Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Παγκόσμια προσπάθεια για την επιτήρηση των τροφιμογενών ασθενειών

ΠΟΥ: Παγκόσμια προσπάθεια για την επιτήρηση των τροφιμογενών ασθενειών
ΠΟΥ: Θέτει συγκεκριμένους παγκόσμιους στόχους για την ασφάλεια των τροφίμων που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη προόδου για την επιτήρηση των τροφιμογενών ασθενειών και της μόλυνσης.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Από τις 6 μέχρι και τις 8 Μαΐου 2024, το Τμήμα Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ φιλοξενεί την εναρκτήρια συνάντηση για τη Συμμαχία του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων στη Γενεύη της Ελβετίας. Αυτή η υβριδική συνάντηση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συγκεντρώνει συνεργαζόμενα κέντρα του ΠΟΥ και άλλα ιδρύματα με αποδεδειγμένη ηγετική ικανότητα και τεχνική επάρκεια για την υποστήριξη της εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ για τα Τρόφιμα Ασφάλεια 2022–2030, ιδιαίτερα στον τομέα της επιτήρησης των τροφιμογενών ασθενειών.


Η στρατηγική, που εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη στην 75η σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας – Ψήφισμα WHA75(22) – θέτει συγκεκριμένους παγκόσμιους στόχους για την ασφάλεια των τροφίμων που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη προόδου για την επιτήρηση των τροφιμογενών ασθενειών και της μόλυνσης. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει παγκόσμιος μηχανισμός για την ευθυγράμμιση των προσπαθειών σε αυτόν τον τομέα και την παροχή καινοτομίας και υποστήριξης στις χώρες με συντονισμένο τρόπο.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, ο ΠΟΥ συγκαλεί συνάντηση με το δίκτυο συνεργαζόμενων κέντρων και άλλων ιδρυμάτων με τους ακόλουθους στόχους:

  • να αναπτύξει τους όρους αναφοράς της Συμμαχίας ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Τροφίμων, προσδιορίζοντας την προστιθέμενη αξία της στον τομέα των τροφιμογενών ασθενειών επιτήρησης και
  • να αναπτύξει ένα σχέδιο σχεδίου εργασίας 2023–2030 για να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τον στόχο της ΠΟΥ για επιτήρηση τροφιμογενών ασθενειών έως το 2030.

Αυτή η εναρκτήρια συνάντηση βασίζεται στη συμμετοχή 64 συνεργαζόμενων κέντρων του ΠΟΥ, οργανώσεων του ΟΗΕ που εργάζονται για την ασφάλεια των τροφίμων και δωρητών.