Φαγητό από ηλεκτρισμό φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ομάδα ερευνητών από τη Φιλανδία. Οι επιστήμονες κατά την μελέτη τους «Food From Electricity» παρήγαγαν μια μονοκυτταρική πρωτεΐνη από ηλεκτρισμό και διοξείδιο του άνθρακα, που ίσως να μην φέρει επανάσταση στην κουζίνα, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για ένα νέο είδος τροφίμων στο μέλλον, όπως υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με τον Independent, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την ανακάλυψή τους θα μπορούσαν να λύσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας. Τι ακριβώς κάνουν; Χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα που λαμβάνεται από τον αέρα, οι ερευνητές του Τεχνικού Ερευνητικού Κέντρου της Φινλανδίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Lappeenranta (LUT) κατάφεραν να δημιουργήσουν σκόνη πρωτεΐνης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή ανθρώπων ή ζώων. Ο «αντιδραστήρας πρωτεΐνης» μπορεί να τεθεί σε λειτουργία οπουδήποτε υπάρχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Εάν χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική ζωοτροφή, αυτό θα επέτρεπε τη χρήση της γης για άλλους σκοπούς, όπως τη δασοκομία και την καλλιέργεια μεγαλύτερης έκτασης.
Η διαδικασία δημιουργίας τροφίμων από ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι σχεδόν 10 φορές πιο αποδοτική από την ενέργεια που παράγεται στη φωτοσύνθεση, που χρησιμοποιείται από τα φυτά. «Στο μέλλον, η τεχνολογία θα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πείνας σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη. Μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι ένας οικιακός αντιδραστήρας, ένας τύπος οικιακής συσκευής που ο καταναλωτής θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παράγει την απαραίτητη πρωτεΐνη», δήλωσε ο Juha-Pekka Pitkänen, επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο Τεχνικών Ερευνών VTT της Φινλανδίας.