Ψωμί από αλεύρι λευκό, ολικής άλεσης, από σίκαλη ή καλαμπόκι. Ψωμί με προζύμι ή χωρίς. Με βάση δύο πολύ απλά υλικά, αλεύρι και νερό, είναι δυνατόν να παρασκευάσουμε μια μεγάλη ποικιλία ψωμιών σε σχήμα, γεύση και χρώμα.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Φουσέκα Διατολόγος Διατροφολόγος. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.
Το ψωμί αποτελεί τη βάση της διατροφής πολλών λαών, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες, και αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Η χαμηλή τιμή του και η απλότητα της χρήσης του το καθιστούν το σημαντικότερο ίσως τρόφιμο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Το πρώτο ψωμί που παρασκευάστηκε, με τη σημερινή του μορφή, το συναντάμε το 2600 π.Χ στην Αίγυπτο και φτιάχτηκε από έναν σκλάβο. Ο άνθρωπος φτιάχνει ψωμί εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχοντας αναγνωρίσει από πολύ νωρίς την μεγάλη θρεπτική του αξία. Κάποτε πολλοί πίστευαν πως το ψωμί συμβολίζει την τροφή της ψυχής.
Το ψωμί αποτελεί πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες και σχεδόν δεν περιέχει λίπος. Ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού, το τελικό προϊόν μπορεί να περιέχει μια σειρά από βασικές βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ καθώς και άλλες βιταμίνες και ανόργανα άλατα όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρος. Ιδιαίτερα οι ποικιλίες των πιτυρούχων άρτων αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, το 50% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια στο σώμα για να λειτουργεί αλλά και να αναπτύσσετε σωστά. Οι φυτικές ίνες συντελούν στον κορεσμό, την καλή πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου. Εμποδίζουν την απορρόφηση της κακής χοληστερόλης και ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές ψευδής πεποιθήσεις γύρω από τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες και ο πιο δημοφιλής μύθος θέλει την κατανάλωση ψωμιού υπεύθυνη για την αύξηση του βάρους.
Το ψωμί δεν είναι απαγορευμένη τροφή. Αποτελεί βασικό τρόφιμο της διατροφής μας και μέρος ακόμα και μιας διατροφής για απώλεια βάρους. Και αυτό γιατί καμιά τροφή από μόνη της δεν προκαλεί αύξηση ή απώλεια βάρους. Επομένως δεν είναι το ψωμί που μας παχαίνει, αλλά όλα εκείνα που θα καταναλώσουμε μαζί με το ψωμί, και κυρίως τροφές πλούσιες σε λιπαρά, πχ. ψωμί με βούτυρο ή βουτηγμένο σε λάδι, ψωμί με τυρί ή ένα μεγάλο σάντουιτς.
“Παν μέτρον άριστον” λοιπόν. Καταναλώστε καθημερινά ψωμί χωρίς ενοχές, σε λογικές ποσότητες, 4-8 φέτες την ημέρα, και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία ψωμιού συνδυάζοντας το με τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα έτοιμα γεύματα (fast food) στο γραφείο με σάντουιτς φτιαγμένα από το σπίτι με φρέσκο ψωμί.
Το ψωμί όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βοηθά και στη συντήρηση αλλά και στην απώλεια του βάρους όταν καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες.
Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται κανείς, οποιοδήποτε τρόπο ζωής και αν ακολουθεί, το ψωμί αποτελεί μια υγιεινή επιλογή, τροφή ζωτικής σημασίας, πλούσιας θρεπτικής αξίας που η κατανάλωση του στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία!