Καλιφόρνια: Η Καλιφόρνια είναι σε καλό δρόμο για να γίνει η πρώτη πολιτεία που θα απαγορεύσει τέσσερα πρόσθετα τροφίμων τα οποία ορισμένοι ειδικοί έχουν συνδέσει με προβλήματα υγείας, από προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά έως αναπαραγωγικά ζητήματα και καρκίνο στα πειραματόζωα. Την Τρίτη, το νομοθετικό σώμα ψήφισε το νομοσχέδιο 418, το οποίο αναμένει τώρα την υπογραφή του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ. Οι ουσίες αυτές επιτρέπονται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οπότε θα είναι η πρώτη φορά που μια πολιτεία απαγορεύει στοιχεία που επιτρέπονται από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.
Οι χημικές ουσίες είναι ήδη παράνομες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα μέρη του κόσμου, ανέφερε το NBC News. Τα συστατικά είναι η κόκκινη χρωστική αρ. 3, το βρωμιούχο κάλιο, το βρωμιούχο φυτικό έλαιο και το προπυλοπαραμπέν. Ο περιορισμός θα αρχίσει το 2027.”Θα κάνει την προμήθεια πιο ασφαλή”, δήλωσε στο NBC News το μέλος της Συνέλευσης Jesse Gabriel, το οποίο εισήγαγε το νομοσχέδιο μαζί με το μέλος της Συνέλευσης Buffy Wicks. “Θα δώσει στους γονείς μεγαλύτερη σιγουριά ότι όταν αγοράζουν τρόφιμα στο μανάβικο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι υπάρχει κάτι επικίνδυνο για τα παιδιά τους”. Παρόλο που η κόκκινη χρωστική Νο 3 απαγορεύεται στα καλλυντικά, λόγω του ιστορικού της ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα σε υψηλές δόσεις, εξακολουθεί να επιτρέπεται ως χρωστική τροφίμων. Το βρωμιούχο κάλιο επιτρέπει στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα να φουσκώνουν περισσότερο και βελτιώνει την υφή τους. Το βρωμιούχο φυτικό έλαιο εμποδίζει τα αρώματα να επιπλέουν στην κορυφή των ποτών με εσπεριδοειδή, ενώ το προπυλοπαραμπέν βοηθά στη συντήρηση των τροφίμων. Μελέτες σχετικά με την κόκκινη χρωστική αρ. 3 έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ του συστατικού και προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως η υπερκινητικότητα, ανέφερε το NBC News, αν και ο FDA δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό συμβαίνει στον γενικό πληθυσμό των παιδιών που δεν έχουν διαγνωστεί με προβλήματα συμπεριφοράς.
Η απαγόρευση αυτών των προσθέτων στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα συστατικά των τροφίμων θα αλλάξουν σε εθνικό επίπεδο.
Ο Scott Faber, ανώτερος αντιπρόεδρος των κυβερνητικών υποθέσεων για την έρευνα και την υπεράσπιση στην Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας Environmental Working Group, αναμένει ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές θα αφαιρέσουν τα πρόσθετα παντού. “Περιμένω ότι όλες οι εταιρείες που παρασκευάζουν μπισκότα, καραμέλες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα θα αναδιαμορφώσουν γρήγορα τις συστάσεις τους πολύ πριν από την προθεσμία του 2027”, δήλωσε ο Faber, σύμφωνα με το NBC News. “Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική νίκη για τους καταναλωτές”, δήλωσε ο Faber. “Κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την κατανάλωση τοξικών χημικών ουσιών”. Ο Gabriel σημείωσε ότι τα πρόσθετα βρίσκονται συχνά σε συσκευασμένα τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά, κοινότητες με χαμηλό εισόδημα και μειονότητες. Μια ανάλυση από την Επιτροπή Υγείας της Συνέλευσης διαπίστωσε ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για αυτά τα συστατικά, ανέφερε το NBC News. “Αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε προϊόντα ή τρόφιμα που βγαίνουν από το ράφι. Δεν πρόκειται για απαγόρευση οποιουδήποτε τροφίμου ή προϊόντος”, δήλωσε ο Gabriel. “Απλώς θα απαιτήσει από τις εταιρείες να κάνουν πολύ, πολύ μικρές τροποποιήσεις στις συνταγές τους, οι οποίες είναι οι ίδιες συνταγές που ήδη χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες. “Ένας άλλος στόχος εδώ ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στον FDA, να στείλουμε ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, να στείλουμε ένα μήνυμα στη βιομηχανία, και η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου με ισχυρή διακομματική υποστήριξη είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό”, δήλωσε ο Gabriel. Σε απάντηση της ψήφισης, η Διεθνής Ένωση Παραγωγών Χρωμάτων αναφέρθηκε σε δήλωση στην ιστοσελίδα της, η οποία αναφέρει ότι, καμία ρυθμιστική αρχή, συμπεριλαμβανομένου του FDA, “δεν έχει διαπιστώσει αξιόπιστες ανησυχίες για την ασφάλεια με το FD&C Red No. 3 και υποστηρίζει ότι είναι ασφαλές για χρήση στα τρόφιμα”.