Με εκατοντάδες διαθέσιμα μπαχαρικά σήμερα, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πόσο σημαντικά ήταν κάποτε – το μαύρο πιπέρι για παράδειγμα, είχε τόση αξία που το χρησιμοποιούσαν αντί για χρήματα. Στη σύγχονη εποχή, μόνο λίγα μπαχαρικά βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Θα θεωρούμε δεδομένα και τα τοποθετούμε σε διάφανα βάζα πάνω στα ράφια μας, όπου το φως μπορεί να τα αλλοιώσει. Όμως, τα μπαχαρικά χρειάζονται προστασία για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη μαγειρική μας – και είναι πολύ εύκολο όταν μάθει κανείς τον τρόπο. Μην χρησιμοποιείτε μπαχαρικά που δεν έχουν πλέον άρωμα και γεύση, δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα.
Δείτε τις παρακάτω συμβουλές για το πως μπορείτε να επιλέξετε, να αποθηκεύσετε και να χρησιμοποιήσετε σωστά τα μπαχαρικά.
Αγοράστε ολόκληρα μπαχαρικά και όχι τριμμένα
Τα μπαχαρικά δεν χαλάνε, αλλά χάνουν τη δραστικότητά τους όσο περνάει ο καιρός, ειδικά αν είναι τριμμένα. Και ποιος ξέρει πόσο καιρό είχαν μείνει στα ράφια του σούπερ μάρκετ πριν τα αγοράσετε. Είναι προτιμώτερο να αγοράζετε ολόκληρα μπαχαρικά, τουλάχιστον αυτά που διατίθενται ολόκληρα. Οι κόκκοι μπαχαρικών μπορούν να αγοραστούν ολόκληροι οι τριμμένοι. Τα αποξηραμένα βότανα είναι συνήθως θρυμματισμένα ή σε σκόνη. Οι ρίζες, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, μπορεί να είναι διαθέσιμα μόνο τριμμένα.
Οι προμητευτές μπαχαρικών είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς προσφέρουν μεγάλη ποικιλία και επιπλέον μπορείτε να αγοράσετε μόνο όση ποσότητα χρειάζεστε. Το πιθανότερο είναι ότι θα τα πάρετε συσκευασμένα σε πλαστική σακούλα, οπότε μόλις φτάσετε στο σπίτι βάλτε τα σε αεροστεγή δοχεία.
Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται φρέσκα μέχρι και 4 χρόνια, ενώ τα τριμμένα για 1 – 2 χρόνια. Τα αποξηραμένα, ωστόσο, δεν πρέπει να διατηρούνυαι για πάνω από 1 χρόνο, γιατί η γεύση τους εξασθενεί γρήγορα.
Χρησιμοποιήστε μεταλλικά αντί διάφανα γυάλινα δοχεία
Το φως, ο αέρας και η υγρασία είναι εχθροί των μπαχαρικών. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να τα φυλάτε σε ένα στεγνό και σκοτεινό ντουλάπι. Αλλά ακόμα καλύτερα, είναι να τα αποθηκεύσετε σε μεταλλικά και γενικά αδιαφανή δοχεία για να κρατήσετε το φως μακριά τους. Βεβαιωθείτε ότι σφραγίζουν καλά.
Τρίψτε μόνοι τα μπαχαρικά σας
Αγοράσατε, λοιπόν, τα μπαχαρικά σας ολόκληρα, αλλά πως θα τα χρησιμοποιήσετε; Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όπως είναι – μερικές συνταγές το επιβάλλουν – αλλά τις περισσότερες φορές θα πρέπει να τα τρίψετε.
Ένας μύλος μπαχαρικών είναι επένδυση για την κουζίνα σας. Προτιμήστε να έχετε έναν μύλο αποκλειστικά για τα μπαχαρικά σας – μην χρησιμοποιήσετε το μύλο του καφέ.
Καθαρίστε καλά το μύλο μεταξύ δύο χρήσεων, ώστε να μην επηρεάσει το άρωμα του επόμενου μπαχαρικού από το προηγούμενο. Απλά προσθέστε λίγους κόκους ρίζι και χτυπήστε μέχρι να γίνει σκόνη ή βρείτε έναν μύλο που να πλένεται.
Τρίψτε περίπου το διπλάσιο από την ποσότητα που αναφέρει η συνταγή. Π.χ. αν χρειάζεται ένα κουταλάκι τριμμένο κύμινο, βάλτε δύο κουταλάκια κόκκους στο μύλο. Μετρήστε όσο χρειάζεστε και φυλάξτε αυτό που περισσεύει σε ένα δοχείο.
Καβουρδίστε τα για καλύτερη γεύση
Για κάποιες συνταγές, θα χρειαστεί να καβουρδίσετε τα μπαχαρικά πριν τα τρίψετε. Το ψήσιμο, ακόμα για για σύντομο διάστημα, αναδεικνύει τη γεύση τους, απελευθερώνοντας τα αιθέρια έλαια. Αφήστε τα σε ένα στεγνό σκεύος μέχρι να μυρίσετε το άρωμα, αλλά προσέξτε να μην υπερβάλετε γιατί θα καούν.
Τρίψτε τα στον τρίφτη
Τα ολόκληρα μπαχαρικά που δεν έχουν τη μορφή κόκκων, όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, είναι πιο εύκολο να τα τρίβετε στον τρίφτη. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να προσθέσετε και μια αρωματική πινελιά στην σοκολάτα ή στο ζεστό κόκκινο κρασί το χειμώνα.