Aναψυκτικά Διαίτης: Πολλοί άνθρωποι πίνουν λιγότερο αναψυκτικό με ζάχαρη από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημόσια υγεία, δεδομένων των αναγνωρισμένων κινδύνων από δίαιτες πλούσιες σε ποτά με ζάχαρη. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η πρόσληψη αναψυκτικών διαίτης έχει αυξηθεί. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο υψηλό που αυτά τα προϊόντα πλέον ανιχνεύονται τακτικά στα λύματα. Τι λέει λοιπόν η έρευνα για το πώς επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η υγεία σας αν τα πίνετε συχνά; Τι κάνει τα αναψυκτικά διαίτης γλυκά; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει τους ανθρώπους “να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.
Μια περαιτέρω μείωση σε λιγότερο από 5% ή περίπου 25 γραμμάρια (έξι κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα θα παρείχε πρόσθετα οφέλη για την υγεία .” Αλλά τα περισσότερα κανονικά αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη. Ένα κανονικό κουτί αυθεντικής Coca-Cola των 335 χιλιοστόλιτρων περιέχει τουλάχιστον επτά κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη. Τα αναψυκτικά διαίτης είναι σχεδιασμένα να έχουν παρόμοια γεύση με τα κανονικά αναψυκτικά αλλά χωρίς ζάχαρη. Αντί για ζάχαρη, τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν τεχνητά ή φυσικά γλυκαντικά. Τα τεχνητά γλυκαντικά περιλαμβάνουν ασπαρτάμη, σακχαρίνη και σουκραλόζη. Τα φυσικά γλυκαντικά περιλαμβάνουν στέβια και εκχύλισμα φρούτων μοναχών, τα οποία προέρχονται από φυτικές πηγές. Πολλά τεχνητά γλυκαντικά είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, επομένως χρειάζονται λιγότερα για να προσφέρουν την ίδια έκρηξη γλυκύτητας. Τα αναψυκτικά διαίτης διατίθενται στο εμπόριο ως πιο υγιεινές εναλλακτικές στα κανονικά αναψυκτικά, ιδιαίτερα για άτομα που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης ή να διαχειριστούν το βάρος τους. Ωστόσο, ενώ έρευνες σε ενήλικες και εφήβους από την Αυστραλία δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τα οφέλη από τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, συχνά δεν γνωρίζουν το πώς τα διαιτητικά ποτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ευρύτερα.
Τι λέει η έρευνα για την ασπαρτάμη;
Τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση από τις αρχές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της κατανάλωσης. Τα άτομα που πίνουν αναψυκτικά διαίτης τακτικά και συχνά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες μεταβολικές παθήσεις (όπως διαβήτη και καρδιακές παθήσεις) από εκείνους που δεν πίνουν αναψυκτικά διαίτης. Ο σύνδεσμος βρέθηκε ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής (όπως η σωματική δραστηριότητα). Το 2023, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε αναφορές ότι η ασπαρτάμη – το κύριο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά διαίτης – ήταν “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο” (καρκινογόνο σημαίνει καρκινογόνο). Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι η έκθεση σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία για να είμαστε πραγματικά σίγουροι ότι η ασπαρτάμη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και τόνισε ότι είναι ασφαλές να καταναλώνεται περιστασιακά.
Τα αναψυκτικά διαίτης θα βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους;
Παρά τη λέξη «δίαιτα» στο όνομα, τα αναψυκτικά διαίτης δεν συνδέονται στενά με τη διαχείριση βάρους. Το 2022, ο ΠΟΥ διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση (όπου οι ερευνητές εξετάζουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για ένα θέμα) σχετικά με το εάν η χρήση τεχνητών γλυκαντικών είναι ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους. Συνολικά, οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που εξέτασαν πρότειναν ελαφρώς μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε άτομα που χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Ωστόσο, οι μελέτες παρατήρησης (όπου δεν γίνεται καμία παρέμβαση και οι συμμετέχοντες παρακολουθούνται με την πάροδο του χρόνου) διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο υψηλότερου δείκτη μάζας σώματος και 76% αυξημένη πιθανότητα να έχουν παχυσαρκία. Με άλλα λόγια, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην βοηθήσουν άμεσα στη διαχείριση του βάρους μακροπρόθεσμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούνται τεχνητά γλυκαντικά για τη διαχείριση του βάρους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να σημαίνει στον εγκέφαλο ότι στερείται καυσίμων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο φαγητό. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.
Τι γίνεται με τις φλεγμονές και τα οδοντικά προβλήματα;
Υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του πεπτικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονή και αυξάνοντας την πιθανότητα διάρροιας, δυσκοιλιότητας, φουσκώματος και άλλων συμπτωμάτων που συχνά σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, αυτή η μελέτη σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Οι υψηλές ποσότητες αναψυκτικών διαίτης έχουν επίσης συνδεθεί με ηπατική νόσο, η οποία βασίζεται στη φλεγμονή. Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης συνδέεται επίσης με οδοντική διάβρωση. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό και κιτρικό οξύ, τα οποία μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών σας και να συμβάλουν στη διάβρωση των δοντιών.
Το μέτρο είναι το κλειδί
Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της διατροφής, το μέτρο είναι το κλειδί με τα αναψυκτικά διαίτης. Το να πίνετε περιστασιακά αναψυκτικά διαίτης είναι απίθανο να βλάψει την υγεία σας, αλλά η συχνή ή υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία μακροπρόθεσμα. Το απλό νερό, το εμποτισμένο νερό, το ανθρακούχο νερό, τα αφεψήματα από βότανα ή τα γάλατα παραμένουν οι καλύτερες επιλογές για ενυδάτωση.