Πολιτική Υγείας

Σαλμονέλα: Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ περιορίζει τη μόλυνση σε παναρισμένα γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου

Σαλμονέλα: Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ περιορίζει τη μόλυνση σε παναρισμένα γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου
Οι επιθεωρητές θα παίρνουν δείγματα και θα ελέγχουν το κοτόπουλο στα προϊόντα αυτά πριν από τη γέμιση και το πανάρισμα. Εάν το κοτόπουλο δεν πληροί αυτό το πρότυπο, η εν λόγω παρτίδα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των τελικών παναρισμένων προϊόντων. Αντ' αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με άλλους τρόπους εκτός από αυτά τα γεμιστά και παναρισμένα τρόφιμα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Σαλμονέλα: Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σχεδιάζει να γίνει πιο αυστηρό απέναντι στα βακτήρια σαλμονέλας που βρίσκονται σε παναρισμένα, γεμιστά προϊόντα ωμού κοτόπουλου, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία. Περίπου 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από βακτήρια σαλμονέλας κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σχεδόν το ένα τέταρτο των λοιμώξεων από σαλμονέλα στη χώρα προκαλείται από την κατανάλωση πουλερικών. “Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας USDA αναλαμβάνει επιστημονικά τεκμηριωμένη, αποφασιστική δράση για να μειώσει τις ασθένειες από σαλμονέλα που συνδέονται με προϊόντα πουλερικών”, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ σε δελτίο τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας USDA.


“Η σημερινή πρόταση αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια ελέγχου της μόλυνσης από σαλμονέλα σε όλα τα προϊόντα πουλερικών, καθώς και μια συνεχή δέσμευση για την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών από τροφιμογενείς ασθένειες”. Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του οργανισμού πρότεινε να κηρυχθεί η σαλμονέλα “νοθευτής” εάν η ποσότητα στο προϊόν υπερβαίνει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο. Τα υπό εξέταση προϊόντα κοτόπουλου μπορεί να φαίνονται μαγειρεμένα επειδή είναι προ-καβουρδισμένα και θερμικά επεξεργασμένα. Ωστόσο, το κοτόπουλο είναι ωμό, συχνά μαγειρεμένο από κατεψυγμένο. Οι οικιακοί μάγειρες μπορεί να μην το μαγειρεύουν για αρκετή ώρα ώστε να αυξηθεί η εσωτερική θερμοκρασία σε επίπεδο που θα σκοτώσει τα βακτήρια, σημειώνει ο οργανισμός σε δελτίο τύπου. Τα προϊόντα μπορεί να είναι γεμιστά με ωμά λαχανικά, βούτυρο, τυρί ή κρέας και τα συστατικά αυτά μπορεί να μαγειρεύονται με διαφορετικούς ρυθμούς από το κοτόπουλο. Αυτά συνεχίζουν να συνδέονται με επιδημίες σαλμονέλας, ακόμη και με τη νέα επισήμανση που αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση των πελατών ότι τα προϊόντα είναι ωμά. Οι λοιμώξεις από σαλμονέλα κοστίζουν περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η απώλεια παραγωγικότητας υπολογίζεται σε 88 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας USDA. Η πρόταση θα θεωρεί νοθευμένα όλα τα παναρισμένα, γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου που έχουν θετικό έλεγχο για σαλμονέλα σε 1 μονάδα σχηματισμού αποικιών (CFU) ανά γραμμάριο πριν από τη γέμιση και το πανάρισμα.

 

Οι επιθεωρητές θα παίρνουν δείγματα και θα ελέγχουν το κοτόπουλο στα προϊόντα αυτά πριν από τη γέμιση και το πανάρισμα. Εάν το κοτόπουλο δεν πληροί αυτό το πρότυπο, η εν λόγω παρτίδα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή των τελικών παναρισμένων προϊόντων. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με άλλους τρόπους εκτός από αυτά τα γεμιστά και παναρισμένα τρόφιμα. Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Η πιο πρόσφατη επιδημία σαλμονέλας στη χώρα, το 2021, νόσησε ανθρώπους σε 11 πολιτείες. Κάθε χρόνο, η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 26.500 νοσηλείες. Το κοινό μπορεί να σχολιάσει την πρόταση εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση στο Ομοσπονδιακό Μητρώο.