ΗΠΑ σχολικά γεύματα: Η μείωση της ζάχαρης και του αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων προβλημάτων που συχνά συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της γεωργίας πρότειναν την Παρασκευή νέα πρότυπα διατροφής για τα σχολικά γεύματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων ορίων στα πρόσθετα σάκχαρα, με έμφαση στα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το γιαούρτι, το αρωματισμένο γάλα και τα αρτοσκευάσματα πρωινού. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας Τομ Βίλσακ επιδιώκει επίσης να μειώσει σημαντικά το νάτριο στα γεύματα που σερβίρονται στους μαθητές της χώρας μέχρι το 2029, καθιστώντας παράλληλα πιο ευέλικτους τους κανόνες για τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η διατροφή και να ευθυγραμμιστεί με τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ στο πρόγραμμα που σερβίρει πρωινό σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια παιδιά και μεσημεριανό γεύμα σε σχεδόν 30 εκατομμύρια παιδιά κάθε μέρα, είπε ο Vilsack. «Τα σχολικά γεύματα τυχαίνει να είναι τα γεύματα με την υψηλότερη θρεπτική αξία από οποιοδήποτε γεύμα που μπορούν να πάρουν τα παιδιά έξω από το σπίτι», είπε ο Vilsack σε συνέντευξή του. Τα πρώτα όρια στα πρόσθετα σάκχαρα θα απαιτηθούν το σχολικό έτος 2025-2026, ξεκινώντας με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα γιαούρτια και τα αρωματισμένα γάλατα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, για παράδειγμα, ένα δοχείο 8 ουγγιών σοκολατούχου γάλακτος δεν θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρης. Ορισμένα δημοφιλή αρωματικά γάλατα περιέχουν τώρα διπλάσια ποσότητα. Το σχέδιο περιορίζει επίσης τα επιδόρπια με ζαχαρούχα δημητριακά, όπως τα μάφιν ή τα ντόνατς, σε όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα στο πρωινό. Μέχρι το φθινόπωρο του 2027, τα προστιθέμενα σάκχαρα στα σχολικά γεύματα θα περιοριστούν σε λιγότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων την εβδομάδα για πρωινό και μεσημεριανό γεύμα.
Η πρόταση θα μειώσει επίσης το νάτριο στα σχολικά γεύματα κατά 30% μέχρι το φθινόπωρο του 2029. Θα μειωθούν σταδιακά για να ευθυγραμμιστούν με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες συνιστούν στους Αμερικανούς ηλικίας 14 ετών και άνω να περιορίζουν το νάτριο σε περίπου 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, με λιγότερο για τα μικρότερα παιδιά. Τα επίπεδα θα έπεφταν, για παράδειγμα, από κατά μέσο όρο περίπου 1.280 χιλιοστόγραμμα νατρίου που επιτρέπεται τώρα ανά μεσημεριανό γεύμα για παιδιά των βαθμών 9 έως 12 σε περίπου 935 χιλιοστόγραμμα. Για σύγκριση, ένα τυπικό σάντουιτς γαλοπούλας με μουστάρδα και τυρί μπορεί να περιέχει 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι η μείωση της ζάχαρης και του αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων προβλημάτων που συχνά συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Το σχέδιο, που περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφο 280 σελίδων, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Η Katie Wilson, εκτελεστική διευθύντρια της Urban School Food Alliance, είπε ότι οι αλλαγές είναι «απαραίτητες για να βοηθήσουν τα παιδιά της Αμερικής να ζήσουν πιο υγιείς ζωές».
Ωστόσο, η Diane Pratt-Heavner, εκπρόσωπος του School Nutrition Association, μιας εμπορικής ομάδας, είπε ότι τα σχολικά γεύματα είναι ήδη πιο υγιεινά από ό,τι πριν από μια δεκαετία και ότι οι αυξημένοι κανονισμοί είναι επιβάρυνση, ειδικά για τις μικρές και αγροτικές σχολικές περιοχές. «Τα προγράμματα σχολικών γευμάτων βρίσκονται σε οριακό σημείο», είπε. “Αυτά τα προγράμματα απλά δεν είναι εξοπλισμένα για να πληρούν πρόσθετους κανόνες.” Ο Βίλσακ τόνισε ότι οι φάσεις του σχεδίου αλλάζουν τα επόμενα έξι χρόνια, ώστε να δοθεί χρόνος στα σχολεία και στους κατασκευαστές τροφίμων να προσαρμοστούν στα νέα πρότυπα.
«Ελπίζουμε ότι πολλές σχολικές περιφέρειες και πάροχοι τροφίμων επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα από μόνοι τους», είπε. Η Courtney Gaine, πρόεδρος του Sugar Association, είπε ότι η πρόταση αγνοεί τους «πολλούς λειτουργικούς ρόλους» που παίζει η ζάχαρη στα τρόφιμα πέρα από τη γλυκύτητα και ενθαρρύνει τη χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, τα οποία δεν έχουν μελετηθεί πλήρως στα παιδιά. Τα υποκατάστατα ζάχαρης επιτρέπονται σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, είπε ο Vilsack.
Ως μέρος του σχεδίου, οι αξιωματούχοι της γεωργίας αναζητούν σχόλια σχετικά με μια πρόταση που θα συνεχίσει να απαιτεί ότι το 80% όλων των δημητριακών που προσφέρονται σε μια εβδομάδα πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Αλλά θα επέτρεπε στα σχολεία να σερβίρουν τροφές χωρίς δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως τορτίγιες με λευκό αλεύρι, μια μέρα την εβδομάδα για να αλλάξουν το μενού τους. Μια άλλη επιλογή προτείνει να σερβίρετε γάλα χωρίς γεύση και χωρίς λιπαρά στα μικρότερα παιδιά και να κρατάνε σοκολάτα και άλλα αρωματικά γάλατα για παιδιά γυμνασίου.
Μια περίοδος 60 ημερών για δημόσια σχόλια για το σχέδιο ανοίγει στις 7 Φεβρουαρίου. Η Shiriki Kumanyika, ειδικός σε θέματα υγείας της κοινότητας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dornsife του Πανεπιστημίου Drexel, δήλωσε ότι εάν γίνουν σωστά, ορισμένες από τις αλλαγές θα είναι δύσκολο να παρατηρήσουν τα παιδιά: «Θα δουν πράγματα που τους αρέσει να τρώνε, αλλά αυτές οι τροφές θα είναι πιο υγιεινές», είπε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube