Τεχνολογία

Wearable τεχνολογία μετρά τις συναισθηματικές αντιδράσεις στον καφέ

Wearable τεχνολογία μετρά τις συναισθηματικές αντιδράσεις στον καφέ
 Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με τη συνεχή πρόοδο των εργαλείων AI, έχει τη δυνατότητα να καθοδηγήσει τους καταναλωτές στην επιλογή μιγμάτων καφέ που είναι πιο ικανοποιητικά συναισθηματικά.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ερευνητές στην Ιταλία εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση για την αξιολόγηση της ποιότητας του καφέ. Σε μια πρωτοποριακή νέα μελέτη, απέδειξαν τη σκοπιμότητα της χρήσης τεχνολογίας φορητών για τη μέτρηση των συναισθηματικών αντιδράσεων των ειδικών στον καφέ κατά τη διάρκεια των γευσιγνωσιών. Δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture, η μελέτη παρέχει μια καινοτόμο λύση για τη μείωση των προκαταλήψεων κρίσης που μπορεί να προκύψουν από παραδοσιακές και πιο υποκειμενικές μεθόδους αξιολόγησης της ποιότητας του καφέ.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ευρέως καταναλωτικά ποτά στον κόσμο, με έναν αυξανόμενο αριθμό ενθουσιωδών σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά, η αξιολόγηση των ιδιοτήτων του καφέ βασίζεται σε εκπαιδευμένους συμμετέχοντες σε πάνελ και τυποποιημένα ερωτηματολόγια, οδηγώντας σε πιθανές προκαταλήψεις. Ωστόσο, αυτή η μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση στην επιστημονική βιβλιογραφία όπου έχουν χρησιμοποιηθεί φορητοί αισθητήρες για να εξετάσουν τις σιωπηρές συναισθηματικές αντιδράσεις έμπειρων κριτών καφέ.

«Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα προοπτική στην αισθητηριακή ανάλυση της γευσιγνωσίας καφέ», σημείωσε η Lucia Billeci, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας (IFC-CNR) και αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης. «Εκτός από τα συνηθισμένα ερωτηματολόγια, οι συμμετέχοντες σε πάνελ και οι κριτές θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με ελάχιστα επεμβατικές συσκευές και να παρακολουθούνται από την άποψη των συναισθημάτων που προκαλούν φυσιολογικές απαντήσεις».

Για την παρακολούθηση των φυσιολογικών αποκρίσεων, η ομάδα εξόπλισε τους κριτές σε έναν διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας καφέ στο Μιλάνο της Ιταλίας, με αισθητήρες για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, του εγκεφάλου και του δέρματος. Ο Alessandro Tonacci, βιοϊατρικός μηχανικός στο IFC-CNR, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε τη σημασία των βιοϊατρικών σημάτων που μετρήθηκαν.

«Χρησιμοποιήσαμε το ηλεκτροκαρδιογραφικό σήμα (ΗΚΓ), τη Γαλβανική Δερματική Απόκριση (GSR) και το ηλεκτροεγκεφαλογραφικό σήμα (ΗΕΓ). Το ΗΚΓ μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα του καρδιακού μυός και είναι σε θέση να παρέχει πληροφορίες για τους κλάδους του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίοι είναι υπεύθυνος για τη διέγερση και τη χαλάρωση, αντίστοιχα.

Η απόκριση σχετίζεται με την ηλεκτρική δραστηριότητα του ανθρώπινου δέρματος, συσχετίζεται με συναισθηματικές καταστάσεις και βρίσκεται υπό άμεσο έλεγχο του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Τέλος, το σήμα μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, μετρούμενη στο επίπεδο του τριχωτού της κεφαλής, και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ενεργοποίηση και τη συνδεσιμότητα και μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου».

Τα ευρήματα αποκάλυψαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ αυτών των βιοϊατρικών σημάτων και των δεδομένων που ελήφθησαν από συμβατικά ερωτηματολόγια σε όλους τους αισθητηριακούς τομείς, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα της προσέγγισης για τη βελτίωση της αξιολόγησης ποιότητας του καφέ. Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με τη συνεχή πρόοδο των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, έχει τη δυνατότητα να καθοδηγήσει τους καταναλωτές στην επιλογή μιγμάτων καφέ που είναι πιο ικανοποιητικά συναισθηματικά.