους. Διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και η Ashley πιστεύει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία είναι καλή ιδέα.
«Είναι τρελό που πρέπει να κοιτάζω κάθε προϊόν για να δω ακόμη και τι συμβαίνει στο σώμα του παιδιού μου, τι συμβαίνει στο σώμα μου», είπε. Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι εκτίθενται σε ουσίες στο φαγητό τους που θεωρούνται επικίνδυνες στην Ευρώπη, δήλωσε ο Erik Millstone, ειδικός στα πρόσθετα τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ της Αγγλίας. «Πιθανότατα απλώς σκέφτονται: «Λοιπόν, αν είναι διαθέσιμο ή είναι στο κατάστημα, είναι μάλλον εντάξει», είπε.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου στην Καλιφόρνια ελπίζουν ότι η νομοθεσία θα προκαλέσει αλλαγές σε εθνικό επίπεδο. Το νομοσχέδιο πρέπει ακόμα να εκκαθαρίσει το επίπεδο της επιτροπής πριν πάει σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Συνέλευσης. Στη συνέχεια, πρέπει να περάσει από τη Γερουσία της πολιτείας και να λάβει την υπογραφή του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ προτού τεθεί σε ισχύ.