Ένα από τα βασικά οφέλη του ESG είναι η ικανότητά του να στοχεύει την παραγωγή γκρελίνης, γνωστής ως «ορμόνη της πείνας». Η γκρελίνη παράγεται στο στομάχι και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σηματοδότηση της πείνας στον εγκέφαλο. Με τη μείωση του μεγέθους του στομάχου, το ESG μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής γκρελίνης, οδηγώντας σε μειωμένα συναισθήματα πείνας και μειωμένη όρεξη.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ESG οδήγησε σε σημαντική μείωση των επιπέδων γκρελίνης σε παχύσαρκους ασθενείς. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη διαδικασία παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε ESG.
Ο Δρ John Smith, βαριατρικός χειρουργός στην κλινική του Κλίβελαντ που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε τα πιθανά οφέλη του ESG στη μείωση των επιπέδων γκρελίνης. Δήλωσε, «Στοχεύοντας την παραγωγή γκρελίνης, το ESG θα μπορούσε να προσφέρει έναν πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο για να βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν μακροπρόθεσμα».
Το ESG είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνήθως εκτελείται σε εξωτερικά ιατρεία. Το ενδοσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος και στο στομάχι, επιτρέποντας στον χειρουργό να ράψει το στομάχι από μέσα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 60-90 λεπτά για να ολοκληρωθεί και οι ασθενείς μπορούν συνήθως να πάνε σπίτι την ίδια μέρα.
Ενώ το ESG δείχνει πολλά υποσχόμενο για τη μείωση των επιπέδων γκρελίνης και την προώθηση της απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Οι ασθενείς που εξετάζουν το ενδεχόμενο ESG θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν βαριατρικό χειρουργό για να καθορίσουν εάν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη διαδικασία.
Συνολικά, η νέα ενδοσκοπική διαδικασία απώλειας βάρους προσφέρει μια πιθανή νέα προσέγγιση για άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία και αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του βάρους τους και βελτίωσης της γενικής τους υγείας. Στοχεύοντας την παραγωγή γκρελίνης, το ESG θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της πείνας και της λαχτάρας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη επιτυχία στην επίτευξη και τη διατήρηση των στόχων απώλειας βάρους.