Πολιτική Υγείας

Λιστέρια: Δείτε τι πρέπει να κάνετε με τα αλλαντικά καθώς το CDC διερευνά το ξέσπασμα της νόσου στις Η.Π.Α.

Λιστέρια: Δείτε τι πρέπει να κάνετε με τα αλλαντικά καθώς το CDC διερευνά το ξέσπασμα της νόσου στις Η.Π.Α.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η λιστέρια έχει προκαλέσει εθελοντικές ή υποχρεωτικές ανακλήσεις τυριών, φασολιών, γάλακτος, μανιταριών, συσκευασμένων σαλατών και παγωτού.

Λιστέρια: Καθώς οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ διερευνούν ένα θανατηφόρο ξέσπασμα τροφικής δηλητηρίασης από λιστέρια, συμβουλεύουν τα άτομα που είναι έγκυες, ηλικιωμένες ή έχουν υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα να αποφεύγουν να τρώνε κομμένο κρέας ντελικατέσεν, εκτός αν έχει ξαναμαγειρευτεί στο σπίτι για να είναι ζεστό στον ατμό.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δεν ζήτησαν ανάκληση τροφίμων από τις αρχές του Σαββάτου, επειδή παραμένει ασαφές ποια συγκεκριμένα προϊόντα έχουν μολυνθεί με τα βακτήρια που ευθύνονται τώρα για δύο θανάτους και 28 νοσηλείες σε 12 πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι το μολυσμένο τρόφιμο μπορεί να εξακολουθεί να κυκλοφορεί και οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το προσωπικό τους επίπεδο κινδύνου όταν καταναλώνουν αλλαντικά. Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι ο αριθμός των ασθενειών είναι πιθανώς υπομετρημένος, επειδή τα άτομα που αναρρώνουν στο σπίτι δεν είναι πιθανό να υποβληθούν σε εξετάσεις. Για τον ίδιο λόγο, το ξέσπασμα μπορεί να έχει εξαπλωθεί ευρύτερα από τις πολιτείες όπου έχουν αναφερθεί μολύνσεις από λιστέρια, κυρίως στα Μεσοδυτικά και κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος αριθμός που είναι γνωστό ότι αρρώστησε – επτά – ήταν στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το CDC. Οι άνθρωποι που πέθαναν ήταν από το Ιλινόις και το Νιου Τζέρσεϊ.

Τι έμαθαν οι ερευνητές

Από τα άτομα που μπόρεσαν να πάρουν συνέντευξη από τους ερευνητές, “το 89% ανέφερε ότι έτρωγε κρέατα κομμένα σε φέτες, πιο συχνά γαλοπούλα σε φέτες, συκώτι και ζαμπόν. Τα κρέατα κόπηκαν σε φέτες σε διάφορα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία”, ανέφερε το CDC. . Και τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τα θύματα από τις 29 Μαΐου έως τις 5 Ιουλίου δείχνουν ότι τα βακτήρια συνδέονται στενά γενετικά. “Αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι τα κρέατα που κόβονται σε φέτες στο ντελικατέσεν είναι μια πιθανή πηγή αυτής της επιδημίας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το CDC δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να πει ποια αλλαντικά είναι η πηγή αυτής της επιδημίας”, ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή.

Τι να περιμένετε εάν έχετε μολυνθεί

Οι λοιμώξεις από λιστέρια συνήθως προκαλούν πυρετό, μυϊκούς πόνους και κόπωση και μπορεί να προκαλέσουν δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα ή έως και 10 εβδομάδες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση σωματικών υγρών, συνήθως αίματος, και μερικές φορές ούρων ή νωτιαίου υγρού, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Οι λοιμώξεις από λιστέρια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για άτομα άνω των 65 ετών και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το CDC. Τα θύματα αυτής της επιδημίας κυμαίνονται σε ηλικία από 32 έως 94 ετών, με διάμεση ηλικία τα 75. Για τις εγκύους, η λιστέρια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολών. Ένα από τα θύματα της τρέχουσας επιδημίας ήταν έγκυος, αλλά δεν είχε αποβολή, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι λοιμώξεις που περιορίζονται στο έντερο – εντερική λιστερίωση – μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν χωρίς αντιβιοτικά σύμφωνα με το CDC. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υγρά ενώ παρουσιάζουν διάρροια. Αλλά όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα ​​από το έντερο – η επεμβατική λιστερίωση – είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά για να μετριαστεί ο κίνδυνος λοιμώξεων του αίματος και φλεγμονής του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τι γίνεται με το κρέας στο ψυγείο σας

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν από προσυσκευασμένα αλλαντικά. Και για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο που έχουν ήδη φέτες ντελικατέσεν στο ψυγείο τους, μπορούν να απολυμανθούν με το να ξαναμαγειρευτούν. «Η ψύξη δεν σκοτώνει τη Listeria, αλλά η αναθέρμανση πριν από το φαγητό θα σκοτώσει τυχόν μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά τα κρέατα», λέει το CDC.

Αυτή δεν είναι νέα συμβουλή:

Το CDC λέει ότι συνιστά πάντα στα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για λιστερίωση να αποφεύγουν να τρώνε κρέατα κομμένα σε φέτες στο ντελικατέσεν ή να τα ζεσταίνουν σε εσωτερική θερμοκρασία 165 Φαρενάιτ (74 Κελσίου) ή μέχρι να ζεσταθεί στον ατμό πριν από το φαγητό. Μερικά από τα προϊόντα που εμπλέκονται σε προηγούμενες επιδημίες λιστέριας δεν μπορούν να ξαναζεσταθούν, φυσικά: Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η λιστέρια έχει προκαλέσει εθελοντικές ή υποχρεωτικές ανακλήσεις τυριών, φασολιών, γάλακτος, μανιταριών, συσκευασμένων σαλατών και παγωτού.