Η νηστεία είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία αποκλείουμε την κατανάλωση πολλών τροφίμων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας, τροφές όπως οι ελιές, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Παχαίνουν οι ελιές;
Απαντήσεις μας δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜScΕπιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι οι ελιές έχουν πολλές θερμίδες, η αλήθεια είναι ότι 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, δηλαδή 45 θερμίδες.
Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελιές, που είναι οι καρποί του ελαιόδεντρου, αποτελούσαν για πολλά χρόνια τα δημοφιλέστερα προσφάγια των αγροτικών πληθυσμών της Μεσογείου, συνοδεύοντας τα λαδερά φαγητά, τις σαλάτες και πολλά ορεκτικά εδέσματα.
Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τονώνουν το μεταβολισμό.
Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στην ελιά (ολευρωπαΐνη και τυροσόλη), έχουν ευεργετική δράση τόσο στη λειτουργία της καρδιάς όσο και στην πρόληψη του καρκίνου. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι: ο σίδηρος (απαραίτητος για την καλή κατάσταση του αίματος), ο φώσφορος και το ασβέστιο (απαραίτητα για γερά οστά και δόντια), το κάλιο (απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς). Οι ελιές περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη- αναπαραγωγή, έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και έχει αντιρρυτιδική δράση.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι τοκοφερόλες που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσημάτα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο.
Ωστόσο, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), καλό θα ήταν να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση ελιών λόγω του αυξημένου περιεχομένου τους σε κάλιο και αλάτι.
Δίαιτα
ΠΡΩΙΝΑ:
1 ποτήρι χυμό ή ρόφημα σόγιας με ασβέστιο & 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
ή 1 ποτήρι χυμό ή ρόφημα σόγιας με ασβέστιο & 2 ρυζογκοφρέτες & 1κ.γ.μέλι & ταχίνι
ή 1 ποτήρι χυμό ή ρόφημα σόγιας με ασβέστιο ή 1 φέτα ψωμί πολύσπορο & 1κ.γ.μέλι & ταχίνι
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ 2 φρούτα ή χυμό
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 2 φρυγανιές ή 1 φέτα ψωμί πολύσπορο & 4-5 ελιές
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΒΡΑΔΙΝΑ:
ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
1 μερίδα αγκινάρες αλά πολίτα 1 μερίδα μανιτάρια ψητά με μπαλσάμικο
6 ελιές Σαλάτα εποχής
1 φέτα ψωμί πολύσπορο & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
ΤΡΙΤΗ ΤΡΙΤΗ
1 μερίδα Σουπιές με σπανάκι 2 μέτριες πατάτες βραστές
& 1 φέτα ψωμί πολύσπορο Σαλάτα εποχής
6 ελιές
ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
1 μερίδα φακές 1 μερίδα χταπόδι ψητό
6 ελιές & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
1 φέτα ψωμί πολύσπορο Σαλάτα επιλογής
ΠΕΜΠΤΗ ΠΕΜΠΤΗ
1 μερίδα ριζότο με γαρίδες Φρουτοσαλάτα
Σαλάτα εποχής (1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 ακτινίδιο,)
6 ελιές 1κ.γ.μέλι & 5 καρύδια
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
1 μερίδα πατάτες φούρνου 1 μερίδα καλαμάρι ψητό
6 ελιές 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
Σαλάτα εποχής Σαλάτα εποχής
ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Μακαρόνια ολικής αλέσεως 1 μερίδα μανιτάρια ψητά με μπαλσάμικο
Σαλάτα εποχής Σαλάτα εποχής
4κ.σ.σάλτσα ντομάτας με ελιές & καπάρη 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
1 μερίδα Μπιφτέκια σόγιας 1 μερίδα καστανό ρύζι
Σαλάτα εποχής Σαλάτα εποχής
6 ελιές
1 φέτα ψωμί πολύσπορο