Ρεπορτάζ Υγείας

Ανθυγιεινή Διατροφή: Η διαβίωση κοντά σε “βάλτο τροφίμων” μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού μεταξύ ενηλίκων 50 ετών και άνω

Ανθυγιεινή Διατροφή: Η διαβίωση κοντά σε “βάλτο τροφίμων” μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού μεταξύ ενηλίκων 50 ετών και άνω
Η συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και της διαβίωσης σε ανθυγιεινό διατροφικό περιβάλλον αναδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης αποτελεσματικών πολιτικών και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της πρόσβασης σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων για όλους τους Αμερικανούς", δήλωσε η Anne N. Thorndike, M.D., M.P.H., FAHA,

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ανθυγιεινή Διατροφή: Οι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που ζούσαν κοντά σε περιβάλλοντα με πυκνά ταχυφαγεία και ανθυγιεινά τρόφιμα, γνωστά ως “βάλτοι τροφίμων”, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με εκείνους που ζούσαν σε περιοχές με λιγότερες επιλογές λιανικού εμπορίου και γρήγορου φαγητού, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικών Επεισοδίων 2023 της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στο Ντάλας και εικονικά, 8-10 Φεβρουαρίου 2023, είναι μια παγκόσμια κορυφαία συνάντηση για ερευνητές και κλινικούς γιατρούς αφιερωμένους στην επιστήμη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της υγείας του εγκεφάλου.

Ο όρος “βάλτος τροφίμων” επινοήθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία για να ορίσει κοινότητες όπου οι αλυσίδες fast-food και τα καταστήματα ψιλικών αφθονούν, κατακλύζοντας τις γειτονιές με ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές αντί για υγιεινές διατροφικές επιλογές. Οι διατροφικοί βάλτοι συχνά συμπίπτουν με τις διατροφικές ερήμους, όπου η έλλειψη παντοπωλείων δυσχεραίνει την απόκτηση φρέσκων προϊόντων και θρεπτικών τροφίμων. “Παρά τις μεγάλες προόδους στη φροντίδα των εγκεφαλικών επεισοδίων, το εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και ορισμένοι άνθρωποι θα παραμείνουν σε κίνδυνο παρά τη βέλτιστη ιατρική θεραπεία”, δήλωσε ο Dixon Yang, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. “Μια ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ανεξάρτητα από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου, το να ζει κανείς σε μια γειτονιά με πληθώρα κακών επιλογών τροφίμων μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για πολλούς ανθρώπους”.

Οι βάλτοι τροφίμων και η πιθανή σχέση με το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι καλά μελετημένες. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν κατά πόσον τα περιβάλλοντα με βάλτους τροφίμων μπορεί να σχετίζονται με μεγαλύτερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Επανεξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη ‘Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης’ Health and Retirement Study (HRS), μια συνεχιζόμενη μελέτη που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και η οποία προσλαμβάνει συμμετέχοντες σε όλες τις ΗΠΑ για να μελετήσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά διασταυρώθηκαν με πληροφορίες για το περιβάλλον τροφίμων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για να προκύψει ένας δείκτης περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων (RFEI), ο οποίος δείχνει την αναλογία των εστιατορίων γρήγορου φαγητού και των καταστημάτων ψιλικών προς τον αριθμό των επιλογών λιανικής πώλησης υγιεινών τροφίμων στις γειτονιές.

Η μελέτη αυτή ήταν μια δευτερογενής ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 2010 έως το 2016. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εφάρμοσαν έναν διευρυμένο δείκτη περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων με βάση τα δεδομένα υγείας των συμμετεχόντων. Ο δείκτης περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων συμπεριέλαβε τα καταστήματα ψιλικών, τα εστιατόρια fast-food και τα εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης ως ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων- τα παντοπωλεία, οι λαϊκές αγορές και τα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων ταξινομήθηκαν ως καταστήματα λιανικής πώλησης υγιεινών τροφίμων. Στη μελέτη συμμετείχαν 17.875 ενήλικες (μέση ηλικία 64 ετών- 54% γυναίκες- 84% των οποίων ήταν λευκοί ενήλικες) με στατιστική στάθμιση που εφαρμόστηκε ώστε να αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ. Κάθε άτομο σταθμίστηκε με βάση το σχεδιασμό/δειγματοληψία της έρευνας, έτσι ώστε η ομάδα να είναι αντιπροσωπευτική ενός πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού των ΗΠΑ που αποτελείται από περισσότερους από 84 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στην κοινότητα και δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες για το δείκτη περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων – ένας λόγος μικρότερος από 5 ή ένας λόγος 5 ή μεγαλύτερος. “Οι δύο κατηγορίες επιλέχθηκαν για σύγκριση επειδή προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένας δείκτης δείκτη περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων 5 ή μεγαλύτερος μπορεί να προβλέψει τον επιπολασμό των ατόμων με παχυσαρκία σε μια γειτονιά”, δήλωσε ο Yang.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 3,8% των ατόμων που μελετήθηκαν, δήλωσαν ότι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι: “Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δεν είχαν κανένα εγκεφαλικό επεισόδιο: Το ποσοστό των ανθρώπων που ζούσαν σε περιοχές με δείκτη περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων κάτω από 5 ήταν 28%, ενώ το ποσοστό εκείνων που ζούσαν σε περιοχές που κατατάσσονταν στο δείκτη περιβάλλοντος τροφίμων στο 5 ή υψηλότερα ήταν 72%. Τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα με τον υψηλότερο δείκτη λιανικού περιβάλλοντος τροφίμων (αναλογία 5 ή περισσότερο) είχαν 13% υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε γειτονιές με δείκτη κάτω από 5. Ο συνολικός διάμεσος δείκτης περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων σε όλες τις κοινότητες ήταν λόγος 6, “που σημαίνει ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες ζούσαν σε μια περιοχή με 6 φορές μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων λιανικής πώλησης ανθυγιεινών προς υγιεινά τρόφιμα”, σημείωσε ο Yang. “Η έρευνά μας αναδεικνύει τη δυνητική σημασία των επιλογών λιανικής πώλησης τροφίμων μιας περιοχής ως διαρθρωτικού παράγοντα που επηρεάζει το εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατοικούσαν σε περιοχές με 6 φορές τη σχετική ποσότητα ανθυγιεινών προς υγιεινών επιλογών τροφίμων”, δήλωσε ο Yang. Η μελέτη περιορίστηκε από τον εγκάρσιο σχεδιασμό της, ο οποίος αποτύπωσε μόνο μία χρονική περίοδο, οπότε οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν αιτία και αποτέλεσμα μεταξύ του δείκτη περιβάλλοντος λιανικής πώλησης τροφίμων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, το εγκεφαλικό επεισόδιο δηλώθηκε από τους ίδιους τους ερευνητές και δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του εγκεφαλικού επεισοδίου.

“Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της έρευνάς μας, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό ότι η γειτονιά και το διατροφικό περιβάλλον ενός ατόμου είναι δυνητικά σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του, ιδίως μεταξύ των ατόμων που μπορεί να δυσκολεύονται να επιτύχουν τους βέλτιστους στόχους για την καρδιαγγειακή υγεία. Στο μέλλον, μπορεί να βοηθήσει να επικεντρωθούμε σε παρεμβάσεις με βάση την κοινότητα ή σε διατροφικές οδηγίες για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, μειώνοντας έτσι, ελπίζουμε, τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου”, δήλωσε ο Yang. Η δήλωση πολιτικής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2022, “Ενίσχυση των πολιτικών και προγραμμάτων διατροφής των ΗΠΑ για την προώθηση της ισότητας στη διατροφική ασφάλεια”, ενθαρρύνει πολιτικές που διασφαλίζουν τη διατροφική ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να προετοιμάζουν, να τρώνε και να αποθηκεύουν θρεπτικά τρόφιμα. Σύμφωνα με τη δήλωση πολιτικής, η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτή τιμή των θρεπτικών τροφίμων δεν είναι δίκαιη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2015, το 12,8% του πληθυσμού των ΗΠΑ είχε τόσο χαμηλότερο εισόδημα όσο και περιορισμένη πρόσβαση σε παντοπωλείο, σούπερ μάρκετ ή υπερκέντρο.

Η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να βελτιωθεί ακολουθώντας τις 8 βασικές οδηγίες ζωής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, σωματική δραστηριότητα, μη κάπνισμα, αρκετός ύπνος, διατήρηση υγιούς βάρους και έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης. Η διατροφική πρόσληψη, η οποία επηρεάζεται από την επισιτιστική ανασφάλεια, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και ο χαμηλός επιπολασμός της ιδανικής διατροφής οδηγεί στο συνολικό χαμηλό επιπολασμό της ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας στις ΗΠΑ. “Σε αυτή τη μελέτη των ηλικιωμένων, που ζουν στην κοινότητα, ενηλίκων στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των ατόμων ζούσε σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα ανθυγιεινών επιλογών τροφίμων. Η συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και της διαβίωσης σε ανθυγιεινό διατροφικό περιβάλλον αναδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης αποτελεσματικών πολιτικών και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της πρόσβασης σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων για όλους τους Αμερικανούς”, δήλωσε η Anne N. Thorndike, M.D., M.P.H., FAHA, αμέσως προηγούμενη πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και μέλος του Συμβουλίου Τρόπου Ζωής της Εταιρείας και διευθύντρια του Προγράμματος Καρδιακού Τρόπου Ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. Ο Dr. Thorndike δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη.

Συν-συγγραφείς είναι οι Imama A. Naqvi, M.D., Ph.D., Jose Gutierrez, M.D., M.P.H. και Sarah Tom, M.D., M.P.H.