Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ανοσοποιητικό: Αποκαλύπτοντας τα μυστήρια της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στα παιδιά

Ανοσοποιητικό: Αποκαλύπτοντας τα μυστήρια της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στα παιδιά

Ο Δρ Lewis ελπίζει επίσης να ρίξει φως στις ανοσολογικές υπογραφές που σχετίζονται με τους υποτύπους της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα. Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά που είναι αλλεργικά στο υγρό αγελαδινό γάλα τα καταφέρνουν μια χαρά όταν το αγελαδινό γάλα ψήνεται σε ένα τρόφιμο.

Ανοσοποιητικό: Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι ο πιο κοινός τύπος τροφικής αλλεργίας στα παιδιά – είναι επίσης και ο πιο περίεργος. Σε όλες τις αλλεργίες, ένα άτομο αρρωσταίνει όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν υπερβολικά σε κανονικά αβλαβή μόρια, όπως οι πρωτεΐνες του γάλακτος, οι πρωτεΐνες των φυστικιών ή το τρίχωμα της γάτας. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού νομίζουν ότι τα προσβλητικά μόρια είναι επικίνδυνα παθογόνα και εξαπολύουν αντεπίθεση. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παράγουν φλεγμονώδη μόρια και το άτομο αρχίζει να αρρωσταίνει πάρα πολύ. Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες διαρκούν μια ζωή. Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι παράξενη, επειδή τα παιδιά συνήθως την “ξεπερνούν”. Στην πραγματικότητα, περίπου το 80% των παιδιών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα βλέπουν την αλλεργία να εξαφανίζεται μέχρι την ενηλικίωση.

Στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla (LJI), οι επιστήμονες εξετάζουν προσεκτικότερα τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγούν τις αλλεργικές αντιδράσεις. Η έρευνά τους μπορεί να καθοδηγήσει την ανάπτυξη καλύτερων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων για το αγελαδινό γάλα και άλλες τροφικές αλλεργίες. Ο μεταδιδακτορικός συνεργάτης του LJI Sloan Lewis, Ph.D., ηγείται μιας νέας καινοτόμου μελέτης για την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Ο Δρ Lewis θέλει να μάθει πώς ένα υποσύνολο ανοσοποιητικών κυττάρων, τα λεγόμενα μονοκύτταρα, ανταποκρίνεται στις πρωτεΐνες του γάλακτος σε παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Στόχος του είναι να δει αν τα μονοκύτταρα μπορούν να αποκαλύψουν μια “ανοσολογική υπογραφή” που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα γρήγορα και με ακρίβεια. “Έχουμε μη επεμβατικά διαγνωστικά τεστ για τα αλλεργιογόνα και μπορούν να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς, αλλά δεν είναι πολύ αξιόπιστα. Υπάρχουν πολλά ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα”, λέει ο Δρ Lewis. Οι γιατροί συχνά ξεκινούν τις εξετάσεις αλλεργίας με ένα τεστ τίτλου, το οποίο αναλύει το αίμα για αντισώματα ειδικά για διάφορα τρόφιμα. Ορισμένοι ασθενείς υποβάλλονται επίσης σε δερματικά τεστ τσιμπήματος, όπου οι γιατροί τρυπούν το δέρμα για να εκθέσουν τους ασθενείς σε διάφορα αλλεργιογόνα για να δουν πώς αντιδρούν. “Το χρυσό πρότυπο διαγνωστικής μεθόδου αυτή τη στιγμή είναι η πρόκληση τροφής”, λέει ο Δρ Lewis. “Οι γιατροί δίνουν στα παιδιά ό,τι είναι αλλεργικό και βλέπουν τι τους συμβαίνει -και προφανώς αυτό είναι τρομερά αγχωτικό, εξαιρετικά ακριβό και υψηλού κινδύνου”. Ο Δρ Lewis πιστεύει ότι τα τεστ τροφικής αλλεργίας θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ακριβή και πολύ λιγότερο επικίνδυνα. Η εργασία του στην αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα στο εργαστήριο του καθηγητή του LJI Bjoern Peters, Ph.D. Η ομάδα συνεργάστηκε με επιστήμονες στο Rady Children’s Hospital-San Diego, στο Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο του Southampton για να συλλέξει δείγματα αίματος από παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα Τ-κύτταρα σε αυτά τα δείγματα ανταποκρίθηκαν στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και εντόπισαν ποιες πρωτεΐνες έστειλαν τα Τ-κύτταρα σε κατάσταση επίθεσης. Στη συνέχεια, οι Δρ Peters και Lewis συνέκριναν τις αντιδράσεις των Τ-κυττάρων από αυτούς τους ασθενείς με τις αντιδράσεις των Τ-κυττάρων από παιδιατρικούς ασθενείς με άλλες τροφικές αλλεργίες -αλλά όχι αλλεργία στο γάλα. Αυτή η έρευνα αποκάλυψε χαρακτηριστικά Τ-κυττάρων που παρατηρούνται μόνο σε παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα – μια ανοσολογική υπογραφή που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στο σχεδιασμό ενός μελλοντικού διαγνωστικού μέσου. Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Journal of Allergy and Clinical Immunology. Πριν ασχοληθεί με τα Τ κύτταρα, ο Δρ Lewis ήταν ειδικός στα μονοκύτταρα. Τα μονοκύτταρα είναι συναρπαστικά κύτταρα επειδή αποτελούν μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, της πρώτης αντίδρασης του οργανισμού κατά των ασθενειών. Αντί να καταπολεμούν άμεσα ένα παθογόνο, τα μονοκύτταρα χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τα Τ κύτταρα στο πεδίο της μάχης. Τα μονοκύτταρα μπορεί επίσης να τροφοδοτούν τις τροφικές αλλεργίες, κρούοντας λανθασμένα τον κώδωνα του κινδύνου κατά ορισμένων πρωτεϊνών στα τρόφιμα. “Μερικές μελέτες έχουν υπονοήσει ότι τα μονοκύτταρα και άλλα είδη πληθυσμών κυττάρων του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος εμπλέκονται στις τροφικές αλλεργίες”, λέει ο Δρ Lewis.

“Αλλά δεν είναι πολλά γνωστά για τα μονοκύτταρα στην αλλεργία στο αγελαδινό γάλα”. Έτσι, ο Δρ Lewis έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Το πρώτο της ερώτημα είναι αν τα δείγματα αίματος του δότη (τα ίδια με αυτά της μελέτης των Τ-κυττάρων) περιέχουν περισσότερα ή λιγότερα από τη φυσιολογική ποσότητα μονοκύτταρα. Εν ολίγοις – τα μονοκύτταρα κάνουν κάτι περίεργο μέσα σε αυτά τα παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα; Η απάντηση σε αυτού του είδους τα θεμελιώδη ερωτήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τελικά πώς αναπτύσσονται οι τροφικές αλλεργίες και γιατί κάποιες εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ο Δρ Lewis ελπίζει επίσης να ρίξει φως στις ανοσολογικές υπογραφές που σχετίζονται με τους υποτύπους της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα. Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά που είναι αλλεργικά στο υγρό αγελαδινό γάλα τα καταφέρνουν μια χαρά όταν το αγελαδινό γάλα ψήνεται σε ένα τρόφιμο. “Υπάρχουν επίσης παιδιά που είναι αλλεργικά και στα δύο και δεν το ξεπερνούν”, λέει ο Δρ Lewis. Αυτή η διάκριση θα ήταν σημαντικό για τους φροντιστές, τους γιατρούς και τα παιδιά να γνωρίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στο τέλος, ο Δρ Lewis ελπίζει ότι αυτή η έρευνα μπορεί να προσφέρει έναν καλύτερο τρόπο διάγνωσης και θεραπείας πολλών διαφορετικών τροφικών αλλεργιών. “Μου άνοιξαν τα μάτια όταν άρχισα να μιλάω σε ανθρώπους για αυτή την έρευνα”, λέει. “Τόσοι πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από τροφικές αλλεργίες. Ο επιπολασμός είναι εκπληκτικός -και οι κλινικοί γιατροί ενδιαφέρονται πολύ για αυτά που βρίσκουμε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα αλλεργιογόνα τρόφιμα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τα βρέφη, διαπιστώνει έρευνα

10% των Αμερικανών ευαίσθητοι σε 1 από τα 5 κορυφαία superfoods

Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γρίπη πτηνών: Θετικός ασθενής στις ΗΠΑ χωρίς έκθεση σε ζώα

Γρίπη πτηνών: Η υπόθεση εγείρει ερωτήματα για το πώς το άτομο εκτέθηκε στον ιό, καθώς όλες οι προηγούμενες μολύνσεις στις ΗΠΑ ήταν μεταξύ ανθρώπων που εργάζονταν γύρω από αγελάδες και πουλερικά. 

Σε 8 ευρωπαϊκές χώρες έχει περάσει τα σύνορα ο ιός του Δυτικού Νείλου

Σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εξαπλωθεί έως τα τέλη Ιουλίου ο ιός του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς: «Ήρθε η ώρα να αντιδράσει η κοινωνία στη διάλυση του ΕΣΥ»

Δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς: Έρχεται η διάλυση του ΕΣΥ και ότι μπαίνουν «τίτλοι τέλους» στη δημόσια περίθαλψη, κάτι το οποίο είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δώσει «ζωτικό χώρο» στην αγορά και στους επιχειρηματίες υγείας.

Ορμονική θεραπεία: Μπορεί να επηρεάσει τη βιολογική γήρανση;

Ορμονική θεραπεία: Η ορμονική θεραπεία έχει αποτελέσει αντικείμενο σημαντικής συζήτησης στην ιατρική κοινότητα, ιδιαίτερα αναφορικά με τις επιπτώσεις της στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Γιατί οι αγροτικές περιοχές έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης;

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ζωή σε αγροτικές περιοχές συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης για άτομα που διαγιγνώσκονται με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου, μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει άτομα κάτω των 50 ετών.

Close Icon