Αυξημένους υγειονομικούς ελέγχους ενόψει του Πάσχα προτρέπει το υπουργείο Υγείας, εστιάζοντας κυρίως στα θαλασσινά λόγω του ευπαθούς χαρακτήρα τους. Με την τελευταία οδηγία της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, οι Περιφερειακές Ενότητες επιφορτίζονται με τη διεξαγωγή ολοκληρωμένων ελέγχων σε υγειονομικά ιδρύματα, πτηνοτροφεία, υπηρεσίες μαζικής εστίασης, λαϊκές αγορές, οχήματα μεταφοράς τροφίμων και υπαίθριες αγορές με πασχαλινά αγαθά.
Δεδομένης της περιόδου της Σαρακοστής, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη φρεσκάδα των αλιευμάτων, φρέσκων και κατεψυγμένων, με ιδιαίτερη έμφαση στα οστρακοειδή, τα καρκινοειδή και τα κεφαλόποδα. Αυτά τα είδη, που είναι δημοφιλή κατά την περίοδο της νηστείας που προηγείται του Πάσχα, είναι επιρρεπή σε ταχεία αλλοίωση.
Οι υγειονομικοί επιθεωρητές λαμβάνουν οδηγίες να επιδεικνύουν αυξημένη επαγρύπνηση κατά τις επιθεωρήσεις σε καταστήματα λιανικής, όπως ιχθυαγορές και σούπερ μάρκετ, καθώς και σε υπαίθριες αγορές. Συνιστάται να αναζητούν συγκεκριμένους δείκτες φρεσκάδας, συμπεριλαμβανομένου ενός θαλασσινού αρώματος για φρέσκα προϊόντα, του ζωηρού χρώματος, της σταθερής υφής, των ζωηρόχρωμων ματιών και των ερμητικά κλειστών κοχυλιών για τα οστρακοειδή, με την υγρή σάρκα να είναι σταθερά συνδεδεμένη.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους επιθεωρητές να ελέγχουν εξονυχιστικά τα κονσερβοποιημένα προϊόντα για τυχόν σημάδια διόγκωσης ή βαθουλώματα, και τα διατροφικά είδη όπως τουρσιά και ταραμάς πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε ενδελεχή εξέταση.