Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ FDA: Προτείνει αλλαγή των κριτηρίων για τον ορισμό των τροφίμων ως “υγιεινών”

ΗΠΑ FDA: Προτείνει αλλαγή των κριτηρίων για τον ορισμό των τροφίμων ως “υγιεινών”

Επισημαίνει ότι εκεί που οι άνθρωποι πραγματικά δυσκολεύονται είναι να κατανοήσουν πότε ένα τρόφιμο δεν είναι θρεπτικό. Ο ισχυρισμός "υγιεινό" δεν βοηθάει σε αυτό.



ΗΠΑ FDA: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια νέα πρόταση που θα αλλάξει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ως “υγιεινό”. Σύμφωνα με τον FDA, πάνω από το 80% των ανθρώπων στις ΗΠΑ δεν τρώνε αρκετά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολλά πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.


Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια της διάσκεψης του Λευκού Οίκου για την πείνα, τη διατροφή και την υγεία, καθώς και της δημοσίευσης της σχετικής στρατηγικής.

“Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας του έθνους μας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Xavier Becerra.

“Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τι συνιστά υγιεινή διατροφή.

Η κίνηση του FDA θα βοηθήσει στην εκπαίδευση περισσότερων Αμερικανών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία και τη διάσωση ζωών”.

Κριτήρια για την επισήμανση των τροφίμων ως “υγιεινών”

Επί του παρόντος, στις ΗΠΑ, περίπου το πέντε τοις εκατό όλων των συσκευασμένων τροφίμων που αγοράζουμε φέρει την ετικέτα “Υγιεινά”.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο ορισμός, ο οποίος καθορίστηκε το 1994, επιτρέπει στους κατασκευαστές τροφίμων να προσθέτουν τη λέξη “υγιεινό” στα προϊόντα τους, εφόσον τα προϊόντα έχουν περιορισμένες ποσότητες ολικών λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου και παρέχουν τουλάχιστον το 10% της ημερήσιας αξίας ενός ή περισσότερων από τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες.

Το 2016, ο F.D.A. επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές της για να επιτρέψει σε ορισμένα τρόφιμα να περιέχουν περισσότερα ολικά λιπαρά και να συμπεριλάβει ορισμένα που παρέχουν τουλάχιστον το 10 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης D ή του καλίου.

Για κάποιο λόγο, στις κατευθυντήριες γραμμές του 2016 δεν υπάρχει όριο για τα προστιθέμενα σάκχαρα, παράλειψη που ο FDA θεωρεί ότι δεν συνάδει με τη σημερινή διατροφική επιστήμη.

Και το CNN News αναφέρει ότι ο FDA λέει ότι ήρθε η ώρα να “επικαιροποιήσει την επιστήμη”.

Αντί να μετράνε μόνο μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, οι υγιείς ισχυρισμοί θα λαμβάνουν επίσης υπόψη την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα τρόφιμα, καθώς και τη θρεπτική πυκνότητα. Προκειμένου να φέρουν τον ισχυρισμό “υγιεινό”, τα προϊόντα θα πρέπει να:

Να περιέχουν μια ορισμένη σημαντική ποσότητα τροφίμων από τουλάχιστον μία από τις ομάδες ή υποομάδες τροφίμων (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.λπ.) που συνιστώνται από τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές.

Να τηρούν συγκεκριμένα όρια για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και τα πρόσθετα σάκχαρα. Το όριο για τα όρια βασίζεται σε ένα ποσοστό της Ημερήσιας Αξίας (ΗΑ) για το θρεπτικό συστατικό και ποικίλλει ανάλογα με το τρόφιμο και την ομάδα τροφίμων. Το όριο για το νάτριο είναι το 10% της DV ανά μερίδα (230 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα).

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της διατροφής λένε ότι ο προτεινόμενος κανόνας έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά δεν προχωράει αρκετά μακριά για να ενθαρρύνει καλύτερες επιλογές τροφίμων.

“Ο δυνητικός αντίκτυπος όπως τον βλέπουμε είναι αρκετά περιορισμένος”, δήλωσε η Eva Greenthal, ανώτερη συνεργάτης επιστημονικής πολιτικής στο μη κερδοσκοπικό

Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον.

Η Greenthal λέει ότι ο αριθμός των τροφίμων που φέρουν σήμερα τον εθελοντικό ισχυρισμό “υγιεινό” είναι ελάχιστος και ότι η αυστηροποίηση των προτύπων θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ποσοστού αυτού.

Επισημαίνει ότι εκεί που οι άνθρωποι πραγματικά δυσκολεύονται είναι να κατανοήσουν πότε ένα τρόφιμο δεν είναι θρεπτικό. Ο ισχυρισμός “υγιεινό” δεν βοηθάει σε αυτό.

Συνήθως, αφού ο F.D.A. προτείνει έναν κανόνα, η υπηρεσία ζητά σχόλια από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες υγείας και το ευρύ κοινό πριν ο κανόνας τεθεί σε ισχύ, δήλωσε ο Dr. Peter Lurie, εκτελεστικός διευθυντής και πρόεδρος του Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή και περισσότερο, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ετικέτες τροφίμων θα αναγράφουν τι είναι "υγιεινό" στις ΗΠΑ

Αλλαγή στη θέση των διατροφικών ετικετών προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν

Ποιες τροφές έχουν χαμηλά λιπαρά και διατηρούν τη διατροφή μας σε ισορροπία;

Σε ποια τρόφιμα κρύβεται πρόσθετη ζάχαρη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
Αφιέρωμα στον Διαβήτη healthwebgr svg%3E
Περισσότερα

Λίβανος: Μια σύγκρουση ιδιαίτερα καταστροφική για την υγειονομική περίθαλψη

Λίβανος: Επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη τέτοιας κλίμακας ακρωτηριάζουν ένα σύστημα υγείας όταν εκείνοι των οποίων οι ζωές εξαρτώνται από αυτό το χρειάζονται περισσότερο.

ΟΗΕ: Η κλιματική κρίση θέτει σε κίνδυνο την καταπολέμηση του HIV

ΟΗΕ: Στο πλαίσιο της 29ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), ο ΟΗΕ προειδοποίησε για την άμεση σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της επιδείνωσης των προσπαθειών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS.

Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τον Υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας κ. Fahad Aljalajel

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της Υγείας, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη κοινών δράσεων, καθώς και τη συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Άτλας Ανθρώπινων Κυττάρων: Οι αντίστοιχοι Χάρτες Google για την Έρευνα Υγείας

Άτλας Ανθρώπινων Κυττάρων: Περισσότεροι από 3.600 επιστήμονες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν συνεργαστεί για να καταγράψουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια κύτταρα που ελήφθησαν από μια διαφορετική ομάδα άνω των 10.000 ανθρώπων.

Μαξίμου: Στελεχώνεται τάχιστα ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Μαξίμου: Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα διοίκηση του ΟΔΥΘ θα βρεθεί σύντομα στη Θεσσαλία, προκειμένου να παρουσιάσει στους φορείς της περιοχής τα πρώτα βήματα του Οργανισμού.

Close Icon