Ένα άτομο μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη ιχθυελαίου αλλάζοντας τη διατροφή του ή παίρνοντας συμπληρώματα. Διατίθενται επίσης συμπληρώματα ωμέγα-3.
Τι είναι το ιχθυέλαιο;
Το ιχθυέλαιο προέρχεται από διάφορα είδη λιπαρών ψαριών, όπως ρέγγα, τόνο και σκουμπρί. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα, είτε ως υγρό είτε σε κάψουλες.
Το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να κάνει για τον εαυτό του. Δύο από τους πιο γνωστούς τύπους ωμέγα-3 είναι το docosahexaenoic acid (DHA) και το eicosapentaenoic acid (EPA).
Οι εταιρείες μπορούν να παράγουν ιχθυέλαιο από κάθε τύπο λιπαρού ψαριού, έτσι διαφορετικά προϊόντα περιέχουν διαφορετικούς τύπους και ποσότητες ωμέγα-3. Μερικοί μπορεί να έχουν λίγο ή καθόλου DHA ή EPA.
Οι περισσότερες έρευνες για το ιχθυέλαιο έχουν διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στην τριχόπτωση. Ενώ αυτές οι μελέτες ήταν μικρές, τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Το λάδι μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα προκαλώντας τα μαλλιά να εισέλθουν στη φάση ανάπτυξης ή να παραμείνουν εκεί για περισσότερο.
Η τρίχα αναπτύσσεται σε τέσσερα στάδια: αναγενή, catogen, telogen και exogen, και το στάδιο του anagen είναι όταν συμβαίνει ανάπτυξη. Μια μελέτη του 2018 σε ζώα διαπίστωσε ότι το ζυμωμένο λάδι σκουμπριού αύξησε το χρόνο που αφιέρωσαν τα μαλλιά στη φάση της αναγέννησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το εύρημα μπορεί να μην ισχύει για τους ανθρώπους.