Το ρύζι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και θρεπτικές τροφές.
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες, δεν περιέχει χοληστερίνη, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων.
Ποιο είναι όμως το πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό; Το λευκό ή το καστανό ρύζι;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όμως, έχει και περισσότερο αρσενικό, μια ουσία που δηλητηριάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όσον αφορά στις θερμίδες, το καστανό ρύζι έχει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα από το λευκό ρύζι. Το καστανό ρύζι έχει περίπου 218 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένο, ενώ το λευκό ρύζι έχει 242 θερμίδες.
Κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 46 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει 53 γραμμάρια υδατάνθρακες και λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες. Με λιγότερους υδατάνθρακες και σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών ανά μερίδα, το καστανό ρύζι εμφανίζεται να είναι σαφώς μια πιο υγιεινή επιλογή.
Όποια ποικιλία ρυζιού κι αν επιλέξετε, μπορείτε να φτιάξετε διάφορες υγιεινές συνταγές, όπως:
Ρυζοσαλάτα με τόνο, καλαμπόκι και ντοματίνια
Προετοιμασία: 10′
Χρόνος: 20′
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Ή, αλλιώς, τονοσαλάτα με ρύζι. Νόστιμη και χορταστική ασχέτως ονόματος.
Υλικά
- • 1½ φλιτζ. τσαγιού μακρύκοκκο ρύζι
- • 1 δαφνόφυλλο
- • 1 φλιτζ. τσαγιού καλαμπόκι κατεψυγμένο (κατά προτίμηση βιολογικό)
- • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα
- • 1 κονσέρβα τόνου, στραγγισμένη
- • 8-10 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
- • 80 ml ελαιόλαδο
- • χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- • 2 μικρά ραπανάκια, κομμένα στα τέσσερα (προαιρετικά)
- • 3 αγγουράκια τουρσί (προαιρετικά)
- • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό με το δαφνόφυλλο, για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας του. Το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό να κρυώσει και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει καλά.
Παράλληλα, σε μιαν άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό το καλαμπόκι για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. To σουρώνουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ρύζι, το καλαμπόκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με δύο κουτάλια και στο τέλος προσθέτουμε τον τόνο κομματιασμένο με τα χέρια, τα ραπανάκια και τα αγγουράκια τουρσί (αν θέλουμε). Ανακατεύουμε άλλη μια φορά, τρίβουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.