Πάρα πολύ συχνά ακούμε από τους γύρω μας διάφορες απόψεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Το θέμα είναι αν ισχύουν και αν ευσταθούν επιστημονικά…
Τις περισσότερες φορές πρόκειται για λανθασμένες αντιλήψεις και εσφαλμένες απόψεις που όμως δυστυχώς, μη ξέροντας, τις υιοθετούμε, τις επαναλαμβάνουμε και τις ακολουθούμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Παρακάτω ακολουθούν οι συνηθέστερες απόψεις που τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα παραπάνω από μύθοι.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΠΡΩΙΝΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΩ ΘΕΡΜΙΔΕΣ!! (ΜΥΘΟΣ)
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Μετά τις ώρες του νυχτερινού ύπνου, ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό, παρέχει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια για ένα καλό ξεκίνημα, μας αποτρέπει από τα μετέπειτα “τσιμπολογήματα” και σίγουρα δε μας φορτώνει με περιττές θερμίδες, αφού άλλωστε έχουμε όλη τη μέρα μπροστά μας για να τις κάψουμε!
Ένα φλιτζάνι γάλα (130 θερμίδες το πλήρες, 100 το ημιάπαχο) με μισό φλιτζάνι δημητριακά (100–120 θερμίδες τα 40γρ) ή με τρεις φρυγανιές με λίγο μέλι (120–140 θερμίδες), σας προμηθεύει με βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, τα οποία προσδίδουν δύναμη και ισχύ.
Φανταστείτε τον μεταβολισμό σας σαν ένα ρολόι. Εάν του βάλουμε μια μπαταρία θα αρχίσει να δουλεύει και δεν θα σταματήσει εάν δεν του την βγάλουμε. Έτσι και εσείς εάν δεν παρέχετε στον οργανισμό την «μπαταρία» (τροφή) του, δεν θα ξεκινήσει να δουλεύει. Με λίγα λόγια, δεν θα κάνετε καύσεις.
Αντίθετα, εάν τον προμηθεύσετε από το πρωί ένα καλό πρωινό, όχι μόνο θα κάνει καύσεις (με αποτέλεσμα να πεινάτε όλη τη μέρα), αλλά θα αισθάνεστε μεγαλύτερη ευεξία και πνευματική διαύγεια, ώστε να συνεχίσετε το υπόλοιπο τις ημέρας σας.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ!!! (ΜΥΘΟΣ)
Η σαλάτα αποτελεί έναν πολύχρωμο, δημιουργικό τρόπο να πάρουμε θρεπτικά συστατικά. Τα λαχανικά είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία διότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
Τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε μορφή: φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή ακόμη και σε μορφή χυμού. Η αξία τους, όσον αφορά την απόδοση ενέργειας, είναι πολύ μικρή (10–50 kcal / 100 g) και το σύνολο σχεδόν όλων των λαχανικών δεν περιέχει λίπος και καθόλου χοληστερόλη.
Έτσι, λοιπόν, μη φοβάστε να καταναλώσετε άφθονα λαχανικά και ποτέ μη μπαίνετε στη διαδικασία να μετράτε και τη σαλάτα, παρά μόνο το λάδι που χρησιμοποιείτε.
Εδώ και πολλά χρόνια, έχει επικρατήσει η άποψη ότι «δίαιτα ισούται με ψητά ή βραστά που συνεπάγει άνοστα φαγητά!!» ή και ακόμα ο συνδυασμός «ψητό με σαλάτα» σε κάθε γεύμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο που θέλει να χάσει κάποια κιλά να στερείται όχι μόνο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από την ομάδα του αμύλου, αλλά και γεύσεις, τις οποίες θα εντάξει στο διαιτολόγιο του αμέσως μόλις σταματήσει την δίαιτα του, με αποτέλεσμα να επανακτήσει το βάρος που έχασε!!!
Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει το αποκλειστικό διαθρεπτικό μέσο για επαρκή σίτιση. Η φύση, άλλωστε, είναι η πρώτη που διδάσκει αυτόν τον κανόνα, δίνοντας στις τροφές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οσμή, χρώμα, γεύση και προκαλώντας, έτσι, τον άνθρωπο να διαλέξει από μια μεγάλη ποικιλία τροφών.
Μη φοβάστε, λοιπόν, να συνδυάσετε την πρωτεΐνη με τον υδατάνθρακα (άμυλο), δηλαδή το κρέας με το ρύζι ή την πατάτα ή το μακαρόνι ή τον πουρέ. Μάλιστα, θα πρέπει σε κάθε γεύμα σας να υπάρχει αυτός ο συνδυασμός για 2 σημαντικούς λόγους: 1) Ο υδατάνθρακας (άμυλο) έχει πρωτεινο-προστατευτικές ιδιότητες ως προς την πέψη και την απορρόφηση της τροφής. 2) Δεν είναι δυνατόν να στερείστε μια ζωή την νόστιμη κοκκινιστή ή λεμονάτη πατατούλα δίπλα από το κρέας!!!
ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ (ΜΥΘΟΣ)
Όλα τα ψάρια είναι ωφέλιμα. Τόσο τα μικρά (π.χ. η αθερίνα, ο γαύρος, η μαρίδα), που καταναλώνονται με το κόκαλο, παρέχοντας πολύτιμο ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στο “χτίσιμο” γερών οστών, όσο και τα λιπαρά (π.χ. η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η τσιπούρα), που περιέχουν Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Μπορεί, λοιπόν, μερικά ψάρια να είναι πιο λιπαρά από κάποια άλλα, ωστόσο το λίπος που παρέχουν στο οργανισμό μας δεν είναι κορεσμένο, αλλά πολυακόρεστο (Ω3 – Ω6 λιπαρά οξέα).
ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ!!! (ΜΥΘΟΣ)
Η διαφορά του λίπους ανάμεσα στο μοσχάρι και το χοιρινό είναι ότι το λίπος στο πρώτο περιέχεται ενδιάμεσα στις μυικές του ίνες, ενώ στο χοιρινό είναι ορατό.
Οπότε, μη φοβάστε να καταναλώσετε μια χοιρινή μπριζόλα (χωρίς βέβαια το ορατό λίπος) ή ένα φιλέτο ψαρονέφρι.
ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΔΙΑΘΕΤΗΣΩ Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ (ΑΛΗΘΕΙΑ)
Μερικές φορές, ο δείκτης της ζυγαριάς δεν μετακινείται προς τα κάτω, ενώ κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες δίαιτας. Άλλες φορές, μπορεί να παρατηρήσουμε μια ξαφνική αύξηση του βάρους μας ή να νιώθουμε πολύ φουσκωμένοι, ενώ δεν έχουμε φάει υπερβολικά τις προηγούμενες μέρες.
Το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών είναι συχνότερα στις γυναίκες, οι οποίες το βιώνουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατακράτηση υγρών αποτελεί τυπικό σύμπτωμα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Κατά την αναμονή της περιόδου (δύο με τρεις μέρες πριν) και κατά τη διάρκεια αυτής, λόγω των διακυμάνσεων των ορμονών, εμφανίζεται το πρόβλημα της κατακράτησης. Οι διακυμάνσεις αυτές και ιδιαίτερα τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, επηρεάζουν την ισορροπία των υγρών του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι νεφροί να κατακρατούν περισσότερο νάτριο και, στη συνέχεια, κατακρατούν και περισσότερο νερό προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία.
Η καλύτερη λύση για την μείωση του φαινόμενου της κατακράτησης είναι η πρόσληψη πολύ νερού. Χρειάζεται να πίνετε τουλάχιστον ενάμιση με δύο λίτρα νερό την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάτε στην καλή ισορροπία των υγρών στο σώμα σας και στην καλή λειτουργία των νεφρών που ευθύνονται κυρίως για την αποβολή του πλεονάζοντος νερού και νατρίου. Συμπερασματικά, μην φοβηθείτε όταν δείτε ξαφνικά την ζυγαριά ανεβασμένη!!! Μόλις αδιαθετήσετε θα κατέβει και πάλι.
Η ΜΠΑΝΑΝΑ ΠΑΧΑΙΝΕΙ (ΜΥΘΟΣ)
Η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B και C, καθώς και σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, υδατάνθρακα, και φυσικά σε σάκχαρα που αφομοιώνονται, διατηρώντας σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Η μπανάνα θεωρείται ο σπουδαιότερος προμηθευτής ενέργειας του εγκεφάλου. Επιπλέον, συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και του ισοζυγίου του νερού στον οργανισμό. Mια μέτρια μπανάνα (100 γραμμαρίων) έχει 98θερμίδες και η διαφορά της με τα άλλα φρούτα είναι ότι περιέχει περισσότερα σάκχαρα και όχι λίπος. Γι’ αυτό, λοιπόν, μη φοβάστε και φάτε μπανάνες, πάντα, βέβαια, με μέτρο.
Το κρέας με τις πατάτες ή το ρύζι, τα μακαρόνια με τον κιμά και, γενικότερα, ο συνδυασμός αμύλου με πρωτεΐνη, έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως συνδυασμός που παχαίνει. Αντίθετα, όταν τρώμε το κρέας με την σαλάτα αδυνατίζουμε.
ΤΟ ΓΚΡΕΙΠ-ΦΡΟΥΤ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΙΚΟ (ΜΥΘΟΣ)
Το γκρειπ-φρουτ αποτελεί σημαντικό φρούτο και αυτό γιατί είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καθώς και καροτινοειδών (αντικαρκινικό).
Επίσης, έχει βρεθεί ότι μειώνει την χοληστερίνη και βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρυνσης. Ο όρος που του αποδίδεται από πολλούς ως «λιποδιαλυτικό», δεν ισχύει γιατί δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην καύση του λίπους.