Τεχνολογία

Φυτική Μπριζόλα Εστιατόρια: Ίδια γαστρονομική εμπειρία με πραγματικό κρέας χωρίς βίαιη απώλεια ζώων

Φυτική Μπριζόλα Εστιατόρια: Ίδια γαστρονομική εμπειρία με πραγματικό κρέας χωρίς βίαιη απώλεια ζώων
Δεν υπάρχει επίσης καμία πληροφορία για το πότε (ή αν) η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, αλλά οι vegan μπριζόλες από υποκατάστατα κρέατος μπορεί να γίνουν μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, αν η τιμή τους είναι λογική και η γεύση τους είναι όπως η πραγματική.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Φυτική Μπριζόλα Εστιατόρια: Το 3D Printing είναι μια νέα μόδα στον τομέα της τεχνολογίας και μάλιστα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στον τομέα της υγείας, αφού υπάρχουν ήδη αρκετές πρωτοβουλίες για κατασκευή 3D printed προσθετικών μελών, που μάλιστα είναι και λιγότερο κοστοβόρα. Σε έναν άλλο τομέα, εκείνο της εστίασης τώρα, δεκάδες εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη σερβίρουν πλέον τρισδιάστατα εκτυπωμένες μπριζόλες από υποκατάστατα βοδινού κρέατος φυτικής προέλευσης. Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο κρέας δεν είναι επίσης άγνωστο με τους επιστήμονες να ανακοινώνουν πρόσφατα τη δημιουργία τρισδιάστατα εκτυπωμένου «συνθετικού βοδινού κρέατος wagyu», το οποίο, όπως υποστηρίζουν, είναι παρόμοιο σε γεύση και υφή με το πραγματικό.


Τα υποκατάστατα κρέατος με βάση τα φυτά κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά δεν έχουν ακόμα μεγάλη απήχηση ούτε στους χορτοφάγους ούτε στους κρεατοφάγους. Ενώ οι πρώτοι διαμαρτύρονται ότι η γεύση τους μοιάζει υπερβολικά με το πραγματικό κρέας, οι δεύτεροι «θρηνούν» το γεγονός ότι η γεύση τους δεν μοιάζει καθόλου με την πραγματική. Ωστόσο, οι εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον καινούριες τεχνικές για να δημιουργήσουν ένα πειστικό υποκατάστατο κρέας που, όπως υποστηρίζουν, είναι νόστιμο, καλό για το περιβάλλον και υγιεινό για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα είναι και cruelty-free.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Independent, τουλάχιστον 30 εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο σερβίρουν στους πελάτες τους 3D printed μπριζόλες. Οι μπριζόλες βασίζονται σε φυτικά υποκατάστατα κρέατος και παρέχονται από μια νεοφυή επιχείρηση (startup) με έδρα το Ισραήλ, την Redefine Meat, η οποία δηλώνει ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων της σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία δεν έχει κατονομάσει κάθε εστιατόριο που θα έχει τις vegan μπριζόλες της στο μενού του, αλλά ένα δημοσίευμα της Independent αναφέρει ότι ο διάσημος σεφ Marco Pierre White θα τις σερβίρει στα εστιατόριά του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόσφατη είδηση αναφέρει επίσης ότι οι 3D printed μπριζόλες θα κοστίζουν από 20 έως 30 λίρες (περίπου 23 έως 35 ευρών) στα εστιατόρια του σεφ White. Μπορεί να φαίνεται λίγο ακριβό, αλλά πρόκειται για υψηλού επιπέδου εστιατόρια και η τιμολόγηση είναι σύμφωνη με αυτό που χρεώνουν για τα πιάτα με μοσχαρίσιο κρέας.

Εκτός από τις μπριζόλες, η Redefine Meat φέρεται επίσης να πουλά «υψηλής ποιότητας» κεμπάπ αρνιού, μπιφτέκια, μοσχαρίσιο κιμά και λουκάνικα σε άλλα εστιατόρια στην Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το φυτικό κρέας της προσφέρει την ίδια γαστρονομική εμπειρία με το πραγματικό κρέας, αλλά χωρίς τη βίαιη απώλεια των ζώων.

Η Redefine Meat αναφέρει επίσης ότι σχεδιάζει να φέρει τα προϊόντα της στα σούπερ μάρκετ στο εγγύς μέλλον, γεγονός που σημαίνει ότι έχει σκοπό να τα καταστήσει πιο προσιτά σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το πότε οι vegan μπριζόλες της Redefine Meat θα είναι διαθέσιμες στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει επίσης καμία πληροφορία για το πότε (ή αν) η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, αλλά οι vegan μπριζόλες από υποκατάστατα κρέατος μπορεί να γίνουν μεγάλη επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, αν η τιμή τους είναι λογική και η γεύση τους είναι όπως η πραγματική.